Thursday, September 30, 2010

Το θρίλερ του χρέους στη μεταπολίτευση . Ποιός το έκανε...



Έχω δει αρκετές φορές το παρακάτω διάγραμμα με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους τα τελευταία 40 χρόνια.



Κάτι δεν μου πήγαινε καλά όμως με δύο περιόδους.
- Πρώτα, η περίοδος 1990-93. Για πολλά έχει κατηγορηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά όχι για κρατικές σπατάλες. Το δημόσιο χρέος όμως ανέβηκε.
- Μετά η μονοκρατορία του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι το 2004. Σύμφωνα με το διάγραμμα το έλλειμμα φαίνεται να μειώθηκε. Από την άλλη, εμπερικά γνωρίζουμε ότι αυτά τα 11 χρόνια καμία ουσιαστική μεταρρυθμίση δεν εγίνε, ενώ οι δημόσιες δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά.
Όταν βρήκα λίγο χρόνο, κοίταξα τα στοιχεία από μόνος μου. Κατέβασα τα νούμερα από το Global Insight και έφτιαξα το διάγραμμα παρακάτω:





Τα νούμερα είναι πάνω-κάτω σωστά. Τα δύο trends (κόκκινα βέλη στο διάγραμμα) στην εξέλιξη του χρέους επιβεβαιώνονται με breaking point το 1993.

Για να πάρω μια καλύτερη εικόνα, κατέβασα το series με τα πρωτογενή υπόλοιπα του προυπολογισμού και τα έβαλα στο διάγραμμα παρακάτω.





Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα από το 1980 και μετά. Παρολ’αυτά το συνολικό χρέος ανέβηκε δραματικά την περίοδο 90-93. Ακόμα πιο παράξενα, το κρατικιστικό ΠΑΣΟΚ του 93-04 δημιούργησε τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων δεκαετιών. Τα λαμόγια ήρωες;

Μια ιδέα μου έρχεται και κατεβάζω το κόστος δανεισμού. Το αποτέλεσμα στο διάγραμμα παρακάτω, και voila η λύση στο μυστήριο.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ δημιουργούσε πρωτογεννή πλεονάσματα, είχε την ατυχία να έχει σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και κόστος δανεισμού που πίεζαν το συνολικό χρέος προς τα πάνω. Από την άλλη, μετά την συνθήκη του Μάαστριχτ και την καταρχήν συμφωνία για κοινό νόμισμα, το ΠΑΣΟΚ είχε την τύχη να βρίσκεται σε περίοδο πτωτικού κόστος δανεισμού λόγω της τάσης εναρμόνισης με τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτή ήτανε η χρυσή ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας να μειώσει σημαντικά το συνολικό χρέος. Αντίθετα όμως, τα κερδισμένα από τα χαμηλότερα επιτόκια πηγαίνανε σε άχρηστα ΤΕΙ ανά την επικράτεια και γιγάντωση του δημοσίου.

Το πάρτι των πτωτικών επιτοκίων τελείωσε μετά την επάνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία. Το κράτος όμως συνέχισε απτόητο. Μόνη λύση η μεταφορά των χρεών στα επόμενα χρόνια με διάφορα swaps και creative accounting.

Μέχρι που φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2009...

αναδημοσίευση απο το e-rooster..blog

Wednesday, September 29, 2010

Πορτογαλία: Μειώσεις μισθών και αύξηση του ΦΠΑ ...

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος που περιλαμβάνουν μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο πρωθυπουργός Jose Socrates σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει "άλλη εναλλακτική" για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων.

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να περιορίσει το έλλειμμα από το 9,3% του ΑΕΠ το 2009 σε 7,3% φέτος και 4,6% το 2011.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες από το 21% που βρίσκεται σήμερα στο 23%.

Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα προκειμένου να πετύχει μείωση του κόστους στις δαπάνες μισθοδοσίας κατά 5% το επόμενο έτος.

Τέλος η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από φέτος θα αυξήσει το κόστος ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων, θα περιορίσει τις υπερωρίες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ θα αυξήσει τα τέλη σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Δικάζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας...

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Στο σκαμνί θα καθήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χ. Χάαρντε , 59 ετών, ως υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008. Την ιστορική αυτή απόφαση έλαβε χθες το κοινοβούλιο παραπέμποντας τον δεξιό πολιτικό στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ψηφοφορία σημειώθηκε οριακή διαφορά: 33 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 30 κατά. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της λεγόμενης «Εκθεσης Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο και η οποία κάνει λόγο για αμέλεια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών την εποχή όπου κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας οδηγώντας στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Στην 274 σελίδων έκθεσή της η κοινοβουλευτική επιτροπή ζητούσε, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, την παραπομπή των πρώην υπουργών Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν , Εμπορίου Μπιόργκβιν Σίγκουρντσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντότιρ. Το κοινοβούλιο απέρριψε όμως το αίτημα αυτό: μόνο ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης θα λογοδοτήσει. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1905. Ο κ. Χάαρντε διετέλεσε πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2006 ως τις αρχές του 2009. Σύμφωνα με το κοινοβούλιο, θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του ποινικού κώδικα, οι οποίες διαπράχθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2008 ως τις αρχές Οκτωβρίου του ιδίου έτους από βαριά αμέλεια ή από πρόθεση. Το οικονομικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε λόγω του υπέρογκου χρέους της πριν από δύο χρόνια, στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βυθίζοντας το νόμισμά της και εκτοξεύοντας τους δείκτες της ανεργίας. Ως το 2008 η Ισλανδία είχε το πέμπτο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι ο κ. Χάαρντε (καθώς και οι τρεις υπουργοί που δεν παραπέμπονται) «δεν άσκησε στις τράπεζες αρκετή πίεση ώστε να μειώσουν τα ανοίγματά τους, έχοντας συγκεντρώσει χρέηδέκα φορές μεγαλύτερης αξίας του ΑΕΠ». Μετά τη χρεοκοπία της η Ισλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το εθνικό της νόμισμα, η κορόνα, υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ κατά 80%. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σιγκουρνταντότιρ , που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2009, έχει αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της παραπαίουσας οικονομίας, ενώ τα εισοδήματα των Ισλανδών μειώθηκαν πέρυσι κατά 20,3%. http://www.tovima.gr/

Tuesday, September 28, 2010

Η golden κα Κατέχη του Υπουργείου Παιδείας

Στεφανάκου Π.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ, 28/09/2010

Η Λίντα Κατέχη, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, γνωριμία, προφανώς, του Γ. Πανάρετου από το πολυήμερο ταξίδι γνωριμίας του με τα καλιφορνέζικα ιδρύματα, αναλαμβάνει συντονίστρια της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα πανεπιστήμια που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή η Επιτροπή θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη του πανεπιστημίου και την πάταξη της διαφθοράς και της συναλλαγής που, κατά τον Γ. Παπανδρέου, ευδοκιμεί στα πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι το όνομα της σοφής συντονίστριας της Επιτροπής, που θα επιτελέσει αυτό το σωτήριο έργο, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικό με εγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Tribune, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου η κ. Κατέχη ήταν κοσμήτορας και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, γράφτηκαν την τελευταία πενταετία εκατοντάδες φοιτητές με βασικό εφόδιο τις πολιτικές διασυνδέσεις των οικογενειών τους και όχι τα προσόντά τους.

Το όνομα της κ. Κατέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε περίπου 50 φορές σε έγγραφα με "προβληματικές εγγραφές" που εξέτασε η εφημερίδα. Η κ. Κατέχη από τη μία δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη λίστας με παιδιά ενός... ανώτερου θεού, αλλά από την άλλη είπε ότι τέτοια λίστα διαχειρίζονταν ανώτεροί της. Όμως, αποκαλύφθηκε ότι τις αιτήσεις των φοιτητών με μπάρμπα στην αμερικάνικη Κορώνη διαχειρίζονταν υφιστάμενοί της.

Αντικείμενο διαμάχης είναι όμως και ο παχυλός μισθός της κ. Κατέχη, που προκάλεσε και την παρέμβαση του πολιτειακού γερουσιαστή Leland Yee. Η κ. Κατέχη είναι η golden woman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με ετήσιες αποδοχές ύψους 400.000 δολαρίων και μάλιστα την ώρα που αυξάνονται αστρονομικά τα δίδακτρα φοίτησης. Και δεν είναι μόνο ο μισθός, αλλά και οι άλλες πρόσθετες παροχές που προκαλούν αντιδράσεις στην Καλιφόρνια. Η κ. Κατέχη λαμβάνει επίδομα μετακίνησης ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεάν οικία, 9.000 δολάρια τον χρόνο για τα έξοδα αυτοκινήτου, ένα γενναιόδωρο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πακέτο, στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο καθώς και μια μόνιμη θέση στο πανεπιστήμιο μετά το τέλος της θητείας της ως πρύτανης.

Μάλιστα, η πρόσληψη της κ. Κατέχη με όλα αυτά τα ατού και τα μπόνους έγινε την ημέρα που το πανεπιστήμιο αποφάσιζε αύξηση των διδάκτρων κατά 9,3%.

Οι άλλοι "σοφοί" που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι:

David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto.

Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan.

Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

Lap-Chee Tsui (Hong Kong), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών...

Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε πριν καταλάβει το κακόμοιρο το υπουργείο μας ότι τη φοροδιαφυγή δε θα πρέπει να τη λύσουν οι πολίτες της χώρας μας αλλά θα πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι οι εφοριακοί...
Το άρθρο απο ΤΑ ΝΕΑ...
Στην έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Για τη δημιουργία της κάρτας θα αξιοποιηθεί η υποδομή του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων DIASPOS της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ. Το σύστημα προσφέρει ήδη τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέσω των μηχανημάτων EFT/POS, που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους εφορίες.

Τα οφέλη

Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος αποδεσμεύεται από τη μεταφορά μετρητών, πληρώνει με ασφάλεια και ευκολία, ενώ του παρέχονται και πιστωτικές διευκολύνσεις. Μέσω το DIASPOS το Δημόσιο αποφεύγει τη διαχείριση μετρητών από τους υπαλλήλους του και έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος στη διευθέτηση των συναλλαγών.

Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποφασίστηκε η συνδρομή του Δημοσίου μέσω του DIASPOS για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών που θα χρησιμοποιούνται σε κάθε συναλλαγή και θα καταργήσουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Πώς λειτουργεί

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα θα φέρει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε πολίτη και θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα θα περνούν στον λογαριασμό του πολίτη τα ποσά των αποδείξεων. Η έκδοση και η λήψη της απόδειξης θα παραμείνει υποχρεωτική.

Σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το DIASPOS θα υποστηρίζει και έξυπνες κάρτες επιβράβευσης φορολογουμένων (loyalty schemes και smart loyalty cards), με τις οποίες οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν τον τζίρο των καταστημάτων και τις καθημερινές ροές του ΦΠΑ.

Οι συγκεκριμένες κάρτες θα είναι και χρεωστικές, ώστε να διευκολύνεται ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Ωστόσο, προβλήματα αναμένεται να παρουσιασθούν στις συναλλαγές με μικροποσά και στο υπαίθριο εμπόριο.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του εν λόγω συστήματος, η υποδομή του οποίου θεωρείται σχεδόν έτοιμη, απαιτεί την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς οι έξυπνες κάρτες θα καταγράφουν λεπτομερώς την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και θα αποτυπώνουν το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν παίζοντας με παρατημένη ρουκέτα...


