Tuesday, September 27, 2011

Η Βραζιλία προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα...

)Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα...Αυτός είναι ο τίτλος δημοσίευματος της οικονομικής ιστοσελίδας της Βραζιλίας, Valor Economic, το οποίο ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Q. Mantega."H Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εντός της εβδομάδας, δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα", σχολιάζει.
"Kάτι πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά από τη χρεοκοπία", ανέφερε ωστόσο νωρίτερα το Valor, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές στη Βραζιλία.
"Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι έτοιμη να δράσει και εάν χρειαστεί να λάβει μέτρα", τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα του βραζιλιάνικου portal.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, εμφανίζεται ιδιαιτέρως απαισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και αναμένει την έκβαση της κατάστασης στην Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με απρόβλεπτες ωστόσο συνέπειες για την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
Mάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Mantega είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, στην οποία και επισημάνθηκε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.
"Υπό το πρίσμα αυτό, η Βραζιλία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα. Τα μέτρα δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας παραμένει σε συνεχή επαγρύπνηση", αναφέρει μεταξύ άλλων το Valor.

Βενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο...

Το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των υπαλλήλων που θα βγει σε εργασιακή εφεδρεία αφήνει η κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών Eυ. Βενιζέλος,  έκανε λόγο για φιλικές συμπεριφορές μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων οργανισμών, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή του μέτρου.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί να τρεξουν την εφαρμογή του μέτρου, καθορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για τους υπαλλήλους που για τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν το 60% του μισθού τους.
Τα κριτήρια αυτά θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, οι σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, η εγγύτυτα προς την αποχώρηση και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σε ότι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, όσοι είναι άνω των 65 ετών κλπ. Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξει ενίσχυση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πολύ πιο πάνω του ορίου του 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος που ισχύει σήμερα.
Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που έχουν να κανουν με την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι αλλαγές τόσο στο αφορολόγητο, όσο και στις αποδείξεις, θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.
Το θέμα του ενιαίου μισθολογίου που καίει 900.000 δημοσίους υπαλλήλους θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει μια περαιτέρω μείωση κατά 20% της μισθολογικης δαπάνης.
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός απάντησε ότι δεν αλλάζει ο στόχος των 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και ότι η περικοπή του 1 δισ ευρώ από τον φετινό στόχο των 5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί τον επόμενο χρόνο.
Εάν αποτύχουμε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με πολεμική ήττα, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουμε τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: τη ρευστότητα και την αρνητική πιστωτική επέκταση. Μάλιστα, διέψευσε τις φήμες για τροποποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ουσιαστικά αναιρώντας τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προ ημερών είχε αναφέρει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα λάβει την 6η δόση του δανείου εντός του Οκτωβρίου.
Είναι άδικο να μην πέφτει το φως της δημοσιότητας και στα επιτεύγματα της χώρας την τελευταία διετία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή 10% του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια. Από ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. στο τέλος του 2011 θα είναι μόλις 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε προσαρμογή 10% του ΑΕΠ σε δυο χρόνια με σωρευτική ύφεση 12% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η ύφεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, γι’ αυτό και απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες, για να αποκαταστήσουμε την επωνυμία της χώρας και να ενισχύσουμε τη θέση μας, ανέφερε ο Βενιζέλος.
Στη συνέχεια, διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή γραμμή.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες». Ο φαύλος κύκλος για την Ελλάδα πρέπει να σπάσει, ακόμη και μέσα σε αυτό το επισφαλές διεθνές περιβάλλον. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα δεν μπορεί να σώσει ούτε τον εαυτό της. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, εδώ που έχουμε φτάσει, ανέφερε, δηλώνοντας ότι όταν το 2012 πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο.
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά τα μεγάλα προβλήματα είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι αρνητικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Αυτήν την εβδομάδα η Τρόικα θα είναι στην Αθήνα, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός.
Είναι άδικο όμως να μην πέφτει φως και στα επιτεύγματα της χώρας, αλλά μόνο στις καθυστερήσεις. Η ελληνική Βουλή έχει λάβει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ήδη το 2011 θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το 2012 θα έχουμε επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις με μεγάλο κόστος. Δε μας λείπει όμως η ευαισθησία στο τι τραβάνε οι έλληνες πολίτες. Ποιος Έλληνας πιστεύει ότι μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις και δεν τις πήραμε; Δε θέλουμε να γίνουμε αγαπητοί;, αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος.
Αυτό που κάνουμε είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, να μην έχουμε να πληρώσουμε. Και σ’ αυτό το εγχείρημα δεν έχουμε την αντιπολίτευση κοντά μας. Η αντιπολίτευση ασκεί εύκολη κριτική και η ΝΔ ασκεί δημαγωγική πολιτική. Δημιουργούμε καχυποψία στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.
Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.

