Tuesday, February 10, 2015

71 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση ολοκαίνουργιων ελικοπτέρων που δεν πετάνε!

 Image
Στο στόχαστρο της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ 20 τουλάχιστον εξοπλιστικές συμβάσεις  οι οποίες ερευνώνται και από την Δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για τα ολοκαίνουργια ελικόπτερα NH-90, για τα οποία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αποκάλυψε στην Βουλή αποκάλυψε ότι από τα 11 πετάνε μόνο δύο! Και παρόλα αυτά ζητούν 71 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση! Να υπενθυμίσουμε ότι το ένα από τα δύο ελικόπτερα NH-90,με το οποίο ο ΥΕΘΑ πήγε στα Ίμια και μετά στην Κρήτη…εμεινε από βλάβη!
Τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στην Βουλή κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις προκαλούν προβληματισμό.

Για τα NH-90 είπε:

“Δεν είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε σύγχρονα ελικόπτερα -αναφέρομαι στα περίφημα NH-90, που θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει είκοσι στον αριθμό από το 2003 κι έχουμε παραλάβει τα έντεκα- και από τα καινούργια έντεκα να πετάνε μόνο τα δύο και μάλιστα το ένα «έμεινε» πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω ότι μόνο γι’ αυτήν την υπόθεση μου έφεραν να υπογράψω συμβόλαιο συντήρησης 71 εκατομμυρίων ευρώ και συμβόλαιο καταβολής και συμβόλαιο πληρωμής για τα ελικόπτερα που παραλάβαμε -τα καινούργια και δεν πετάνε- 110 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία σύμβαση, εάν δεν ενεργοποιήσουν από την αρχή τα υλικά τα οποία παραλαμβάνουμε”.


Για τους ελέγχους σε συμβάσεις εξοπλισμών:

“Δεν θα σταματήσει εδώ ο έλεγχος. Θα αποδώσουμε ευθύνες και θα επιδοθούν πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τέρμα το πάρτι, τέρμα η ασυδοσία, όπου κι αν βρίσκονται. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται θα πληρώσουν εκείνοι που χρησιμοποίησαν το χρήμα του ελληνικού λαού.

Ήδη με τους συναδέλφους, Αναπληρωτή Υπουργό και Υφυπουργό, προχωρήσαμε και δρομολογήσαμε τη συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει ψηφίσει η Βουλή, αλλά παρέμενε στα συρτάρια του Υπουργείου, μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα έχει πλήρη δικαιοδοσία ελέγχου σε κάθε μονάδα και σε κάθε περίπτωση. Τους έδωσα εντολή να ελέγξουν πρώτα το Γραφείο μου και έχουν εντολή να ανοίγουν τα συρτάρια των Υπουργών για να ψάχνουν τα πάντα. Ήδη από αύριο θα βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει ήδη έγγραφο, το οποίο δεν γνωρίζαμε, από τον Εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αναφέρεται σε πάνω από είκοσι περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα ζητήσω σύντομα από τη Βουλή την αναβάθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε να μπορεί να ψάχνει υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ”.


Για την αμυντική βιομηχανία:

“Προχωράμε στην ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα κρατικά εργοστάσια όχι απλώς θα μπουν μπρος, αλλά θα υπογράψουν όλες τις συμβάσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου.

Θα ήθελα εδώ να σας αναφέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι βρήκαν στα συρτάρια τεράστιες προσφορές συνεργασίας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί προκειμένου να μπει μπροστά η Αμυντική Βιομηχανία. Η Αμυντική Βιομηχανία, λοιπόν, θα λειτουργήσει κι όχι απλώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα αποτελέσει και εξαγωγική δύναμη, δύναμη ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις”.

Για την αμυντική συνεργασία και με την Ρωσία:

“… σάς ζητώ τη συνεργασία σας στην αμυντική διπλωματία. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις θα τις υπηρετήσουμε με το παραπάνω, αλλά δεν θα σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε σχέσεις και με χώρες εκτός συμμαχίας. Δεν είναι δυνατόν να αποκόψουν την Ελλάδα και τους δεσμούς της με χώρες φιλικές, όπως είναι η Ρωσία ή άλλες χώρες.