Καμπούλ, Αφγανιστάν
Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν την Κυριακή σε χωριό του βόρειου Αφγανιστάν, ενώ έπαιζαν με ρουκέτα που βρήκαν παρατημένη. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Αλί Αμπάντ της επαρχίας Κουντούζ, η οποία υπέστη ένα 24ωρο νωρίτερα δέθηκε επίθεση των Ταλιμπάν με ρουκέτες, προκειμένου να διαταραχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

«Επτά πέθαναν επί τόπου και το όγδοο εξέπνευσε αργότερα«, δήλωσε ο Χαμπιμπουλάχ Μοχτασίμ, επικεφαλής της περιοχής Αλί Αμπάντ, ο οποίος διατύπωσε την εικασία ότι είτε μία από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταλιμπάν το Σάββατο δεν εξερράγη, είτε την είχαν τοποθετήσει εκεί για μία επίθεση που δεν πραγματοποιήθηκε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Monday, September 27, 2010

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ...



Απο τον Ιο της Κυριακής...

Ο λαγός του ΔΝΤ

Πριν αρχίσουν να λαμβάνονται τα σκληρά μέτρα εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων προηγήθηκε μια εκστρατεία διασυρμού τους με κύριο όχημα τη θεωρία των τεράστιου αριθμού τους.

Ο πρώτος στόχος των βίαιων μέτρων εις βάρος των εργαζομένων που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του περιβόητου Μνημονίου είναι ως γνωστόν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται, τις συντάξεις τους να περιστέλλονται και τις θέσεις εργασίας τους να απειλούνται άμεσα. Προκειμένου να γίνουν αποδεκτά αυτά τα σκληρά μέτρα ως «υποχρεωτική λύση» και «μονόδρομος» για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έπρεπε πρώτα να βομβαρδιστεί η κοινή γνώμη με μια σειρά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο διορισμού, το ρόλο και την απόδοση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Αλλωστε δεν είναι δύσκολο για μια χώρα με αυτό το επίπεδο δημόσιας διοίκησης και το πανίσχυρο πελατειακό σύστημα να πειστεί κάθε πολίτης να στρέψει τα πυρά του στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Ακόμα και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν τρέφουν την παραμικρή εκτίμηση για συναδέλφους τους άλλων κλάδων γιατί έχουν κι αυτοί υποφέρει από τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

Ο στόχος, λοιπόν, της προπαγανδιστικής εκστρατείας ήταν εύκολος. Και κεντρικό στοιχείο του ο χιλιοδιατυπωμένος ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και πάση θυσία πρέπει να τον μειώσουμε. Όμως ο λεγόμενος υπερπληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια κοινοτοπία που δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Είναι ένας ακόμα «αστικός μύθος» από τους πολλούς που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Μόνο που αυτός ο μύθος καλύπτει και εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Η κολοκυθιά του δημοσίου

Για να συντηρηθεί ο μύθος του υπερπληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να διατηρείται μια σύγχυση για τον ακριβή τους αριθμό, τις επί μέρους κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στο δημόσιο τομέα και τον τρόπο πληρωμής τους. Λες και υπάρχει ένα αξεδιάλυτο μυστήριο, το οποίο επί χρόνια αναπαράγεται χωρίς κανείς να μπορεί να το λύσει. «Κρύβουν τον αριθμό των υπαλλήλων» έγραφε για την προηγούμενη κυβέρνηση το Βήμα, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει ψεύτικα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους εργαζομένους στο Δημόσιο» (26.5.09). Παρόμοιες καταγγελίες βλέπουν κάθε λίγο και λιγάκι το φως της δημοσιότητας, ενώ οι αριθμοί που αναφέρονται σπάνια συμπίπτουν.

Μιλώντας στο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ο πρωθυπουργός είχε προβεί στις αρχές Μαΐου σε μια αναπάντεχη ομολογία: «Όταν ήρθαν οι διαπραγματευτές της λεγόμενης τρόικας», διηγήθηκε ο κ. Παπανδρέου, «περνούσαν από τα υπουργεία και ρωτούσαν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ηταν αδύνατο να δοθεί σωστή απάντηση. Αδύνατον να γνωρίζει το ελληνικό κράτος πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως καταλαβαίνετε, δεν βοηθάει σε μια διαπραγμάτευση, ούτε στην αξιοπιστία μας, όταν εμείς δεν μπορούμε να πούμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αρα λοιπόν η Ενιαία Αρχή Πληρωμής θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε καταρχήν τους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι απλό, διότι ξέρετε πόσο τα υπουργεία είναι φέουδα μεταξύ τους και μέσα στα υπουργεία υπάρχουν άλλα, μικρότερα φέουδα, περιμένουμε μια ημερομηνία από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, οπότε θα γίνει απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα ανεβάσουν τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, βεβαίως με τη βοήθεια του διοικητικού προϊσταμένου της κάθε υπηρεσίας».

Από τα πιο επίσημα χείλη, λοιπόν, διατυπώθηκε η θεωρία της «άγνοιας» για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Κατόπιν αυτού θα περίμενε κανείς να δοθεί με την ίδια επισημότητα η λύση του μυστηρίου με την ολοκλήρωση της απογραφής που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση το καλοκαίρι. Πού τέτοια τύχη! Με χαμηλούς τόνους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής από τους κυρίους Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου στις 30 Ιουλίου. Αντίθετα από όσα τερατώδη νούμερα ακούγονταν μέχρι τότε, τα αποτελέσματα της απογραφής αποδείκνυαν ότι ο λεγόμενος «υπερπληθυσμός» του δημοσίου δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Το σύνολο των υπαλλήλων που καταγράφτηκε έφτασε τους 768.009, περιλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες. Μάλιστα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απογραφέντων υπαλλήλων ήταν πολύ ικανοποιητικά, με το 39% να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το 28% δευτεροβάθμια, ενώ το 9% έχει τεχνολογική εκπαίδευση. Υπάρχει και ένα αξιοπρόσεκτο 10% με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι τελικοί, επειδή μπορεί να έχουν γίνει λάθη και γι’ αυτό ελέγχονται. Σύμφωνα, όμως, με τις δηλώσεις των αρμόδιων, τα «λάθη» αυτά προέρχονται κυρίως από ορισμένους που δεν έπρεπε να απογραφούν (συνταξιούχοι ή «υποψήφιοι» υπάλληλοι) και έσπευσαν να το κάνουν για να μη χάσουν. Σε κάθε περίπτωση τα τελικά νούμερα δεν προβλέπεται να αποκλίνουν σημαντικά.

Και ποιό είναι τώρα το συμπέρασμα; Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το τελικό νούμερο, το οποίο η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε. Οι μόνιμοι επικριτές του δημοσίου τομέα και οι λάτρεις του Μνημονίου απέφυγαν κι αυτοί να τοποθετηθούν άμεσα.

Το αποτέλεσμα της απογραφής δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. Ο ισχύων προϋπολογισμός του κράτους έχει –όπως είναι φυσικό- υπολογίσει το αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να πληρώσει. Ο σχετικός πίνακας που περιλαμβάνεται στη σελίδα 74 της εισηγητικής του έκθεσης καταγράφει τους υπαλλήλους (τακτικούς-μόνιμους, αορίστου και ορισμένου χρόνου) και ανεβάζει τον αριθμό τους σε 511.913 στις 30.6.09, ελάχιστα αυξημένο από τον αντίστοιχο των δυο προηγουμένων χρόνων (506.680 το 2008 και 503.170 το 2007). Αν συνυπολογιστεί ο αριθμός των στρατιωτικών και ορισμένων μικρότερων κατηγοριών που καταγράφονται σε άλλα σημεία του προϋπολογισμού, φτάνουμε στον ίδιο αριθμό, δηλαδή 760.000.

Όπως, μάλιστα, επισημάνθηκε πρόσφατα (Το Παρόν, 6.9.10), ο τελικός αριθμός της απογραφής ταυτίζεται με τον ήδη γνωστό αριθμό των υπαλλήλων που περιλαμβάνεται στον πίνακα του τελευταίου τριμήνου του 2009 του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα μ’ αυτόν τον πίνακα, αν προστεθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (οι δυο κατηγορίες δηλαδή που αφορούν το 80% των δημοσίων υπαλλήλων) εμφανίζονται να υπηρετούν 689.966 υπάλληλοι στο τέλος του 2009. Ο αντίστοιχος αριθμός της απογραφής είναι 679.571, διαπιστώνουμε δηλαδή μια εντυπωσιακή προσέγγιση των δύο υπολογισμών, αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 10.000 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν σ’ αυτό το διάστημα και βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν από νέους.

Το μόνο που δεν μπορεί, λοιπόν, να πει κανείς είναι ότι όλα αυτά ήταν άγνωστα.

Το ΕΒΕΑ και οι «εκτιμήσεις» του

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την απογραφή, τον Απρίλιο, είχαν κυκλοφορήσει σε πολλές εφημερίδες ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Πιο γλαφυρή η Ημερησία: «Εφτασαν το 1,1 εκατ. οι δημόσιοι υπάλληλοι. Γέμισε το δημόσιο με υπαλλήλους. Το αδιαχώρητο προκλήθηκε σταδιακά όλα τα τελευταία χρόνια και οι δημόσιοι υπάλληλοι έφτασαν σήμερα τους 1.100.000». Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο αριθμός του συνολικού αριθμού (sic) των απασχολουμένων στο δημόσιο προκαλεί ίλιγγο και δικαιολογεί τη δεινή θέση που έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας».

Όπως επισήμαινε η εφημερίδα «τα στοιχεία σοκ για την κατάσταση στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε Εκθεση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ», την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι κυμαίνονται γύρω στο 40% του συνόλου, ενώ οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ξεπερνούν το 50% και φτάνουν τους 550.000.

Παρόμοια ρεπορτάζ, βασισμένα στην Ερευνα του ΕΒΕΑ, φιλοξενήθηκαν σε όλο το φάσμα του Τύπου. «Στη χώρα μας», έγραφε το Εθνος (24.4.10), «ένας στους δέκα Ελληνες έχει εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, είτε ως μόνιμος υπάλληλος είτε ως εποχικός, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ. Το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηρίζεται από το ΕΒΕΑ ως βασική αιτία της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημόσιο έλλειμμα διογκώνεται λόγω της υψηλής μισθοδοσίας των κρατικών υπαλλήλων που αγγίζει το 40% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητά του δημόσιου τομέα. Η συγκεκριμένη έρευνα ανεβάζει τον αριθμό των πάσης φύσης συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου για το 2009 σε 550.000, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου, απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης ή με προγράμματα μαθητείας (Stage) και ωρομίσθιοι».

Πιο προσεκτική η Καθημερινή (2.5.10), αποφεύγει να υιοθετήσει τον αριθμό 1.100.000, αλλά δεν παραλείπει την έμμεση αναφορά του: «Στη χώρα μας σχεδόν ένας στους δέκα Ελληνες έχει εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, είτε ως μόνιμος υπάλληλος, είτε ως συμβασιούχος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών)». Ο πίνακας, βέβαια, που παραθέτει η εφημερίδα περιλαμβάνει τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και καταλήγει σε ένα σύνολο 759.084 ατόμων, πολύ κοντά δηλαδή στον αριθμό της απογραφής.

