Saturday, August 28, 2010

Ζητείται όνειρο...


Κάθε φορά που τελειώνει το καλοκαίρι μου θυμίζει έντονα την περίοδο που αρχίζει μια καινούργια χρονιά. Εκείνες οι πρώτες μέρες κάθε χρόνου. Οι δυο αυτές περίοδοι στη ζωή μου είναι γεμάτες όνειρα, υποσχέσεις, στόχους που καταλήγουν σε πολλές ώρες περισυλλογής για την επιλογή κάθε φορά των πιο όμορφων, κατάλληλων αλλά και αναγκαίων στόχων, υποσχέσεων και ονείρων.

Φέτος δε ξέρω γιατί – ίσως επειδή θεωρώ ότι έχω μεγαλώσει αρκετά – τα όνειρά μου δεν είναι τόσο άπιαστα, οι υποσχέσεις προς τον εαυτό μου δεν είναι τόσες πολλές, και για τους στόχους ίσως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιώ τον πληθυντικό. Ίσως όμως από την άλλη να μην είναι η ηλικία μου –κλείνω τα 32 παρεμπίπτοντος- αλλά η όλη κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Η κατάσταση που έχει οδηγήσει σε μια έξαρση ψυχολογικής πίεσης των περισσοτέρων νέων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αυτούς που μένουν σε κάποια μεγάλη πόλη αλλά και ακόμα περισσότερο εκείνους που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των προσωπικών τους εξόδων μιας και έχουν κάνει το βήμα του απογαλακτισμού από την γονική τους στέγη.

Είναι τα χρόνια όπου στις ηλικίες 17 έως 35 τα όνειρα εκλείπουν, οι υποσχέσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με περισσότερη διασκέδαση και ταξίδια εκλείπουν, και οι στόχοι γίνονται ένας. Αυτός του να μπορεί ο καθένας τους να επιβιώσει με τα 700, 800, 900 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Και το σίγουρο είναι ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι γονείς του μπορούσαν να τους βοηθήσουν πλέον οι συνταξιούχοι μάλλον βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Ο χειμώνας που έρχεται σίγουρα θα φέρει πολλούς στην ανεργία, σίγουρα θα φέρει πολλούς αντιμέτωπους με περισσότερα προβλήματα σίγουρα θα αλλάξουν πολλά.

Η πολιτική ηγεσία από τότε που τη θυμάμαι μικρός σχολιαζόταν από όλους τους κωμικούς ηθοποιούς με μια αλληλουχία υποσχέσεων. Το «ΘΑ» πήγαινε σύννεφο!!!! Τις περισσότερες φορές- αν όχι όλες- πολύ λίγες υποσχέσεις εκπληρώνονταν και αυτές κουτσουρεμένες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Την φετινή χρονιά όμως όχι μόνο δεν έχουμε τα «ΘΑ» με τα οποία μεγαλώσαμε όλοι μας αλλά έχουμε τα ΟΧΙ για την φετινή την επόμενη και για πολλές χρονιές ακόμα (μέχρι το 2015 όπως λένε μερικοί).

Έτσι φτάσαμε στην ψυχολογική κρίση. Για μένα την σημαντικότερη κρίση που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί μετά τη δικτατορία περισσότερα χρήματα μπορεί να μην είχε ο κόσμος περισσότερες δουλειές μπορεί να μην υπήρχαν αλλά υπήρχε το όνειρο. Το ίδιο και την δεκαετία του ‘80 με περισσότερες δουλειές σίγουρα το όνειρο συνέχιζε να υπάρχει. Το ίδιο και την δεκαετία του ’90 όπου το όνειρο του λαού μας έγινε και όνειρο γειτονικών λαών και μετανάστευαν κατά χιλιάδες στη χώρα μας για να το βρούνε και αρκετοί από αυτούς το βρήκαν! Φτάσαμε στην τελευταία δεκαετία, την δεκαετία των ολυμπιακών αγώνων και των τόσων και τόσων υποσχόμενων ονείρων μέσω της ανάπτυξης που θα ακολουθούσε (ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα βρίσκονταν σε ύφεση!). Και το όνειρο έσβησε.

Αυτή τη στιγμή οι μαθητές έγιναν φοιτητές με 0,9 μέσο όρο, η γενιά των 700 ευρώ έγινε γενιά των 580 ευρώ και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα πάντα μετριούνται με το χρήμα. Οι ανθρώπινες αξίες είναι συχνά αμφιλεγόμενες, το ηθικό και το μη ηθικό το ίδιο, το καλό και το κακό ακόμα παραπάνω. Δε θέλω –όσο και αν το κάνω- να τα παρουσιάσω όλα μαύρα γιατί σίγουρα δεν είναι. Αλλά ώρες ώρες θέλω και εγώ το όνειρό μου. Όχι το παραμύθι του «ΘΑ» πλέον αλλά αυτό που στέρησε η γενιά του πολυτεχνείου από τα παιδιά της.