Θα υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες θα υπογραφούν. Ήδη σας λέω ότι μέσα στα επόμενα ταξίδια τα οποία οργανώνει η πολιτική ηγεσία θα είναι η Ινδία, η οποία έχει ζητήσει από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπογραφή τεράστιας συμβάσεως για τη δημιουργία νέου αντιαεροπορικού συστήματος.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια σύμμαχο και αρωγό θα συνεχίσουμε να έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό, στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι. Μαζί θα αναπτύξουμε πολιτικές συνεργασίες με τα κράτη της περιοχής, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, οικονομικών ευκαιριών και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα στις αντιξοότητες της περιοχής”.

Monday, February 9, 2015

"Μου είναι αδύνατον να ονειρευτώ την Ευρώπη και τη χώρα μου... ": Συγκλονίζει η έκθεση 15χρονης μαθήτριας

Ζω σε μια χώρα γεμάτη φωνές, γεμάτη φασαρία, συνάφεια και βαβούρα.
Όμως η πιο δυνατή φωνή ελπίδας και αλλαγής, ακούγεται τόσο σιγανά που μετά βίας την αντιλαμβανόμαστε.
Ζεις ελεύθερος, εξουσιαζόμενος και ο εξουσιαστής σου δεν εμφανίζεται ποτέ μπροστά σου. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει τρόπος να δικαιολογηθεί, δεν μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια. Η απάντηση στο ερώτημά σου, είναι το συμφέρον. Αποσκοπεί στην υλοποίηση του ''θέλω'' του. Ζούμε σε μια κοινωνία που χρόνο με τον χρόνο, όσο οι λίγοι ξυπνούν, οι πολλοί κοιμούνται ακόμη πιο βαθιά και υποκύπτουν σε ευτελιστικούς -θα έλεγα- πειρασμούς και πιστεύουνε τους ''λίγους έξυπνους'' που τους εμφανίζουν. Πως λοιπόν αναμένουμε αίσιο μέλλον; Πως και γιατί θα το αποκτήσουμε;
Τι έχει αλλάξει ξαφνικά μέσα μας; Η έκδηλη αλλαγή, πηγάζει από μια άλλη, κρυφή! Εάν λοιπόν επιθυμούμε την πρωτοπορία, την ελπίδα, την φωτινότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητα, την κρατική αλλαγή, την μετατροπή της χώρας μας και της Ευρώπης σε ένα αδιάσπαστο κοινωνικό, ενιαίο σύνολο, την αδιαιρετότητα μεταξύ των πολιτών και των υπηκόων αλλά και την πραγματική εθνική ανεξαρτητοποίηση, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Πρέπει να πάψουμε να αποβλέπουμε στο ''εγώ'' και να κοιτάξουμε πρωτίστως το ''εμείς'', πρέπει να αντισταθούμε σε "μεταρρυθμίσεις" που μας βρίσκουν -κάθε άλλο- παρά σύμφωνους. Οι πολλοί επιτέλους ας ξυπνήσουν και ας ενωθούν, ας