Δυο βδομάδες μετά την Εκθεση του ΕΒΕΑ υπογραφόταν από την ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο.

Μετά τα αποτελέσματα της απογραφής που δεν επιβεβαιώνουν τα «στοιχεία σοκ» αναζητήσαμε την Εκθεση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ. Για λόγους που στην αρχή δεν καταλάβαμε η Εκθεση αυτή δεν έχει αναρτηθεί στον ενημερωμένο και πλούσιο ιστότοπο του επιμελητηρίου. Το γραφείο Τύπου του ΕΒΕΑ είχε την καλοσύνη να μας τη στείλει, με τη διακριτική παρατήρηση ότι πρόκειται «για συλλογή στοιχείων από το ΚΕΜΕ - ΕΒΕΑ μέσω των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών -και όχι μελέτη- για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα». Μόλις την πήραμε στα χέρια μας διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο μιας σελίδας και 250 λέξεων. Φέρει τη σφραγίδα του «Κέντρου Μελετών και Ερευνας του ΕΒΕΑ» και τιτλοφορείται «Οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα». Στην πρώτη παράγραφο το κείμενο επαναλαμβάνει τα περί άγνωστων στοιχείων: «Εντονη φημολογία και ατέρμονες εκτιμήσεις επικρατούν σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται σε κρατικούς και διεθνείς στατιστικούς φορείς τείνουν να είναι ελλιπή καθώς στον συνολικό αριθμό δεν συγκαταλέγονται οι εποχικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Στη δεύτερη παράγραφο αντιγράφονται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που οδηγούν στο μετριοπαθές νούμερο των 370.517 (χωρίς τους στρατιωτικούς που υπολογίζει σε 177.600) και στο τέλος υπάρχει το «ζουμί». Το κείμενο παρατηρεί ότι σ’ αυτούς τους αριθμούς «δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες υπερβαίνουν τις 550.000». Προσθέτοντας αυτό τον αριθμό στον πρώτο, το κείμενο οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «το σύνολο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο 1.100.000». Και το ΕΒΕΑ καταλήγει με μια αυτοεπιβεβαίωση: «Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις πως ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα υπερβαίνει το 1.000.000 είναι ακριβείς».

Οσο για τις πηγές του ΕΒΕΑ, εκτός από τη Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζονται δύο δικτυακές εγκυκλοπαίδειες, η Wikipedia και η Encyclopedia of the Nations. Με πηγή, μάλιστα τη Wikipedia, το ΕΒΕΑ συγκαταλέγει στους δημοσίους υπαλλήλους όλο το «ενεργό στρατιωτικό προσωπικό» (177.600), μαζί δηλαδή και τους στρατεύσιμους! Αλλά για τον κρίσιμο αριθμό των 550.000 το ΕΒΕΑ δεν δίνει καμιά εξήγηση. Σε υποσημείωση αναφέρει μόνο ότι προκύπτει «βάσει εκτιμήσεων». Ποιές εκτιμήσεις; Ποιανού; Αγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι ακριβώς οι ίδιοι αριθμοί είχαν δημοσιευτεί ένα χρόνο νωρίτερα στο Βήμα (26.5.09). Και εκεί διαβάζουμε τον αριθμό 550.000, ο οποίος αναφέρεται και πάλι «κατ’ εκτίμηση».

Αλλά και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής μεγάλη μερίδα του Τύπου εξακολουθούσε να μιλά για 950.000 ή και 1.000.000. «Ολοταχώς προς το εκατομμύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι» σχολίαζε η Ημερησία (31.7.10), ενώ το Εθνος πριν ακόμα από την ολοκλήρωση της απογραφής (23.7.10) πρόβλεπε ότι «Η απογραφή δείχνει κράτος μαμούθ».

Μάταια η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επιχειρούσε να πει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή «οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί ενάμιση, δύο, ακόμη και δυόμισι εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων». Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της απογραφής, η ΑΔΕΔΥ σημείωνε ότι «αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσοι εξακολουθούν να μιλούν για τεράστια νούμερα βασίζονται στο γεγονός ότι δεν περιλήφτηκαν στην απογραφή εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αλλά αυτό που ονομάζεται σήμερα «ευρύτερος δημόσιος τομέας» είναι από καιρό μόνο κατ’ όνομα δημόσιος. Χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτό το ένα εκατομμύριο που υπολογίζεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου ότι θα φτάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αν υπολογιστούν κι αυτές οι κατηγορίες, περιλαμβάνονται «μισθοδοτούμενοι ή μη από τον κρατικό προϋπολογισμό» (Το Βήμα, 1.8.10). Αλλά αν δεν μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποια λογική συγκαταλέγονται στους δημόσιους υπαλλήλους;

Μήπως είναι λίγοι;

Η ΑΔΕΔΥ έχει δίκιο. Ο απόλυτος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην κάθε χώρα δεν μπορεί να κριθεί αν δεν συγκριθεί με τον αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων σε ομοειδείς χώρες. Προς μεγάλη απογοήτευση των προπαγανδιστών του Μνημονίου η σύγκριση αυτή αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός περί «υπερπληθυσμού» των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι εντελώς έωλος. Το επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Εκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και υπογράφεται από τέσσερις ερευνητές του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Μαγδεμβούργου («The size and performance of public sector activities in Europe»).

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, όπως αποτυπώνονται και στα διαγράμματα που δημοσιεύουμε, εμφανίζουν την Ελλάδα σε μια σχετικά χαμηλή θέση ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που διατηρεί σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξίσου χαμηλή είναι η επίδοση της χώρας μας στο ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων. Και μάλιστα αυτά τα στοιχεία ισχύουν για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες!

Στον πίνακα που καταγράφει το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση επί συνόλου 17 ευρωπαϊκών κρατών, με επίδοση 11,4%. Βρίσκεται δηλαδή πολύ κάτω από την πρώτη στην κατάταξη Σουηδία (30%) ή τη Δανία (29%), τις χώρες που υποτίθεται ότι αποτελούσαν το προεκλογικό πρότυπο του σημερινού πρωθυπουργού. Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%), παρά τις έντονες περικοπές της τελευταίας. Η χώρα μας ξεπερνά –και μάλιστα ελάχιστα- μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Όπως παρατηρεί η μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες σταθερή.


Ανάλογα ευρήματα δείχνει η έρευνα και όταν συγκρίνει τις δημόσιες δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κάθε χώρας. Και εδώ η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν είναι ούτε εξαιρετική διόγκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ούτε η αδυναμία καταμέτρησής τους. Υπάρχει μια σκόπιμη σύγχυση μεταξύ των διάφορων τύπων εργασιακών σχέσεων που έχουν αρχίσει να εισάγονται στο δημόσιο από τη στιγμή που ιδιωτικοποιούνται με τον έναν ή άλλο τρόπο διάφοροι τομείς, υπηρεσίες ή κλάδοι του δημοσίου. Αυτός ο περίφημος αριθμός 550.000, τον οποίο όλοι επικαλούνται με βάση «εκτιμήσεις τους» δεν είναι τίποτα άλλο παρά το φάντασμα όλων αυτών των νέων «ελαστικών» θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στο περιθώριο και εις βάρος του δημόσιου τομέα (stages, διμηνίτες, εποχικοί, κλπ). Αλλά αυτοί είναι τα πρώτα θύματα της νέας πολιτικής. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών κομμάτων ανακοινώνουν ότι ο αριθμός των συμβασιούχων αυτών μειώνεται, αλλά τα παπαγαλάκια τους δεν τους πιστεύουν. Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωνε λίγο πριν από τις εκλογές ότι «ο αριθμός των συμβασιούχων παρά τις προκλητικά παραπλανητικές ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ συνεχώς μειώνεται» (Real News, 8.9.09). Και ο διάδοχός του Γιάννης Ραγκούσης επαναλάμβανε λίγους μήνες αργότερα: «Οι θέσεις συμβασιούχων είναι μειωμένες κατά 35%» (Το Βήμα, 21.3.10).

Κάτω από την πίεση των μύθων που οι ίδιοι συντηρούσαν τόσα χρόνια, οι κυβερνώντες υιοθετούν την πιο σκληρή εφαρμογή του Μνημονίου, περικόπτοντας με κάθε τίμημα θέσεις εργασίας. Αν συνυπολογίσει κανείς την εκβιασμένη πρόωρη έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων που επιχειρούν να συνταξιοδοτηθούν για να αποφύγουν τα χειρότερα, η σημερινή τάση του δημόσιου τομέα είναι η συρρίκνωση, με εκρηκτικές συνέπειες στην ανεργία και στην αποδοτικότητα της κρατικής μηχανής.



Big is beautiful!

Από ειρωνεία της τύχης, η αιφνίδια διόγκωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό προσφέρει ένα σοβαρό αντεπιχείρημα σε όσους πιπιλίζουν την καραμέλα του μικρού και «οικονομικού» δημόσιου τομέα –κι ανάμεσά τους βέβαια συγκαταλέγεται και ο πρωθυπουργός. Τα 48 μέλη της νέας κυβέρνησης υποδείχτηκαν ήδη ως αντίφαση από την αντιπολίτευση. Αλλά είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Η συγκριτική μελέτη για το «Μέγεθος και την απόδοση των δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. διπλανές στήλες) καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το πώς επιδρά στην απόδοση μιας διακυβέρνησης το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη καταρχήν αποδέχεται τις διαπιστώσεις που κυριαρχούν στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δηλαδή κράτη με μικρό δημόσιο τομέα (όσα δηλαδή κρατούν τις δημόσιες δαπάνες τους κάτω από το 40% του ΑΕΠ) επιτυγχάνουν κατά κανόνα καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από κράτη με δημόσιο τομέα μεσαίου μεγέθους (40-50% του ΑΕΠ) ή και μεγάλου (πάνω από 50% του ΑΕΠ). Το τι ακριβώς εννοούν οι συντάκτες με «καλύτερες επιδόσεις», το αναλύουν στη συνέχεια: «Οι μικροί δημόσιοι τομείς λειτουργούν καλύτερα στη διοίκηση, τη σταθερότητα και την οικονομική επίδοση, ενώ οι μεγάλοι δημόσιοι τομείς εξασφαλίζουν καλύτερη διανομή των εισοδημάτων». Μ’ άλλα λόγια, το μέγεθος του δημόσιου τομέα έχει ένα σαφή ταξικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενοι και σε άλλες προγενέστερες μελέτες οι τέσσερις συντάκτες της έρευνας που παρουσιάζουμε διαπιστώνουν ότι «η συγκριτική ανάλυση διάφορων δεικτών υποδεικνύει ότι χώρες με μεγάλο δημόσιο τομέα είναι λιγότερο διεφθαρμένες, παρουσιάζουν λιγότερες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, διαθέτουν καλύτερες παροχές δημόσιων αγαθών, αλλά επίσης και υψηλότερα ποσοστά φορολόγησης. Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτών των συσχετίσεων είναι ότι κατά μέσο όρο οι διακυβερνήσεις με μεγάλο δημόσιο τομέα αποδίδουν καλύτερα (ακόμα και στα ζητήματα επιχειρηματικών ρυθμίσεων, γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και ποιότητας στις υποδομές)».