Friday, August 20, 2010

Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις: Εκπαιδεύονται στην καταστολή διαδηλώσεων


Με τον πλέον επίσημο τρόπο, το περιοδικό του ΓΕΣ δημοσιοποιεί άσκηση ελληνικού λόχου στο Κοσσυφοπέδιο από ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας


Τον επικίνδυνο προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, όπως και την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των στελεχών τους για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού», αποκαλύπτει η συμμετοχή της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου σε μεγάλη άσκηση καταστολής διαδηλωτών («ταραξιών»!) που πραγματοποιήθηκε στο Νόβο Σόλο κοντά στην πόλη Μιτρόβιτσα.

Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το περιοδικό που εκδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού «ΣΤΡΑΤΟΣ και Ενημέρωση» (τεύχος 16), κάτω από τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής». Στο δημοσίευμα σημειώνεται:

«Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC - (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών) του 3ου Ειδικού Μηχανοκίνητου Λόχου του 646 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στο Στρατόπεδο "MARCHAL TASSIGNY" στο Novo Selo από τη γαλλική Gendarmerie. Στην άσκηση πιστοποίησης χρησιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός χημικών και καπνογόνων ουσιών, προκειμένου οι συνθήκες να προσομοιάζουν σε πραγματική κατάσταση, και ήταν απόλυτα επιτυχής».

Οπως ομολογείται επίσημα, η άσκηση στοχεύει στην «πιστοποίηση» του συγκεκριμένου λόχου να συμμετέχει στην αντιμετώπιση διαδηλωτών, δηλαδή να συνδράμει τις άλλες δυνάμεις καταστολής στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εκπαίδευση έχει αναλάβει η γαλλική Gendarmerie, το ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας που αναλαμβάνει τέτοιες αποστολές.

Την όλη δραστηριότητα επιβεβαίωσε χτες στον «Ρ» τόσο το ΓΕΣ, στο οποίο υπάγεται η μονάδα, όσο και το ΓΕΕΘΑ, που έχει την ευθύνη των λεγόμενων ειρηνευτικών αποστολών. Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι πως τέτοιες ασκήσεις «γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων σε αποστολές του εξωτερικού».

Ο ισχυρισμός αυτός σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία, αφού η διαπαιδαγώγηση, ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης σε βάρος του «εχθρού λαού», ανεξάρτητα από το χώρο εφαρμογής - εντός ή εκτός Ελλάδας - αποτελούν αντικειμενικά εκτροπή από το ρόλο τους, που είναι η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Υπόθεση με μεγάλη «ουρά»

Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μέρος της προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατού για αποστολές και ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα. Πρόκειται για προετοιμασία που εξελίσσεται εδώ και καιρό με διάφορα μέσα και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά μόνο στις αποστολές στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν σειρά ασκήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια:

-- Στις 29 του Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση - επίδειξη, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ). Πρόκειται, όπως υπογραμμίζεται, για «στρατιωτικές ενέργειες, που σχεδιάζονται σε έδαφος, όπου οι τεχνικές κατασκευές (οικίσκοι) επηρεάζουν τις διαθέσιμες τακτικές επιλογές του Διοικητή». Επίσης, «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».

-- Στις 13 - 15 του Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Ο ισχυρισμός, που είχε προβληθεί και τότε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ήταν πως η άσκηση αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο στα πλαίσια των - εκτός ελληνικών συνόρων - «ειρηνευτικών αποστολών».

-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, με σκοπό την προετοιμασία των «ειρηνευτικών αποστολών» για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο, στο πλαίσιο του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί στο σύνολό του σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχθεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Και στην περίπτωση αυτή, το πρόσχημα ήταν η προετοιμασία των «ειρηνευτικών αποστολών» για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.

-- Το διάστημα 7 - 10 του Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με διοργανωτές το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς). Εγινε εκπαίδευση σε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».

-- Στις 11 του Σεπτέμβρη 2008 κορυφώθηκε στην περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων Ασκός - Προφήτης του Νομού Θεσσαλονίκης η άσκηση του Ευρωστρατού με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ - ΙΙ/2008», όπου στρατιωτικές δυνάμεις (στρατονόμοι) καταδίωκαν, για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης, «διαδηλωτές» που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «EU go home», δηλαδή «Ευρωπαϊκή Ενωση έξω από εδώ». Ηταν τμήμα της άσκησης πολεμικής προετοιμασίας για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εφαρμογή του νεοταξικού δόγματος περί «ασύμμετρων απειλών».