www.bankingnews.gr

Κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους προτείνουν 5 Γερμανοί "σοφοί"

Την πρόταση των 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας για κούρεμα του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Και αυτό μολονότι προχτές η ίδια η Άγκελα Μέρκελ περιέγραφε το ενδεχόμενο αυτό ως παιχνίδι με τη φωτιά. "Αφενός", σχολιάζει ο κ. Μπόφινγκερ, "χρειαζόμαστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση ενός νοικοκυριού που πνίγεται στα χρέη και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν τα χρέη με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Αφετέρου η κατάσταση έχει ως εξής: Εάν περιοριστούμε στο κούρεμα του χρέους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης στον οποίο αναφέρθηκε η κα. Μέρκελ και έχει απόλυτο δίκιο. Γι΄ αυτό εδώ και καιρό τονίζω ότι θα πρέπει να συνδυάσουμε ένα τέτοιο κούρεμα με ευρωομόλογα, προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν συνολικά οι υπόλοιπες χώρες. Τότε μπορείς να προχωρήσεις σε κούρεμα. Δεν είναι απαραίτητο να (συνδυαστεί με) ευρωομόλογα, αλλά το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστεί με περιεκτικά μέτρα διασφάλισης των υπολοίπων".

 Πηγή:www.capital.gr

Saturday, September 24, 2011

Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία...

Νέα προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Από το βήμα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, επισήμανε πως θα μπορούσε να σημειωθεί μια «κατάρρευση της ζήτησης» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωζώνη δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσουν την οικονομία τους.
«Σήμερα, αν δεν υπάρξει μια συλλογική γρήγορη δράση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τη μάχη της ανάπτυξης ... Υπάρχουν μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη και μια τεράστια αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Μπορεί να διατρέξουμε τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής δράσης: «Λοιπόν, ας σκορπίσουμε τα σύννεφα και την αβεβαιότητα. Είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε. Και κάτι τέτοιο απαιτεί σαφώς να δράσουμε συλλογικά. Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το κάνει; Ασφαλώς, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη».
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσουν κατεπειγόντως την ανεργία και να ελαφρύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όσον αφορά την Ευρώπη, θα πρέπει να δώσει κατεπειγόντως προτεραιότητα «στα δίδυμα προβλήματα του δημοσιονομικού χρέους και των τραπεζών».
Ειδικότερα για την Ευρωζώνη πρότεινε να υπάρξει ένας «συνδυασμός» των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων.
Το EFSF θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει κρατικό χρέος, αφού υπερψηφίσουν τη σχετική μεταρρύθμιση τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της ευρωζώνης, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Wednesday, September 14, 2011

Στάση πληρωμών συστήνει στην Ελλάδα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής...

Να κάνει στάση πληρωμών και να σταματήσει την συρρίκνωση της οικονομίας, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Mario Blejer, ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής την επαύριο της χρεοκοπίας της.
Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Blejer, ο οποίος ήταν και ένας από τους συμβούλους του διοικητή της Bank of England, Mervyn King, την περίοδο 2003 – 2008. Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, και αυτή η χρεοκοπία δεν θα είναι μικρή, αλλά μεγάλη. Μία μικρή χρεοκοπία είναι χειρότερη από μία μεγάλη, ενώ η μη χρεοκοπία είναι χείριστη, ανάφερε ο Blejer.
Τα προγράμματα που επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα δημιουργούν ύφεση, με την Ελλάδα να δέχεται την σημαντική αύξηση του χρέους της καθώς η οικονομία συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τον Blejer, μία ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να πιέσει την Πορτογαλία να κάνει το ίδιο, ενώ και η Ιρλανδία θα βρεθεί υπό τρομερή πίεση. Όμως είναι γελοίο. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι χώρες κάνουν τα πάντα όπως ορίζουν τα προγράμματα, όλες τις προσαρμογές και τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε ο λόγος χρέους/ΑΕΠ το 2012 θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με φέτος.
Ο Blejer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να δίνει κανείς χρήματα στην Ελλάδα, ώστε αυτή να πληρώνει τους Γερμανούς πίσω. Δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική σ’ αυτά τα προγράμματα.

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...