Οι διαπιστώσεις αυτές της μελέτης μοιάζουν εντυπωσιακά με τα επιχειρήματα που επικαλείται ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει τη συγκρότηση του νέου πολυπληθούς υπουργικού συμβουλίου. Μόνο που αυτά τα επιχειρήματα τα ξεχνούν τα στελέχη της κυβέρνησης όταν αναφέρονται στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού και όχι μόνο στο επιτελείο του.

Η σχέση μεγέθους και αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα γίνεται περισσότερο κατανοητή όταν εξετάσει κανείς κάθε συγκεκριμένο κλάδο χωριστά. Ας περιοριστούμε στο παράδειγμα του πιο πολυπληθούς κλάδου, του χώρου δηλαδή της εκπαίδευσης, στον οποίο υπηρετούν πάνω από 125.000 άτομα (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν πριν ακόμα συμπληρωθεί η απογραφή). Είναι σίγουρο ότι ο χώρος της εκπαίδευσης είναι το πρώτο θύμα της νέας πολιτικής. Η συρρίκνωσή του είναι δεδομένη, όπως δεδομένες είναι και οι βλαβερές συνέπειες της μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών ή της αντικατάστασής τους σε μεγάλο βαθμό από «εποχικούς» ωρομίσθιους.

Σε μια από τις πρόσφατες έρευνές μας είχαμε διαπιστώσει ότι φέτος για πρώτη χρονιά καθυστερούσαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για τα ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, βλ. «Σχολεία ενός κατώτερου Θεού», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 18.7.10). Το υπουργείο αντέδρασε και υποσχέθηκε ότι οι αποσπάσεις θα πραγματοποιηθούν πριν από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και απέδωσε σε «φήμες» κάθε άλλη σκέψη. Τελικά το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε. Οι αποσπάσεις υπογράφτηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη αφού πρώτα εκατοντάδες ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να παρουσιαστούν στα σχολεία όπου είχαν οργανικές θέσεις πριν αποσπαστούν στα ΣΔΕ. Το ίδιο συνέβη και με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν να εμφανιστεί μια εικονική πληρότητα στα σχολεία με την παρουσία των αποσπασμένων στις οργανικές τους θέσεις. Βέβαια μόλις γίνουν οι αποσπάσεις η πλασματική αυτή εικόνα θα ανατραπεί, με αποτέλεσμα νέα και μεγαλύτερη αναστάτωση.

Μπορεί οι αλχημείες του υπουργείου να έσωσαν την εικόνα της πρώτης μέρας στα σχολεία, αλλά οι χειρισμοί αυτοί σε συνδυασμό με την επικείμενη αποχώρηση λόγω εσπευσμένης συνταξιοδότησης δασκάλων και καθηγητών θα προκαλέσει σοβαρά κενά. Τότε ίσως αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και οι καλόπιστοι που έχουν πειστεί από το μύθο του υπερπληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά τότε ίσως να είναι αργά.

Οσμή σκανδάλου με γιατρούς και φαρμακοποιούς, σε βάρος του ΙΚΑ...


Της Ρούλας Σαλούρου

Αποτέλεσμα αρχίζουν να έχουν οι έλεγχοι των ασφαλιστικών ταμείων αναφορικά με την υπέρμετρη συνταγογράφηση, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων ξεδιπλώνει υποθέσεις με έντονη την οσμή σκανδάλου. Αν και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είναι ενθαρρυντικά για την πορεία των εσόδων, πληθαίνουν και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς πληθαίνουν οι έλεγχοι και εκσυγχρονίζονται οι μέθοδοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο 2010 και για τους Ασφαλιστικούς Φορείς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, υπάρχει μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η συνολική μείωση της είναι της τάξης των 163 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και την ανατιμολόγηση του Σεπτεμβρίου, αναμένεται αντίστοιχη εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ. Συνολικά το β΄ εξάμηνο του 2010 η εξοικονόμηση των φαρμακευτικών δαπανών, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, θα ανέλθει σε ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται πως με σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία (όπως π.χ. η μη συνταγοράφηση των ΜΗΣΥΦΑ, η αλλαγή του τρόπου διάθεσης και του ποσοστού κέρδους των ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και η λειτουργία φαρμακείων στις ιδιωτικές κλινικές), θα υπάρξουν επιπρόσθετα έσοδα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι έλεγχοι βέβαια, φέρνουν συνεχώς, στο φως, και... παράξενες υποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που ανέδειξε η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Περίπου 900 γιατροί του ΙΚΑ, είχαν αποκλειστική «συνεργασία» με τον... προσωπικό τους φαρμακοποιό, αφού, οι συνταγές που έγραφε κάθε ένας από τους συγκεκριμένους γιατρούς, αποκαλύφθηκε πως στο σύνολό τους, εκτελούνταν από ένα φαρμακείο. Ο κάθε γιατρός δηλαδή, είχε τον αποκλειστικό του φαρμακοποιό.

Αναλυτικά, οι υπηρεσίες του ταμείου σε συνεργασία με την εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) του υπουργείου Εργασίας, έπεσαν επάνω σε ένα –αν μη τι άλλο– παράδοξο φαινόμενο: 892 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, συνταγογραφούσαν φάρμακα, κόστους 8,831 εκατ. ευρώ και οι συνταγές του κάθε ένα, εκτελούνταν κατά 100%, από ένα φαρμακείο. Τα «ζευγάρια» που εντοπίστηκαν από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών του Ιδρύματος έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ ελέγχεται και ο ρόλος των ενδιάμεσων, ασφαλισμένων που πήγαν στους συγκεκριμένους γιατρούς και εκτέλεσαν τις συνταγές από τα εν λόγω φαρμακεία.

Τα ευρήματα αφορούν σε ελέγχους που έγιναν μέσω ηλεκτρονικής σάρωσης των συνταγών, κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, διενεργούνται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι, βάσει των αρχικών ευρημάτων της σάρωσης, ώστε οι πραγματικές υποθέσεις παρανομίας να πάρουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, σημειώνει, θα ληφθούν και διοικητικά μέτρα, όπως διακοπή όλων των συμβάσεων τόσο των γιατρών όσο και των εμπλεκόμενων φαρμακοποιών, οι οποίοι θα μπουν σε μαύρη λίστα, προκειμένου να μην μπορούν να συνεργαστούν ούτε με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διασταυρώθηκε, για παράδειγμα, γιατρός, που μέσα σε τρεις μήνες συνταγογράφησε σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, φάρμακα ύψους 91.534 ευρώ. Όλες οι συνταγές, εκτελέστηκαν από ένα φαρμακείο.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν αποκλείουν να πρόκειται και για εικονικές συνταγές, τουλάχιστον για κάποιες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν συνταγές ύψους 10.000 έως και 60.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς στα ταμεία, όπως για παράδειγμα η προκλητή, κατευθυνόμενη ή παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ, στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κ. Δρέττα, τέτοια φαινόμενα θα διασταυρώνονται και θα διαπιστώνονται άμεσα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου στις αρχές του επόμενου χρόνου, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ.
ww.capital.gr

FT: Πιθανότητες χρεοκοπίας 90% για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία...

Οι αγορές ομολόγων «καρφώνουν» την Ελλάδα, σαν ένα οικονομικό… σουβλάκι. Αυτή την παρομοίωση χρησιμοποιούν οι Financial Times για να περιγράψουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη συμπεριφορά των αγορών κεφαλαίου, σε άρθρο τους που αναφέρεται στο γεγονός ότι πλεον δεν υπάρχουν κρατικά ομόλογα χωρίς ρίσκο.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και τελικά θα χρεοκοπήσει – με τις υπερβολικά υψηλές έως και άνω του 10% αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη δεκαετία αγγίζουν το 90%, σύμφωνα με αμερικανικό συμβούλιο διεθνών σχέσεων.

Στο άρθρο επίσης σημειώνεται ότι ο επιδέξιος, όπως τον χαρακτηρίζει, Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει προσπαθήσει να πείσει του ομολόγους του και τους εν δυνάμει επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέα κρίση που θα παρέσυρε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Είναι ανησυχητικό, συνεχίζουν οι FT, ότι οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μεγαλύτερες σε σύγκριση με πριν από την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ το Μάιο. Τα CDS υποδηλώνουν ότι η Ιρλανδία εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το Dubai ή το Λίβανο.

Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την προοπτική να χρησιμοποιεί το 7% των φορολογικών εσόδων για να εξυπηρετεί το χρέος της, σχεδόν για πάντα, η χρεοκοπία σύμφωνα με τους FT, μοιάζει ελκυστική κάποια στιγμή. Ευτυχώς, η στιγμή αυτή δεν πρόκειται να έρθει πριν τη λήξη του μηχανισμού το 2013. Ίσως μέχρι τότε, το ελληνικό χρέος να έχει μετακυλήσει από τις ευάλωτες τράπεζες σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να ποντάρουν στην ανάκαμψη, κάτι που σημαίνει ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει τελικά τις αλυσιδωτές επιδράσεις που πιστεύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όταν τελικά η Αθήνα χρεοκοπήσει, καταλήγει το άρθρο των FT, οι αγορές ομολόγων ίσως αρχίσουν να συμπεριφέρονται στα κράτη, όπως παρότρυνε ο Ζορμπάς να συμπεριφέρονται όλοι. «Ο άνθρωπος είναι ζώο, αν είσαι σκληρός μαζί του σε σέβεται και σε φοβάται. Αν είσαι καλός, σου βγάζει τα μάτια».

Σε απεργιακό κλοιό οι χώρες της Αν. Ευρώπης...


Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Ρουμανία αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών, εν μέσω ενός γενικότερου κύματος διαμαρτυρίας στα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να διατηρήσει ο πρωθυπουργός Emil Boc. Περίπου 34.000 δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν να μην εργαστούν μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για τη μείωση των μισθών κατά 25%, με στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα και να συμμορφωθεί η χώρα με τους όρους της διάσωσης από το ΔΝΤ.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ευελπιστεί τον Οκτώβριο η κυβέρνηση του Boc να αποτελεί παρελθόν, καθώς στην τελευταία ψηφοφορία του Ιουνίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός με 258 έδρες σε σύνολο 471, είχε πλειοψηφία μόλις 8 εδρών. Ακόμη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,9% φέτος, διευρύνοντας τη χειρότερη ύφεση που έχει περάσει η Ρουμανία, στην μετά τον κομμουνισμό εποχή.

Τοπικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν τα εργατικά συνδικάτα καταφέρουν και βγάλουν πολύ κόσμο στους δρόμου, τότε μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους βουλευτές. Η Ρουμανία, στηρίζεται σε δάνεια 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και άλλους δανειστές προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη.

Αλλά για να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων, η κυβέρνηση του Boc έχει περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αύξησε το ΦΠΑ κατά 5% στο 24% και αύξησε το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 74.000 εργατικές θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι εργαζόμενοι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές. Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πράγα κατά των περικοπών των μισθών, ενώ τα εργατικά σωματεία της Σλοβακίας σχεδιάζουν κινητοποιήσεις έναντι των προτεινόμενων φορολογικών αυξήσεων.