Στόχος ο «εχθρός λαός»

Οι ασκήσεις αυτές, καθώς και άλλες που δε γίνονται γνωστές, είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση ότι στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, στις οποίες συγκαταλέγεται το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, κυρίως μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται αυτή η εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, σε συνδυασμό και με τα νεοταξικά δόγματα του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με τον «ευρωτρομονόμο», στις «ασύμμετρες απειλές» που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του γενικευμένου «αντιτρομοκρατικού αγώνα», περιλαμβάνονται εκτός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και όποια άλλη ενέργεια και δραστηριότητα επιδιώκει «τη σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών». Δηλαδή, η αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία απεργία ή μία κατάληψη, κλπ.

Επίσης, στο δόγμα του ελληνικού Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό - μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών με παράλληλη υποβάθμιση της στρατιωτικής θητείας και της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων.

Πρόκειται για επαναφορά του δόγματος περί «εσωτερικού εχθρού», με το λαό να μπαίνει δραστικά στο στόχαστρο των νέων κατασταλτικών μηχανισμών, που συγκροτούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Tuesday, August 17, 2010

Αυτό είναι marketing!!!


Όταν εμείς πληρώουμε εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας, κάποιοι λαοί είναι πολύ μπροστά τελικά ακόμα και με ξένα εκθέματα στα μουσεία τους. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο απο ΤΑ ΝΕΑ... Πανικός επικρατεί στο Λονδίνο µετά την πτώση τεράστιων λίθων από ένα αεροσκάφος στη γυάλινη οροφή του Βρετανικού Μουσείου. Οι πέτρες εκλάπησαν από το Στόουνχεντζ και ένας ιάπωνας εθνολόγος - ντετέκτιβ κλήθηκε να ξεδιαλύνει αυτή την περίεργη υπόθεση. Πρόκειται, άραγε, για σατανικό σχέδιο των Ελλήνων µε σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα; Ή µήπως πίσω από όλα κρύβονται Νιγηριανοί και Ιρακινοί που διεκδικούν τα κοµµάτια του πολιτισµού τους από τους Βρετανούς; Ερωτήµατα που απασχολούν και τις βρετανικές αρχές, ενώ οι υπάλληλοι του Μουσείου υποπτεύονται τους Γάλλους.

Στην πραγµατικότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρόκειται απλώς για ένα φανταστικό µυστήριο που γεννήθηκε στις σελίδες του µάνγκα Βig Comic και θα λυθεί µε το τεύχος που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του µήνα. Σε αυτό το ιαπωνικό κόµικς θα φιλοξενηθεί το δέκατο και τελευταίο µέρος της ιστορίας (τον επόµενο χρόνο και στα αγγλικά). Πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής Μανακάτα, αγαπηµένος ήρωας ιαπωνικών κόµικς και δηµιούργηµα του Χοσίνο Γιουκινόµπου. Ενας παχύς κύριος µε µουστάκι, εθνολόγος στο επάγγελµα, που αναλαµβάνει υποθέσεις για τον ασιατικό πολιτισµό τα τελευταία 15 χρόνια.

Η περιπέτεια άρχισε τον Απρίλιο ως κίνηση...

µάρκετινγκ. Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι Ιάπωνες το Βρετανικό Μουσείο µέσω του δηµοφιλούς αναγνώσµατος. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις του Βig Comic φτάνουν τα 320.000 αντίτυπα το δεκαπενθήµερο. Ηδη χιλιάδες αναγνώστες έχουν κλείσει εισιτήριο για το Λονδίνο προκειµένου να θαυµάσουν από κοντά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και άλλα εκθέµατα που παρουσιάζονται στο κόµικς.

«Ο ήρωας καθηγητής Μανακάτα αυτή τη φορά δεν ασχολείται µε τον ασιατικό πολιτισµό και αυτό είναι που µας αρέσει», λέει ο Τοµονόµπου, νεαρός αναγνώστης του κόµικς. «Θα πρότεινα να ανοίξουν το µουσείο ένα βράδυ µόνο για τους θαυµαστές του µάνγκα», προσθέτει.

«Μαζί µε τη συνεργάτιδά µου Νικόλ Ρουσµανιέρε είχαµε την τρελή ιδέα να δούµε αν θα ενδιέφερε ένα σχεδιαστή µάνγκα αυτό που κάνουµε στο Βρετανικό Μουσείο», λέει ο Τιµ Κλαρκ, υπεύθυνος του ιαπωνικού τοµέα του Μουσείου. Πρώτη τους επιλογή ήταν ο Χοσίνο Γιουκινόµπου, τον οποίο κατάφεραν να συναντήσουν το 2008. Επειτα από µερικά ποτήρια σακέ και ένα γευστικό δείπνο, ο ο Ιάπωνας είπε το «ναι» στους Βρετανούς. Και ενώ πριν δεν είχε καν διαβατήριο, ταξίδεψε µέχρι το Λονδίνο και µελέτησε το Μουσείο και τα εκθέµατα. Ιδιαίτερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...