σταματήσουμε εντέλει να "φονεύουμε" και να αποδυναμώνουμε όνειρα και ελπίδες συμπολιτών μας, μόνο και μόνο για να τραφούν τα δικά μας, τα φαινομενικά πιο σημαντικά  δικά μας, που φυσικά βρίσκονται πάντα σε προτεραιότητα! Οραματίζομαι μια Ευρώπη με ίσες ευκαιρίες για τον καθένα. Το μέλλον της γενιάς μου όμως, φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ. Μα πως άλλωστε, μπορούμε να το θεωρήσουμε εγγυημένο; Πως μπορούμε να ονειρευόμαστε ενώ κάθε μέρα, γινόμαστε μάρτυρες, πνευματικά απάνθρωπων σκηνικών; Εκατομμύρια άνεργοι, χιλιάδες άστεγοι, άπειροι δυστυχισμένοι. Πως περιμένουμε να ακουστούν, οι ελάχιστοι ψίθυροι ελπίδας σ'αυτόν τον πλαστικό κόσμο που όλοι φωνάζουν σαν τρελοί; Όσο λοιπόν το παρελθόν παρέρχεται, το παρόν διέρχεται και το μέλλον έρχεται, τα πράγματα διαρκώς αλλάζουν. Η τεχνολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας ( και μη ) μας έχουν καταλάβει ολοκληρωτικά και τις περισσότερες φορές μας αναγκάζουν, με κάποιον αόριστο και αόρατο τρόπο, να υπακούμε στους σκληρούς κανόνες τους, οι οποίοι μας αποστασιοποιούν, μας απομονώνουν, μας αποξενώνουν και μας μετατρέπουν σε υπηρέτες του φαινομενισμού και του ''δήθεν''. Της δήθεν φιλίας, της δήθεν εξυπνάδας, του δήθεν ενδιαφέροντος, της δήθεν αγάπης. Λίγοι πλέον ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, δίχως αντάλλαγμα. Καλές προθέσεις υπάρχουν  λίγες και η ειλικρίνεια έχει κηδευτεί καιρό τώρα. Όσο για καλοσύνη; Ας ρωτήσουμε όσους κατοικούν στην Παλαιστίνη, ας ρωτήσουμε τους Γάλλους δημοσιογράφους, ας ρωτήσουμε την Μαλάλα και τα 132 σφαγμένα παιδιά στο Πακιστάν. Να σκεφτούμε πιο διορατικά και να καταβάλλουμε ορισμένες ευθύνες σε όλους αυτούς τους πολεμόχαρους που σκότωναν -κυριολεκτικά- με ήθος και σε όλους αυτούς τους φιλοχρήματους εξουσιαστές που σκότωναν -μεταφορικά- με σωφροσύνη. Νοσούμε από κυνική κοινωνικότητα, κι όμως, ούτε που μας περνάει από το μυαλό να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τα πράγματα. Μου είναι αδύνατον λοιπόν να ονειρευτώ την Ευρώπη από 'δω και στο εξής, έχουμε πάψει σχεδόν εντελώς να ονειρευόμαστε και το μόνο που μας απομένει είναι ελπίδα.
Ελπίζω λοιπόν πως το μέλλον μας μπορεί να γίνει ιδανικό αν διαψευθούν (καταργηθούν) όλα τα παραπάνω. Θα είμαστε ευτυχισμένοι, μόνο  όταν το γραπτό μου αυτό σταματήσει να μοιάζει με καθρέπτη της κοινωνίας και γενικότερα του κόσμου.
Λυδία Ζήκου
Μαθήτρια Γ' Γυμνασίου