Πριν από το τέλος του μήνα αναμένονται κινητοποιήσεις και από τους Σέρβους, κατά μιας προτεινόμενης αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού, που θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και θα περιλαμβάνει και μειώσεις επιδομάτων.
www.capital.gr

Saturday, September 25, 2010

Έκρηξη στα μεταπτυχιακά...



Τον αριθμό-ρεκόρ των 87.958 έχουν φτάσει οι νέοι και οι νέες που κάνουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.
Από αυτούς, 52.000 φοιτούν στα 459 προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, 11.000 στα 26 προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και περίπου 25.000 σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (οι περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Παράλληλα, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πτυχιούχων που κατέθεσαν αίτηση για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων ξεπέρασε τις 100.000, καθώς είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο για τις 25 ή 30 θέσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος να κατατίθενται έως και δεκαπλάσιες αιτήσεις. Για παράδειγμα, μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο 2009 περίπου 45.000

αιτήσεις και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περίπου 10.000 αιτήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα μεγάλα ιδρύματα της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας. Και επειδή η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, χιλιάδες πτυχιούχοι κάθε χρόνο καταφεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να πετύχουν την εγγραφή τους σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Μανόλη Δρεττάκη, ανάμεσα στα έτη 2000-2001 και 2008-2009:

Το σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών διπλασιάστηκε. Σε όλα τα ΑΕΙ σημειώθηκε αύ ξηση και σε ορισμένα ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Μακεδονίας (σχεδόν πενταπλασιασμός) και Χαροκόπειο και Ιόνιο (τετραπλασιασμός).

Το σύνολο των φοιτητών για μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) υπερδιπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (δεκαεξαπλασιασμός!), Θεσσαλίας (υπερεπταπλασιασμός). Το σύνολο των φοιτητών για διδακτορικό σημείωσε επίσης αύξηση, αλλά μικρότερη από εκείνη των φοιτητών για μεταπτυχιακό τίτλο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Θράκης (σχεδόν πενταπλασιασμός) και Χαροκόπειο (πενταπλασιασμός).

Εξαιτίας των μεταβολών αυτών σημειώθηκε μια μικρή αποκέντρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα ΑΕΙ της Αττικής και (περισσότερη) από τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης προς εκείνα της λοιπής χώρας. Παρ΄ όλα αυτά, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των μεταπτυχιακών φοιτητών φοιτούσαν (ή ήταν εγγεγραμμένοι) στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ενα νέο τοπίο
Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι ένα νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια νέα οροφή, της οποίας τα θεμέλια και η γεωγραφική εξάπλωση δημιουργούν σταθερά έναν δεύτερο κύκλο σπουδών. Πρόκειται για μια αναδυόμενη πραγματικότητα, όπου οι προπτυχιακές σπουδές αποτελούν πλέον τον πρώτο κύκλο σπουδών στον οποίο συσσωρεύεται μια χαμηλής ποιότητας μαζική εκπαίδευση, χωρίς πόρους και υποδομές, αποκομμένη αναγκαστικά από το οξυγόνο της βασικής έρευνας και λειτουργικά προσαρμοσμένη στις φθηνότερες και προφανώς αναποτελεσματικότερες μορφές διδασκαλίας. Πάνω από τον πρώτο κύκλο έχει ήδη συγκροτηθεί (και συνεχώς ενισχύεται) ο δεύτερος κύκλος σπουδών, που δεν είναι άλλος από τον «γαλαξία» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με επιλογή φοιτητών και δίδακτρα.

Ουσιαστικά έχουν καθιερωθεί δύο πανεπιστήμια. Ενα προπτυχιακό και ένα πανεπιστήμιο... μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Φτωχαίνει ο πρώτος κύκλος
Την προηγούμενη περίοδο σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα για να δημιουργηθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφαιρέθηκαν μαθήματα από τον προπτυχιακό κύκλο (δηλαδή μαθήματα που παλιότερα οι φοιτητές διδάσκονταν πριν από το πτυχίο τους) και μεταφέρθηκαν στο μεταπτυχιακό! Σε άλλες πάλι περιπτώσεις αντιγράφτηκαν μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου για να διδάσκονται στον μεταπτυχιακό, με περισσότερες λεπτομέρειες και διαφορετικά συγγράμματα απ΄ ό,τι πριν από το πτυχίο.

Ιδιωτικοποιείται ο δεύτερος κύκλος
Την τελευταία δεκαετία είναι εμφανής μια τάση του κράτους να αποποιείται την ευθύνη για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών σπουδών και μια προσπάθεια λειτουργίας των μεταπτυχιακών με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Παράλληλα, τα δίδακτρα- που πολλά από αυτά τα «προγράμματα» έχουν ήδη θεσπίσει- προδιαγράφουν με σαφήνεια τον ρητά ιδιωτικό χαρακτήρα που θα αποκτήσουν οι σπουδές που θα ακολουθούν τον πρώτο κύκλο, ως δεύτερος, μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, όπως προβλέπει η «διαδικασία της Μπολόνια». Μάλιστα, από το νέο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται μείωση του αριθμού των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
www.tanea.gr

Συνέντευξη του Κ.Καραμανλή τον Απρίλιο του 2010...

Διαβάστε μια συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στον Γιάννη Βασιλακόπουλο, τον Απρίλιο του 2010 που, περιέργως, θάφτηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Λίγες ημέρες μετά από την αποχώρηση του από το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης ο Κώστας Καραμανλής εγκαταστάθηκε σε ένα γραφείο, σεμνό, λιτό κι απέρριτο κάπου κοντά στην πλατεία Μαβίλη. Σε αυτό το ευρύχωρο ισόγειο – που το βρίσκεις δύσκολα είναι η αλήθεια και όταν το βρεις δεν πείθεσαι εύκολα ότι στεγάζει την απόληξη της διαδρομής, ενός πολιτικού ηγέτη σημαντικού, όσο και η υπογραφή που έβαλε με βαρύ κι ανεξήτηλο μελάνι στην πιο ουσιαστική, αλλά και δίχως πλούσια, είναι η αλήθεια αποτελέσματα προσπάθεια επανένταξης της Ελλάδας σε τροχιά απάντησης των προκλήσεων του αύριο...Την ημέρα που τον επισκέφθηκα, ο Κώστας Καραμανλής, ήταν όπως πάντα άνετος και προσιτός αλλά για όποιον τον γνωρίζει, πάνω από 10 χρόνια όπως εγώ, ήταν εμφανές πως είχε χάσει την ορμή και τον ενθουσιασμό που είχε όταν, όπως κι ο “κεμάλ” του μεγάλου Μάνου Χατζηδάκη πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ήταν αιματηρή η διαπίστωση που δολιχοδρόμησε τον Καραμανλή, από την υπέρτατη δόξα στην στην χλεύη των ηττημένων κι από την ιστορική πρωτοπορεία στην απομόνωση. Τώρα διαβάζει, γράφει, ενημερώνεται για όλα, βυθιζόμενος στην μοναξιά της κορυφής. Και περιστοιχιζόμενος από λίγους στενούς του συνεργάτες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που σαν ορδές βαρβάρων, συνοστίζονταν άλλοτε για να του δηλώσουν ψεύτικη στίρηξη τον καιρό της ισχύος του. Καπνίζει αρκετά και φρεσκάρει συνεχώς ένα μεγάλο φλιτζάνι με καφέ βραστό.
Είναι μέσα του Απρίλη του 2010 κι ενώ η Άνοιξη έχει αρχίσει να παιχνιδίζει με την ζεστή αύρα, η διάθεση του Καραμανλή κυρίως γι' αυτά που έρχονται – μιας και όλα τα ζητήματα που πνίγουν σήμερα την Ελληνική κοινωνία, βρίσκονται από τότε σε εξέλιξη – είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Σε ότι μου είπε τότε δικαιώθηκε σήμερα, αφού η κουβέντα μας απλώθηκε από τα δίδυμα, τον Αλέκο και την Αλίκη, που “τώρα τα βλέπω περισσότερο και ασχολούμαι μαζί τους” και την σύζυγο του, την Νατάσσα – την πριγκήπισσα του δικού μας παραμυθιού- που όπως λέει ο τ. Πρωθυπουργός “έφαγε μπόλικη λάσπη από αυτήν που στόχευε εμένα . Είναι μια χαρά κι ας είπαν για την υγεία της πράγματα που είναι παραμύθια από την αρχή ως το τέλος'', ως τις εκλογές, το Βατοπέδι και τον Παπανδρέου.
“Έκανα εκλογές γιατί η κατάσταση ήταν κρίσιμη και χρειαζόμουν πολιτική νομιμοποίηση για να πάρω μέτρα.”, μου λέει ο πρόεδρος. Και συνεχίζει με μια πίκρα στην έκφραση: “Ήξερα ότι χάνω, δεν περίμενα την διαφορά. Το... σπρεντ άλλωστε άνοιξε στο τέλος. Όταν το ρεύμα πήγαινε με τον νικητή”

Και τότε γιατί στ΄αλήθεια κάνατε εκλογές; Τον ρωτώ με αφέλεια.

“Μα γιατί δεν μπορείς να κυβερνήσεις στηριζόμενος στον Τατούλη που έχει απευθείας σύνδεση με τους Αμερικάνους, ή τον Παυλίδη. Κάθισα όμως κι έδωσα την μάχη. Δεν φυγομάχησα. Ήξερα ότι χάνω κι έκατσα να χάσω. Παραιτήθηκα, δε, αφού οι πολίτες δεν ενέκριναν την πολιτική μου πρόταση. Ανέλαβα την ευθύνη μου. Ωστόσο, εγώ είπα την αλήθεια κι ο Παπανδρέου ψέματα. Όταν εγώ έλεγα πως υπάρχει διεθνής και μεγάλη οικονομική κρίση και πως είναι αναγκαία τα μέτρα, αυτός έλεγε πως λεφτά υπάρχουν. Έκανα ακόμη εκλογές διότι εγώ δεν παίζω με τους θεσμούς. Αυτοί απειλούσαν – και μπορούσαν να προκαλέσουν εκλογές με αφορμή την επανεκλογή Παπούλια”

Πιέσεις δεχθήκατε; παίρνω και πάλι τον λόγο...

“Όχι δεν πιέστηκα...”

Τον διακόπτω ξανά. Οι επιλογές της Ελληνορωσικής προσέγγισης, του βέτο στα Σκόπια, της άρνησης του Σχεδίου Ανάν και του ανοίγματος των σχέσεων με την Κίνα, ωστόσο, δεν ήταν κόντρα σε ένα σύστημα;

“Πάντα ότι έκανα είχε προτεραιότητα το καλό του τόπου. Ήταν Εθνικές επιλογές και πιθανά να ενόχλησαν κάποιους. Εγώ δεν έχω εξάρτηση από την καρέκλα του πρωθυπουργού και το απέδειξα. Ίσως να νιώθω πιο άνετα χωρίς αυτήν...”¨, μου λέει κι ανάβει ακόμη ένα τσιγάρο.