Friday, February 6, 2015

Καλαβρύτων για τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα

 amvrosios
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου
Με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα έχουμε το παράπονο, ότι δεν ορκίσθηκε κατά τα καθιερωμένα!
Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας πάνω στα αυτά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής και στον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει ο νέος Πρωθυπουργός.
Καθς μάλιστα αύριο ορκίζεται η νέα Βουλή των Ελλήνων δραττόμεθα της ευκαιρίας να διατυπώσουμε ανοικτά και δημόσια την προσωπική μας γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να χειρίζεται τα προβλήματα αυτά η νέα Κυβέρνηση.
Από τις πρώτες κι' όλας στιγμές της αναλήψεως των ευθυνών διακυβερνήσεως της πολύπαθης Χώρας μας ο νέος Πρωθυπουργός και οι Συνεργάτες του εφαρμόζουν μια πολιτική, που αποπνέει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ!
Φαίνεται πως πέρασε πιά η εποχή των μεγάλων και δουλικών ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Περάσαμε στην εποχή της αντιστάσεως!
Στην μανία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, λέγε με Τρόϊκα κλπ, αντιτάσσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια!
Η στάση του κ. Τσίπρα μας γεμίζει τα στήθη με υπερηφάνεια! λλωστε είναι σε όλους γνωστόν, τι οι μεγάλες νίκες στην πορεία του Έθνους μας ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τά Μεγάλα ΝΑΙ, αλλά από τα μεγάλα ΟΧΙ!
Αθάνατο παραμένει στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το "Μολών λαβέ" του Λεωνίδα και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά!
Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, διότι με Πρωθυπουργό τον ακάματο κ. Τσίπρα οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας μαθαίνουν τώρα, ότι ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΔΟΥΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΤΑΙΡΟΙ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!
Για πρώτη φορά ακούσθηκε η διαμαρτυρία: "Κύριοι, στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη, γιατί δεν μας ερωτήσατε;" Δεν είμαστε παρείες, είμαστε ισότιμα Μέλη της Ενώσεως!
Η τακτική, λοιπόν, του κ. Τσίπρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνική υπερηφάνεια! Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο!
Μπορεί να εξοργίσει τους Ευρωπαίους δανειστές-δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πενία από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία!
Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων!
Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους!
Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!
Θα το επαναλάβουμε, λοιπόν, επειδή εμείς καί πιστεύουμε στον αληθινό Θεό καί προσευχόμεθα για τους Ηγέτες της Χώρας μας, θα επαναλάβουμε τα λόγια: "Δόξα Σοι, ο Θεός ημών".
Η καρδιά μας γεμίζει πια με εθνική υπερηφάνεια! Η Ελλάδα μας γίνεται και πάλι αξιοσέβαστη!
Aπό την ελληνική εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ σας μεταφέρουμε εδώ ένα χαρακτηριστκό απόσπασμα:
«Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε τον ποταμό Ρουβίκωνα επειδή μπορούσε, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωμαϊκής Γερουσίας να μην το κάνει», γράφει το έγκυρο περιοδικό «Foreign Affairs», «έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας... αποφάσισε να προσπαθήσει να τερματίσει τη λιτότητα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν να μην το κάνει.
Αν θα το καταφέρει ή όχι είναι ακόμα άγνωστο, αλλά ό,τι και να συμβεί, η νίκη του αποτελεί μια σημαντική αλλαγή πορείας για την Ευρώπη - ένα μήνυμα ότι ο χρόνος λήγει για τις πολιτικές της λιτότητας».

Για να αντιληφθήτε καλύτερα τα λόγια μας και σεις, αγαπητοί μου αναγνώστες, θα σας παραθέσουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από τα διδακτικά βιβλία της Παιδείας μας.
Όλοι θα ενθυμείσθε την τραγική εκείνη νύκτα του έτους 1996 και τα γεγονότα στη βραχονησίδα τα Ίμια.
Τότε, που με Πρωθυπουργό τόν κ. Κώστα Σημίτη, η Χώρα μας ταπεινώθηκε οικτρά από τούς Τούρκους!
Η Ελλάδα τότε είχε Πρωθυπουργό τον ενδοτικό κ. Σημίτη, τον άνθρωπο, ο οποίος πρώτος και πολύ πρίν από τα Μνημόνια, κατέστρεψε οικονομικά τους Έλληνες με το σλόγκαν της εποχής "αγοράστε άφοβα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου¨.
Οι Έλληνες πωλούσαν τότε τα σπίτια τους για να αγοράσουν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με τόκο 25%, αλλά στο τέλος έχασαν "και τα αυγά και τά καλάθια", δηλ και τα σπίτια τους και τα λεφτά τους!!!!!
Λοιπόν στο διδακτικό βιβλίο της ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου και στο 12ο κεφάλαιο παρατίθεται η περιγραφή των γεγονότων των Ιμίων. Εκεί ομολογείται επισήμως η ενδοτικότης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.
Ιδού, λοιπόν, η ψευδής και εθνικά προδοτική περιγραφή στο παραπάνω διδακτικό βιβλίο: «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ιμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές θέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!
Γειά σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη! Βάλε πια μια τελεία και παύλα, στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας!
Ο Χριστός μαζί Σου! Η Παναγιά μας στο πλευρό Σου! Καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδος!