Για ότι το ΠΑΣΟΚ και οι συναίτεροι του, ( Σ. Σ. το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως η κ. Μπακογιάννη), χαρακτηρίζει σκάνδαλο στο Βατοπέδι, ο τ. Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένη ανάλυση.

“Όταν ο Ζαχόπουλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τους είπα ότι είναι μια δραματική προσωπική ιστορία χωρίς άλλες προεκτάσεις δεν με πίστεψαν. Μετά έψαξαν και σκάνδαλο δεν βρήκαν. Στο Βατοπέδι συνεχίστηκε πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ούτε δόλος υπάρχει, ούτε χρηματισμός κανενός. Άλλωστε την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα και καταλογίστηκαν πολιτικές ευθύνες. ”...

Το πρόσωπο του αλλάζει όψη όταν του κάνω την τελευταία ερώτηση.

-Πρόεδρε θα επανέλθετε στο πηδάλιο της παράταξης... ( Με διακόπτει)

“Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπωση” μου λέει...

Κι αν σας ζητηθεί; επιμένω.

“Έκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Τώρα πρόεδρος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, εκλεγμένος από 800 χιλιάδες ανθρώπους. Τον στηρίζω, επικοινωνούμε, αλλά καπέλο δεν θέλω να του γίνω...”


Εκεί έκλεισε κι η κουβέντα μας. Με την τελευταία γουλιά του καφέ μου σκέφτηκα, πως αυτή η τελευταία του απάντηση ήταν η μόνη από όλην την συζήτηση – κι όχι συνέντευξη- που δεν με έπεισε.



πηγη: enimerwsi.com

Friday, September 24, 2010

Επίδομα θέρμανσης ζήτησε από την κυβέρνηση Μπλερ η βασίλισσα Ελισάβετ


Η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε να λάβει το 2004 και αυτή επίδομα θέρμανσης για το Μπάκινχαμ και τις υπόλοιπες κατοικίες της αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση λόγω της κατακραυγής που θα προκαλούνταν, αναφέρει ο Guardian.

Το αίτημα για αντικατάσταση της μονάδας θέρμανσης στο Μπάκινχαμ και το Γουίντσορ υποβλήθηκε από στέλεχος του βασιλικού οίκου προς την τότε κυβέρνηση Μπλερ

Στην επιστολή του ζητούσε από την αρμόδια Αρχή αν μπορεί περιλαμβάνεται και η βασίλισσα στους δικαιούχους. Η κυβέρνηση απάντησε ότι το επίδομα προορίζεται για σχολεία, νοσοκομεία αλλά και οικογένειες μικρών εισοδημάτων.

Ακόμη εξέφρασε την ανησυχία της για τις αρνητικές επιπτώσεις από μία πιθανή διαρροή του αιτήματος στον Τύπο.

Το κόστος θέρμανσης των βασιλικών ανακτόρων και κατοικιών φτάνει το ένα εκατομμύριο λίρες επί συνόλου 15 εκατομμυρίων της ετήσιας κρατικής χορηγίας.

Το Μπάκινχαμ δεν σχολίασε τις αποκαλύψεις.

Newsroom ΔΟΛ

Στη λήψη μέτρων προχωρούν Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία...

Στη λήψη μέτρων εξυγίανσης των οικονομιών τους, όπως είχαν εξαγγείλει ήδη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους τους προηγούμενους μήνες, προχωρούν οι νέες, δεξιές, κυβερνήσεις στις τρεις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Την αρχή έκανε στις αρχές της εβδομάδας ο νέος, τετραμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβακία, με επικεφαλής την 53χρονη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, συμφωνώντας στο νέο προϋπολογισμό που προβλέπει περικοπές ύψους 980 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 770 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 7,9% στο 4,5%, προβλέπονται, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ από το 19% στο 20%, η κατάργηση διαφόρων ελαφρύνσεων στη φορολόγηση του εισοδήματος, περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των διοδίων όπως και του φόρου σε είδη καπνού και στην μπίρα.

Όπως αναφέρεται από το φημισμένο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, η σλοβακική οικονομία έχει αρκετά στέρεες βάσεις και προβλέπεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη κατά 4%, ενώ επηρεάζεται θετικά από την αυξανόμενη ζήτηση αγαθών στη Γερμανία, κυρίως στον τομέα του αυτοκινήτου, στον οποίο η Σλοβακία έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν εγκατασταθεί τεράστιες μονάδες παραγωγής ή συναρμολόγησης γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πρόβλημα δημιουργείται από την υψηλή ανεργία που κατά μέσο όρο φτάνει το 14%, αλλά στα ανατολικά της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς από την οικονομική ανάπτυξη έχουν ωφεληθεί μόνον οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες του πληθυσμού, που έφεραν την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας, ο νέος τριμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας στη γειτονική Τσεχία αποφάσισε στα μέσα της εβδομάδας την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και την κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 4,6% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα αυτά στην Πράγα κρίνονται από το βιεννέζικο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Συγκρίσεων ως υπερβολικά, καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, ο τσεχικός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.

Ήδη, κατά την ορκωμοσία της, στις 13 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας είχε ανακοινώσει μια σειρά μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2013, με περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και το Συνταξιοδοτικό, αλλά και την καθιέρωση διδάκτρων στα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία προβλέπονται τώρα στο νέο προϋπολογισμό.

Στην Ουγγαρία, ο νέος πρωθυπουργός και αρχηγός της δεξιάς Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών, Βίκτορ Ορμπάν, που υπήρξε νικητής των βουλευτικών εκλογών τον περασμένο Απρίλιο, αποσπώντας συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου, μετά την ανάληψη της εξουσίας, ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης 29 σημείων για την οικονομία».

Στη βάση του σχεδίου αυτού επιδιώκεται από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης ένας περιορισμός του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποδόμηση της γραφειοκρατίας, η υποστήριξη επενδύσεων και η εγγύηση μιας γρηγορότερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την εξοικονόμηση ποσών ύψους 120 δισ. φιορινίων που θα προέλθουν από περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο και από τους ελέγχους δαπανών από τον προϋπολογισμό των υπουργείων.

Ως μεγάλο στόχο του, ο Βίκτορ Ορμπάν είχε εξαγγείλει τη θέσπιση μέσα στο 2011 ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος στο 16%, που όμως τώρα αναβάλλεται και πρόκειται να ισχύσει μόνον από το 2013, ενώ έχει υπονοηθεί και η αναβολή εφαρμογής αρκετών από τα «29» σημεία του «φιλόδοξου» οικονομικού προγράμματός του, εξαιτίας και των διαφορών και αντιπαραθέσεών του που έχουν προκύψει στο μεταξύ διάστημα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα γλαυκώματος στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, το γλαύκωμα, απειλεί τους κατοίκους του Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η συχνότητα εμφάνισης γλαυκώματος στον Ταξιάρχη χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα υψηλή, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, καθώς δώδεκα στα 100 άτομα όλων των ηλικιών και σχεδόν ένας στους τέσσερις ηλικίας 60-69 πάσχει από γλαύκωμα.

Το υψηλό ποσοστό γλαυκώματος σε συνδυασμό με την ανθρωπογεωγραφία του χωριού οδήγησε Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες στην έρευνα των μεταλλάξεων και της κληρονομικότητας του γλαυκώματος, που μπορεί να τους οδηγήσει και στην ανακάλυψη τυχόν ύπαρξης προστατευτικών γονιδίων σε αυτόν το πληθυσμό.

Το φαινόμενο που παρατηρείται στον Ταξιάρχη αποτελεί αντικείμενο έρευνας στο Τμήμα Γλαυκώματος της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης, όπου τα τελευταία 5 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική και γενετική μελέτη καταγραφής του γλαυκώματος στους κατοίκους αυτού του χωριού, σε συνεργασία με το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της μελέτης αυτής, τα οποία παρουσιάζονται στο 3ο Διαπανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, στο δείγμα των πρώτων 531 από τους 803 κατοίκους του χωριού, που έχουν εξεταστεί ως σήμερα, ο επιπολασμός του γλαυκώματος ήταν 12% για όλες τις ηλικίες και 26% στην ηλικία 60-69.

«Η προσωπική συνέντευξη των κατοίκων οδήγησε στην καταγραφή του μεγαλύτερου γλαυκωματικού γενεαλογικού δέντρου που έχει περιγραφεί στη βιβλιογραφία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη. Να σημειωθεί ότι έως σήμερα 74 κάτοικοι (13%) εμφανίζουν την μετάλλαξη Thr377Met στη μυοκιλίνη (μια πρωτεΐνη που στους ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο MYOC), η οποία είναι μια σημαντική αιτία του γλαυκώματος.

Ο γενετικός έλεγχος που γίνεται στα δείγματα αίματος των κατοίκων που εξετάζονται είναι πολύτιμος για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος στο μέλλον. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα γενετικά δεδομένα θα συντελέσουν τα προσεχή χρόνια στην ανακάλυψη των πραγματικών γενετικών αιτιών εμφάνισης της νόσου στο χωριό, με απώτερο στόχο την πραγματική θεραπεία της πάθησης.

Σημαντική διεθνής διάκριση για νέο Έλληνα επιστήμονα


Ο Δρ. Διομήδης Μιχαλόπουλος, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκ/γων Μηχ/κών & Μηχ/κών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος και τώρα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of British Columbia (UBC), βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη διεθνή διάκριση για νέο επιστήμονα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, το βραβείο Marconi Young Scholar Award. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο από την Marconi Society (http://www.marconisociety.org/ ) σε επιστήμονες κάτω των 27 ετών, οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν ήδη σημαντική συμβολή στην έρευνα στις Τηλεπικοινωνίες. Μέλη της Marconi Society είναι οι κορυφαίοι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών

Όπως σχολιάζει στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Marconi Society ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, Dr. Theodore Rappaport, Καθηγητής στο University of Texas at Austin: «Η έρευνα του Δρ. Μιχαλόπουλου είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας επικοινωνίας στα ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, χρησιμοποιώντας τεχνικές συνεργατικής επικοινωνίας (cooperative communications) οι οποίες μπορούν δώσουν αξιόπιστη πρόσβαση σε περιοχές με χαμηλή στάθμη σήματος».

O Διομήδης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Από το 2000 έως το 2005 φοίτησε στο ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Από το 2005 έως το 2009 ανήκε στην ερευνητική ομάδα του Γ. Καραγιαννίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 2009 έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος Killam για μεταδιδακτορικές σπουδές στο UBC όπου και εργάζεται έως σήμερα.

Thursday, September 23, 2010

«Καλύτερα με τον κομμουνισμό» λένε οι μισοί Ρουμάνοι εν μέσω οικονομικής κρίσης...


Πέντε Ρουμάνοι στους δέκα εκτιμούν ότι η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη υπό το κομμουνιστικό καθεστώς απ' ότι σήμερα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Πέμπτη και η οποία αποκαλύπτει μια «μάλλον θετική» αντίληψη του πληθυσμού για την εποχή εκείνη.

«Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλυτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989 [όταν έπεσε ο κομμουνισμός], ενώ το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια» διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) που δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση σε συνεργασία με το ινστιτούτο CSOP.

Το Ινστιτούτο Έρευνας υπογραμμίζει πως η έρευνα «δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομουνιστικό καθεστώς».

Η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι επίσης ένα «εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο» που εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα, επισημαίνει το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομμουνισμό είναι η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%).

Οι ερευνητές διευκρίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός των πλαισίων του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι' αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν ήταν χειρότερο από την κομμουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Με μπλακάουτ μας απειλεί ο Ηλιος το 2013...

Η ΝΑSΑ προβλέπει ηλιακή καταιγίδα που θα παραλύσει δορυφόρους και ηλεκτρικά δίκτυα


ΛΟΝΔΙΝΟ Μιλώντας πριν από λίγα 24ωρα σε διεθνές συνέδριο για το πόσο τρωτά είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ ανέφερε μια μελέτη της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα «χτυπήσει» σφοδρά τη Γη. Η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων από του χρόνου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, έντονης αυτή τη φορά, δραστηριότητας του μητρικού μας άστρου. Η εκτίμηση των ειδικών της ΝΑSΑ είναι ότι το 2013 η ηλιακή δραστηριότητα θα φθάσει στο μέγιστο επίπεδό της, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μία από αυτές τις εκλάμψεις που έχουν ονομαστεί «ηλιακές καταιγίδες» θα χτυπήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη. Πιστεύουν μάλιστα ότι θα είναι η πλέον σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που έχει βιώσει ο πλανήτης μας τα τελευταία 145 χρόνια. Το αποτέλεσμα μιας τόσο σφοδρής καταιγίδας θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρί σκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Με απλά λόγια ο πλανήτης θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ για πολλές ώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έχει ισχύ ανάλογη με 100 βόμβες υδρογόνου και απελευθερώνει ενέργεια 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό 9-10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και λύσεις προληπτικών μέτρων, όπως το να παρακολουθείται στενά η ηλιακή δραστηριότητα το επίμαχο διάστημα και μόλις διαπιστωθεί ότι εκδηλώθηκε κάποια μεγάλη έκρηξη να τεθούν αμέσως εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας τους οι δορυφόροι και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

tovima.gr

Wednesday, September 22, 2010

Σε δίκη Κεντέρης - Θάνου

Στο εδώλιο και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος

Μετά από έξι χρόνια και πέντε αναβολές, έρχεται ενώπιον της Δικαιοσύνης η υπόθεση του τροχαίου την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, όταν ισχυρίζονταν ότι έπεσαν με τη μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Γλυφάδας και διακομίστηκαν στο ΚΑΤ.

Μαζί τους κατηγορούνται και επτά γιατροί του νοσοκομείου που είχαν υπογράψει τις γνωματεύσεις ότι οι δύο αθλητές είχαν τραυματιστεί. Επίσης, οι δύο αθλητές κατηγορούνται για ψευδή αναφορά προς τις Αρχές καθώς και για ηθική αυτουργία στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος. Στο εδώλιο θα καθίσει και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (αναβολικά).

protothema.gr

Το Μνημόνιο είχε άλλους στόχους...


Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την υποψία που είχε ο ελληνικός λαός - ότι δηλαδή η Κομισιόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου και το ΔΝΤ εξαπάτησαν με το περιβόητο Μνημόνιο τους Ελληνες προτάσσοντας ως πρόσχημα τρομοκράτησης του πληθυσμού το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού προκειμένου να πετύχουν άλλους στόχους, τους οποίους δεν τολμούσαν να ομολογήσουν δημόσια! «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ που προίσταται της ομάδας των ξένων οικονομικών επικυρίαρχων της πατρίδας μας, ο οποίος περιέφερε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, «αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Διευκρίνισε δε με καμάρι στους ξένους κερδοσκόπους του Σίτι του Λονδίνου ότι πολύ πιο σημαντικές από τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ήταν οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό - δηλαδή η λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και η εξαθλίωση των συνταξιούχων!

Η ομολογία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική από πολιτική σκοπιά. Αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σφαγιασμός των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συντάξεων δεν ήταν μια δυσάρεστη αναπότρεπτη συνέπεια των «τραγικών» δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, μιας κατάστασης που εξανάγκασε την κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει δήθεν με «πόνο ψυχής» στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

Αντιθέτως, αποκαλύπτει ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν από την αρχή συνειδητός στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ηταν αυτοσκοπός και όχι ανεπιθύμητη παρενέργεια. Αυτή η αποκάλυψη, πέρα από το γεγονός ότι αναδεικνύει όλο το εύρος της υποκρισίας των θεατρινισμών του Ανδρέα Λοβέρδου στις τηλεοράσεις με τους κλαυθμυρισμούς του για το πόσο δήθεν πονούσε ο ίδιος κόβοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, υποδηλώνει επίσης ότι σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν προτίθεται η κυβέρνηση Παπανδρέου να ξαναδώσει πίσω σε εργαζομένους και συνταξιούχους τα εισοδήματα που τους λεηλάτησε!

Υπό το πρίσμα αυτών των αποκαλύψεων αντιλαμβάνεται κανείς πολύ καλύτερα τώρα το πραγματικό βάθος της δήλωσης του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στη ΝΕΤ, στις αρχές Μαΐου, ότι «το ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου 2009 και μετά», δηλαδή από την επομένη των βουλευτικών εκλογών που έφεραν θριαμβευτικά τον Γιώργο Παπανδρέου στην εξουσία για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, στη βάση του θρυλικού πλέον συνθήματός του «λεφτά υπάρχουν!».

Οι ομολογίες του «γκαουλάιτερ» του ΔΝΤ δικαιώνουν όλους τους Ελληνες και ξένους αναλυτές που ευθύς εξαρχής έχουν επισημάνει και επιμένουν ότι το Μνημόνιο έχει στόχο τη διασφάλιση της ομαλής και ελεγχόμενης από τους ξένους επικυρίαρχους ροής χρημάτων για την εξόφληση των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι ξένες τράπεζες, σχεδόν στο σύνολό τους ευρωπαϊκές. Το Μνημόνιο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη βελτίωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, η βελτίωση είναι αδύνατη στο πλαίσιο του Μνημονίου για αυτό και με το που θα λήξει τυπικά η τριετής διάρκεια της ισχύος του, όλα τα δημοσιονομικά ελληνικά μεγέθη θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που παρέλαβε, με τη χώρα βυθισμένη ταυτόχρονα σε ύφεση!

Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ της πριν υπαχθεί στο ταπεινωτικό και καταστροφικό καθεστώς του Μνημονίου και με τη λήξη του Μνημονίου θα έχει τουλάχιστον... 145% (!) του ΑΕΠ, υποδηλώνει πόσο άσχετοι είναι οι στόχοι του Μνημονίου με τη μείωση του χρέους. Δικαίως ο κόσμος αναλογίζεται τρομοκρατημένος ότι αν με δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου εφιαλτικά αντιλαϊκά μέτρα που «γδέρνουν» τόσο άγρια τον κοσμάκη, με δημόσιο χρέος 145% που θα αφήσει το ΔΝΤ, τι είδους μέτρα θα επιχειρήσει να πάρει εναντίον του λαού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν εξακολουθεί τότε να βρίσκεται στην εξουσία; Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα έχει δει κανείς αυτό που θα μας κάνει να ζήσουμε στην πραγματική μας ζωή ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του...

ΕΕ - ΔΝΤ
Μετα-Μνημόνιο μέχρι το... 2020!

ΓΛΥΚΑΘΗΚΑΝ τόσο πολύ η ΕΕ και το ΔΝΤ από την άνευ ορίων ενδοτικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα του Μνημονίου, όπου δεν διαπραγματεύεται τίποτα και απλώς εκτελεί τυφλά τις απαιτήσεις τους, ώστε άρχισαν να θέτουν σε κυκλοφορία σενάρια επέκτασης του καθεστώτος του Μνημονίου, το οποίο λήγει στα μέσα του 2012, μέχρι το... 2020!!! Με δεδομένο το ότι τότε το δημόσιο χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο (145% αντί του 115% του ΑΕΠ το 2009), κύκλοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν δηλώνουν από τώρα «πρόθυμοι» να συνεχίσουν να «βοηθούν» την Ελλάδα με δάνεια που τη «γδέρνουν» μέσω τοκογλυφικών επιτοκίων και κάνουν τις ξένες τράπεζες να θησαυρίζουν.


www.ethnos.gr

Απεργιακός πυρετός στην Ευρώπη

Σε απεργιακό αναβρασμό η Ευρώπη, εναντίον των μέτρων λιτότητας. Την Τρίτη, οι Τσέχοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν μαζικά διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περαιτέρω περικοπές στους μισθούς τους κατά 10%.

"Δεν είμαστε σκλάβοι" έγραφαν τα πανώ που κρατούσαν. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν την Τετάρτη οι Πολωνοί ενώ την Πέμπτη επιστρέφουν στους δρόμους οι Γάλλοι, οι οποίοι αντιδρούν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

www.athina984.gr/

Monday, September 20, 2010

Το σπίρτο...

Ο Λάκης Λαζόπουλος και η ομάδα των συνεργατών του, σας καλωσορίζουν στο www.tospirto.net που θα ενημερώνει καθημερινά για ό,τι συμβαίνει, αρχικά, στο θέατρο και, στη συνέχεια, σε όλες τις τέχνες. Ένα παράθυρο στον κόσμο και τους ανθρώπους του θεάτρου με έγκυρη και ουσιαστική προσέγγιση. Ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή αλλά και πίσω απ' αυτήν: στις πρόβες, στις προετοιμασίες.
Παραστάσεις, πρεμιέρες, πρόσωπα, γεγονότα, συνεντεύξεις, ειδήσεις με εικόνα και ήχο, εύκολα και γρήγορα στην οθόνη του υπολογιστή σας.

tospirto.net πυροδοτεί την τέχνη, επειδή δεν μπορεί πλέον να πυροδοτεί το τσιγάρο.

Διαψεύδει περι προσφυγής στο ΔΝΤ η Ιρλανδία αλλά...


Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις διεθνείς χρηματαγορές ότι μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα όμως που το κόστος δανεισμού έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Ανοησίες: είναι εντελώς αβάσιμες είναι οι φήμες για την εξωτερική οικονομική βοήθεια», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο υπουργός των Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.

Τις φήμες για τη προσφυγή προκάλεσε έκθεση τράπεζας ότι η Ιρλανδία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, μόνο αν η οικονομία της βρεθεί σε χειρότερη θέση.

Λόγω των φημών για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης όπως η Ελλάδα, τα σπρεντ για τα 10ετή ομόλογα εκτινάχτηκαν πάνω από το 6% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν ακόμα και στο 6,331%, δηλαδή 390 μονάδες βάσης.

Είναι τα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ.

Τις φήμες για προσφυγή διέψευσε και το ΔΝΤ.

Το χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στα 87,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την εθνικοποίηση της AngloIrish Bank το 2009 ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, και άλλες τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα, ιδίως λόγω των ακάλυπτων στεγαστικών δανείων που σώρευσε η οικονομική κρίση. Για την κάλυψη των ζημιών η κυβέρνηση έχει διαθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χρεοκοπημένη Γερμανική τράπεζα δίνει bonus στα στελέχη της ...