Σόιμπλε για σκάνδαλο siemens: Δεν άκουσα, πως είπατε, ορίστε;

Στη χθεσινή συνέντευξη Σόιμπλε – Βαρουφάκη, για ακόμη μια φορά η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμιά περίπτωση συζήτηση για αλλαγή των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Δείχνοντας για ακόμη μια φορά το αληθινό αποτρόπαιο, εκδικητικό, εχθρικό και κατακτητικό της πρόσωπο. Στόχος του κου Σόιμπλε να τρομοκρατήσει τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς Λαούς, ώστε να μην τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι στις παράλογες απαιτήσεις του Γερμανικού επεκτατισμού.
Πέρα από αυτό όμως, το οποίο άλλωστε ήταν και γνωστό, δύο είναι τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνάντησης, και στα δύο ο κος Σόιμπλε κατάπιε την γλώσσα του.
Το πρώτο σημείο είναι όταν ο κος Βαρουφάκης έθεσε στο τραπέζι την εκκόλαψη και άνδρωση της Χ.Α. εξαιτίας της κρίσης που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα αλλά και το ζήτημα του ναζισμού που τόσο πολύ καταστροφικό ήταν το πέρασμά του από την Ευρώπη, και που αναβιώνει σήμερα με ευθύνη την πολιτική της λιτότητας και των εκβιασμών.
Στο δεύτερο σημείο που έχασε τα λόγια του ο κος Σόιμπλε ήταν όταν ο δημοσιογράφος κος Βαλασόπουλος, έκανε την παρακάτω ερώτηση: «…στο θέμα της διαφθοράς, στο 90% των περιπτώσεων είναι πίσω μια γερμανική εταιρεία! Για ποιόν λόγο ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος;»
Εκεί ο λαλίστατος κατά τα άλλα κος Σόιμπλε ψέλλισε κάτι στο στυλ « καθείς θα πρέπει να ασχολείται με τα του οίκο του» δείχνοντας  με τον πλέον άκομψο τρόπο σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η φιλοσοφία του είναι ότι η  διαφθορά πρέπει να πατάσσεται στην Ευρώπη, αλλά εξαιρούνται από αυτό οι Γερμανικές εταιρείες!  Μπορούν να δίνουν μίζες σε άλλες χώρες, να πληρώνουν πολιτικούς και κόμματα και να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ταυτόχρονα, τα στελέχη που μοιράζουν μαύρο χρήμα σε πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στο εξωτερικό, μπορούν να έχουν ασυλία στη Γερμανία και να μην εκδίδονται για να δικαστούν στις χώρες που καταζητούνται . Πιο τρανό παράδειγμα ο Χριστοφοράκος.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους όρους που έβαλαν οι Γερμανοί και αποδέχθηκε η μνημονιακή Ελληνική κυβέρνηση το 2012 ήταν η πλήρη απαλλαγή της Siemens από τις κατηγορίες με απόφαση της Ελληνικής Βουλής. Κάτι το οποίο η τότε συγκυβέρνηση το βάφτισε διακανονισμό!!!  Ας μην ξεχνάμε και ότι ο Καραμανλής έκλεισε την Βουλή το 2009 για 5 μήνες και πήγε σε εκλογές  με αποτέλεσμα να παραγραφούν αρκετά αδικήματα του σκανδάλου Siemens.
Η μάχη με τον παραλογισμό του Βερολίνου έχει ξεκινήσει. Εχθρός δεν είναι η Γερμανοί. Εχθρός των Ευρωπαϊκών Λαών  είναι η καταστροφική και εκβιαστική πολιτική λιτότητας που ακολουθείται από την κα Μέρκελ και τον κο Σόιμπλε οι οποίοι μπορεί να μην το προβάλλουν δημόσια αλλά στόχος τους είναι μια Γερμανική κατακτητική κυριαρχία στην Ευρώπη με κάθε τρόπο.
Απέναντι σε αυτή την τακτική έρχεται η σαφή δήλωση του  Πρωθυπουργού κου Τσίπρα που δήλωσε ότι: « η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται» καισυνέχισε λέγοντας ότι: «Απαιτούμε και από τους εταίρους να σεβαστούν την λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα». Είναι καιρός να καταλάβουν αλλά και να σεβαστούν οι εταίροι μας ότι έγιναν εκλογές την περασμένη Κυριακή και ο Λαός επέλεξε κυβέρνηση. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι η εκλογική διαδικασία και η βούληση του Λαού… Κάτι που όπως φαίνεται αφήνει παγερά αδιάφορους τους εκπροσώπους της σχολής του Σικάγου στη Γερμανική πολιτική σκηνή.
Τέλος αξίζει να επισημανθεί η μονομερής ενέργεια που αποφάσισε εχθές τη νύχτα η ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από τις 11/2.  Μετά από αυτή την ημερομηνία  οι τράπεζες απευθύνονται στον ELA. Μια απόφαση που είναι κατ’ εντολήν του Βερολίνου, και σκοπό έχει να εκβιάσει τον Ελληνικό Λαό και τη νόμιμα προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση.