Η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate, η οποία εθνικοποιήθηκε το 2009 για να αποφύγει τη χρεοκοπία και έχει λάβει έκτοτε 142 δισεκατομμύρια ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις, έδωσε στα στελέχη της μπόνους ύψους 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τα μπόνους δόθηκαν για το οικονομικό έτος 2009 (το οποίο έκλεισε με καθαρή ζημία 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) και είχαν ζητηθεί από τα στελέχη που απειλούσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μανουέλα Μπέτερ, έδωσε το πράσινο φως, για να τηρήσει την υπόσχεση του προκατόχου της, Άξελ Βιαντ, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την τράπεζα τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από τη διαφωνία του με το Ταμείο Σταθεροποίησης του Τραπεζικού Τομέα (Soffin), ακριβώς για το μισθολογικό θέμα.

Όπως και σε όλες τις άλλες γερμανικές τράπεζες που δέχτηκαν κρατική βοήθεια, ο μισθός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της HRE δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ ετησίως.

Street view και οι Γερμανοι λένε ΟΧΙ..


Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες ζητούν από τη Google να εξαιρέσει τα ακίνητά τους από την υπηρεσία εικονικής περιήγησης Street View της Google, γράφει τη Δευτέρα το περιοδικό Der Spiegel.

Λόγω των επιφυλάξεων που εξέφρασαν οι γερμανικές αρχές προστασίας δεδομένων, η Google έχει δώσει στους Γερμανούς προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να ζητήσουν εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια τους θα εμφανίζονται θολωμένα στο Street View,

Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας του Διαδικτύου είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για επέκταση της υπηρεσίας σε 20 γερμανικές πόλεις.

Το Street View, διαθέσιμo σήμερα σε περίπου 20 χώρες, συνδυάζει τους χάρτες της Google με πανοραμικές φωτογραφίες κτιρίων και δρόμων οι οποίες έχουν ληφθεί από το επίπεδο του δρόμου.

Η Google πίστευε ότι οι αιτήσεις για εξαίρεση στη Γερμανία θα ήταν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες, γράφει το Der Spiegel επικαλούμενο πηγές της εταιρείας.

Ο Γιοχάνες Κάσπαρ, αρμόδιος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην πόλη του Αμβούργου, είπε στο περιοδικό ότι η Google δείχνει να σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτών.

Διερωτήθηκε πάντως αν η εταιρεία «μπορεί να διεκπεραιώσει μια τέτοια καταιγίδα αιτήσεων».

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στη χώρα για το Street View, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να ενισχύσει τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

Η εξέλιξη στη Γερμανία έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Τσεχίας να απαγορεύσει τη συλλογή φωτογραφιών για την αμφιλεγόμενη υπηρεσία της Google.
www.in.gr

Thursday, September 16, 2010

«Πιντούρες σε σκάτουλα, στο πάτερο τσι νούνας»... στη «KEPKYPAΪKH ΠINAKOΘHKH»!


Ο ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος / Σταυριώτης εκθέτει τα έργα του τη Δευτέρα, στις 27 του Σεπτέμβρη, στην KEPKYPAΪKH ΠINAKOΘHKH του κ. Μιχαήλ - Aγγέλου Βραδή...
Σε αυτή την πρώτη (στην Κέρκυρα) έκθεσή του, εκθέτονται ζωγραφικοί πίνακες του αποκλειστικά με KEPKYPAΪKΑ ΘΕΜΑΤΑ!
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο που έχουν υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και έχουν πατιναριστεί με γυάλισμα. Η θεματολογία, η γκάμα χρωμάτων και ο τρόπος εκτέλεσης αυτών των ζωγραφικών έργων παραπέμπουν εσκεμμένα στην ΠΑΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ που δε γνωρίσαμε. Πυγή έμπνευσής - αφετηρία για τη θεματογραφία του, στάθηκαν... παλιές λιθογραφίες, καρτ ποσταλ εποχής, καθώς και παλιές, ή σύγχρονες φωτογραφίες με γυναίκες που φορούν Kερκυραϊκές στολές. Οπως λέει ο ίδιος: "Στους πίνακες μου παρουσιάζονται καθημερινές σκηνές «του τότε» ...όπως, φαντάζομαι ότι διαδραματίζονταν «τότε»! Γι’ αυτό ο κύκλος αυτών των έργων μου, έχει σαν τίτλο... «Πιντούρες σε σκάτουλα, στο πάτερο τσι νούνας»!
Η παρουσία σας θα με χαροποιήσει και θα είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα.
Σας περιμένω."

Saturday, September 11, 2010

Αλήθειες και ψέματα σε μια σχολική χρονιά… υψηλού ρίσκου!

Η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς δήλωσε ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», καθώς «στη δυσκολότερη χρονιά, κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα». Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών και ότι «όσοι θέλησαν να επενδύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό».

Πριν μπούμε στην ουσία μια κουβέντα για τις «Κασσάνδρες» στις οποίες κάνει αναφορά η Υπουργός. Η κ. Διαμαντοπούλου πρέπει να έχει υπόψη της ότι εκφράσεις όπως «θα διαψευσθούν οι ποικιλώνυμες Κασσάνδρες» είναι αναντίστοιχες προς τον αρχαίο μύθο καθώς, όπως είναι γνωστό, όλες οι προφητείες της Κασσάνδρας αποδεικνύονταν αληθινές, ασχέτως εάν δεν τις πίστευαν όσοι τις άκουγαν.

Στην ουσία:

Πρώτον, όσον αφορά στα κενά. Είναι σίγουρο ότι οι δηλώσεις μπορούν να δημιουργούν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη όσον αφορά στη σχολική πραγματικότητα αλλά δεν μπορούν να την αλλάξουν. Τη σχολική πραγματικότητα τη γνωρίζουν πολύ καλά και θα τη γνωρίσουν καλύτερα φέτος όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις τάξεις και μαζί τους οι γονείς των μαθητών. Όλοι αυτοί έχουν καλά στη μνήμη τους τα αποκαΐδια των δηλώσεων των πολλών τελευταίων χρόνων «για τη σχολική χρονιά που ξεκινά χωρίς προβλήματα». Το λέμε καθαρά: τα κενά δεν είναι τριψήφιο νούμερο όπως λέει το υπουργείο αλλά πενταψήφιο και για να μην παίζουμε με τους αριθμούς ας αφήσουμε την πράξη να μιλήσει: αν δεν υπάρχουν κενά τότε γιατί το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώνει προσλήψεις όλο το Σεπτέμβριο και όλο τον Οκτώβριο σε δόσεις;

Δεύτερον, να θυμίσουμε ότι η μερική μείωση των κενών και οι περικοπές στον απαιτούμενο αριθμό προσλήψεων στηρίζεται φέτος στις εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων, στη μη χορήγηση για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια νέων εκπαιδευτικών αδειών, στην αναστολή λειτουργίας των ΓΡΑΣΥ, στο ουσιαστικό κλείσιμο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού, στο γεγονός ότι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αποψιλώθηκαν ολοκληρωτικά από το μόνιμο αποσπασμένο προσωπικό τους το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις οργανικές του θέσεις για να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν κενά. Επίσης οφείλεται και στη μείωση των αποσπασμένων στην Κεντρική Υπηρεσία και σε Διευθύνσεις, Γραφεία και φορείς του Υπουργείου Παιδείας (Στο σημείο αυτό καταθέτουμε μια πρόβλεψη: του χρόνου είναι σίγουρο ότι ο αριθμός αυτών των αποσπάσεων θα επανέλθει πάνω κάτω στα περσινά και προπέρσινα περίπου επίπεδα για δυο και μόνο λόγους. Αφενός γιατί οι υπηρεσίες αυτές χρειάζονται προσωπικό και δεν έχουν και αφετέρου γιατί και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όπως και όλες οι προηγούμενες, επιβιώνει μέσα από το πλέγμα των «εξυπηρετήσεων»).

Τρίτον οι προθέσεις του Υπουργείου φαίνονται ολοκάθαρα από την ουσιαστική κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε Γυμνάσια και Λύκεια. Οι δηλώσεις του Υπουργείου ότι «αυτό που θα κάνουμε σε πρώτη φάση είναι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε πρόσθετη διδακτική στήριξη σε πολύ απομονωμένες περιοχές και σε πολύ μικρά σχολεία, γιατί εκεί δεν υπάρχει άλλη επιλογή» ή ότι «η ενισχυτική διδασκαλία θα καλυφθεί «κυρίως από προγράμματα που αφορούν παλλινοστούντες και παιδιά με γλωσσικές αδυναμίες» δεν αποτελούν παρά τη γνωστή διαστρέβλωση των λέξεων και των εννοιών με την «σκόνη» της οποίας επιχειρείται η κάλυψη της πραγματικότητας.

Τέταρτον είναι φανερό ότι φέτος οι σχολικές επιτροπές δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων καθώς η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου το 1/3 της περσινής. Τα σχολεία μας τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο μπορεί να έχουν κάποιους διαδραστικούς πίνακες αλλά δεν θα έχουν αναλώσιμα και πετρέλαιο. Το παντεσπάνι… μιας πεινασμένης παιδείας σε όλο της το μεγαλείο!

Πέμπτο και κυριότερο. Χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν θα βρουν φέτος δημόσιο παιδικό σταθμό, μεγαλώνοντας την απόγνωση των οικογενειών που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι πραγματικά εξοργιστικό αυτοί που από ιδεολογία στεγάζουν τα παιδιά τους στην ακριβή ιδιωτική εκπαίδευση να επιφυλάσσουν τέτοια τύχη στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Αυτά για τις αλήθειες και τις αναλήθειες

Και κάτι τελευταίο. Αισθάνομαι τα βήματά τους, αναγνωρίζω τις γκριμάτσες τους, ακούω την ηχηρή σιωπή τους, βλέπω να κοχλάζουν και να είναι έτοιμοι να καλπάσουν. Έχει συσσωρευτεί τέτοιο αδιέξοδο στους μαθητές και τη νεολαία που το παραμικρό μπορεί να λειτουργήσει σαν αναμμένο σπίρτο σε μια μεγάλης έκτασης και «έτοιμη από καιρό» πυριτιδαποθήκη. Τα παιδιά μας, οι μαθητές μας βλέπουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η γενιά που γαλουχήθηκε με την ψευδαίσθηση ότι κυνηγώντας την ατομική λύση, το βαθμό, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό, θα έχει ανοιχτούς τους δρόμους της επαγγελματικής αποκατάστασης και της καριέρας και αντιλαμβάνονται τι τους έρχεται κατακέφαλα. Μυρίζουν ήδη τον αποκλεισμό και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να οικοδομήσουν προσδοκία που να μην είναι συνδεδεμένη με ένα νήμα με τη ματαίωσή της. Βιώνουν ήδη ένα παρόν και ένα μέλλον που συντρίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της ατομικής περιπλάνησης σε μια ακρωτηριασμένη εκπαίδευση και στην υπόσχεση μιας αυξανόμενης εργασιακής αβεβαιότητας έπειτα από αυτή. Ήδη αρχίζουν να βγάζουν στα μουγκά τη γλώσσα τους την ίδια ώρα που το ρεζερβουάρ της αντίδρασής τους εφοδιάζεται με «καύσιμα».


του Χρήστου Κάτσικα

alfavita.gr

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...