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

12 Γερμανοί, 1 Έλληνας και 62 εκατομμύρια μίζας! Έγγραφο σοκ στο ΥΠΕΘΑ


Την ίδια ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξερόβηχε δεχόμενος την ερώτηση για τις γερμανικές εταιρείες που είναι πίσω από σχεδόν κάθε υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα ή ερευνάται στο ΥΠΕΘΑ μελετούσαν ένα έγγραφο που είχε φθάσει από την Εισαγγελία και τους ενημέρωνε για τα όσα έχουν διαπιστωθεί από έρευνες γερμανικών και ελληνικών δικαστικών αρχών για μίζες 62 εκατομμυρίων ευρώ, από τις εταιρείες Atlas και Ραϊμένταλ και πρωταγωνιστές 13 εμπλεκόμενους μ΄ αυτές. Ένας Έλληνας o Πάνος Ευσταθίου  και 12 Γερμανοί!

Το “καθένας να κοιτάζει το σπίτι του” που απάντησε ο κ.Σόϊμπλε στον ανταποκριτή του Mega που έκανε την ενοχλητική ερώτηση, δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι την “τεχνογνωσία” της “νέας μίζας” στην ελληνική πραγματικότητα την έφεραν στην Ελλάδα γερμανικές εταιρείες. Οι οποίες χρυσοπληρώθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκαναν και τη δουλειά για την οποία είχα πληρωθεί τόσα λεφτά. Δεν μπορεί να ευθύνεται αυτός που παίρνει την μίζα. Ευθύνεται κι αυτός που τη δίνει.

Ο ανταποκριτής του Mega στο Βερολίνο ρώτησε τον γερμανό αξιωματούχο: “Μιλάτε πολύ συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση στο 90% των περιπτώσεων διαφθοράς εμπλέκεται μία γερμανική εταιρεία. Πως το σχολιάζετε; Θα αναφέρω μόνο ένα όνομα Siemens και Χριστοφοράκος. Ο πρώην επικεφαλής της Siemens κυκλοφορεί ελεύθερος στο Μόναχο μολονότι η Ελλάδα ζητά την έκδοσή του “.

Δεν είναι μόνο η Siemens ,δεν είναι μόνο ο Χριστοφοράκος. Οι εμπειρίες μας με την Γερμανία τελικά δεν ήταν ποτέ ευχάριστες. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολο ,αδιανόητο για πολλούς Έλληνες να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας κάνουν μαθήματα κατά της διαφθοράς.

Η απάντηση του Τσίπρα στη Μέρκελ: Δεν εκβιάζω – Δεν εκβιάζομαι

Γνώριζε η κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την εγγύησή της από τα ελληνικά ομόλογα; Όχι, αν και θα έπρεπε. Να είχε, παραδείγματος χάριν, προειδοποίησει από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν εξεταστεί ως προς τις αντιδράσεις του Βερολίνου;
Στις 9 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα κλείσει την ρευστότητα, γιατί το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην περίπτωση της Κύπρου. Και «συνταγή» που «πετυχαίνει», δεν την αλλάζεις…
Το ερώτημα είναι πως απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στον εκβιασμό κα στην απαίτηση για παράταση του προγράμματος μετά τον Μάρτιο. Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμό. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά. Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με τον λαό μας. Αυτή τη συμφωνία θα την τιμήσουμε». Άρα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει θέση.
Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη και θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι κρατά την ίδια στάση. Ο πρωθυπουργός έκανε μία αποτίμηση των επισκέψεών του σε Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι και η εκτίμηση είναι θετική. «Καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», είπε.
Η Αθήνα πιστεύει ότι δεν είναι απομονωμένη στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε ακόμη και στην συνεδρίαση της
Γνώριζε η κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την εγγύησή της από τα ελληνικά ομόλογα; Όχι, αν και θα έπρεπε. Να είχε, παραδείγματος χάριν, προειδοποίησει από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν εξεταστεί ως προς τις αντιδράσεις του Βερολίνου;
Στις 9 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα κλείσει την ρευστότητα, γιατί το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην περίπτωση της Κύπρου. Και «συνταγή» που «πετυχαίνει», δεν την αλλάζεις…
Το ερώτημα είναι πως απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στον εκβιασμό κα στην απαίτηση για παράταση του προγράμματος μετά τον Μάρτιο. Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμό. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά. Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με τον λαό μας. Αυτή τη συμφωνία θα την τιμήσουμε». Άρα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει θέση.
Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη και θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι κρατά την ίδια στάση. Ο πρωθυπουργός έκανε μία αποτίμηση των επισκέψεών του σε Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι και η εκτίμηση είναι θετική. «Καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», είπε.
Η Αθήνα πιστεύει ότι δεν είναι απομονωμένη στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε ακόμη και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ που έλαβε μία δύσκολη απόφαση για την χώρα. Μεγάλες χώρες (λένε για Ιταλία και Γαλλία, ακόμη και για Αυστρία) έφεραν αντιρρήσεις. Επομένως η Μέρκελ δεν έχει επιβάλλει τη γραμμή της.
Παράλληλα η Μέρκελ δεν έχει υποβάλει προτάσεις, ενώ η Ελλάδα το έχει κάνει. Η Αθήνα έχει παρουσιάσει στους συνομιλητές της ένα πλαίσιο με τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει. Αυτό το σχέδιο είναι η απάντηση στο τελεσίγραφο του Βερολίνου. «Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ουσιαστικά η Γερμανία μόλις καταθέσει προτάσεις θα έχει ξεκινήσει αυτό που προσπαθεί να καθυστερήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013: Τη διαπραγμάτευση.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα πήραν συγκεκριμένες οδηγίες για να δώσουν τις σημειώσεις τους που θα ενταχθούν στις προγραμματικές δηλώσεις. Και δεν είναι στην γραμμή της «κολωτούμπας». Ο πρωθυπουργός είπε και τώρα πως «η λιτότητα, δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης και δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα ο Αλέξς Τσίπρας «ανοίγει» το παιχνίδι της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι θετικός για να επισκεφθεί την Μόσχα ύστερα από την πρόσκληση του Πούτιν, και μάλιστα στην συμβολική ημερομηνία της 9ης Μαΐου.
Πριν από τον πρωθυπουργό θα έχουν πάει στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
ΕΚΤ που έλαβε μία δύσκολη απόφαση για την χώρα. Μεγάλες χώρες (λένε για Ιταλία και Γαλλία, ακόμη και για Αυστρία) έφεραν αντιρρήσεις. Επομένως η Μέρκελ δεν έχει επιβάλλει τη γραμμή της.
Παράλληλα η Μέρκελ δεν έχει υποβάλει προτάσεις, ενώ η Ελλάδα το έχει κάνει. Η Αθήνα έχει παρουσιάσει στους συνομιλητές της ένα πλαίσιο με τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει. Αυτό το σχέδιο είναι η απάντηση στο τελεσίγραφο του Βερολίνου. «Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ουσιαστικά η Γερμανία μόλις καταθέσει προτάσεις θα έχει ξεκινήσει αυτό που προσπαθεί να καθυστερήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013: Τη διαπραγμάτευση.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα πήραν συγκεκριμένες οδηγίες για να δώσουν τις σημειώσεις τους που θα ενταχθούν στις προγραμματικές δηλώσεις. Και δεν είναι στην γραμμή της «κολωτούμπας». Ο πρωθυπουργός είπε και τώρα πως «η λιτότητα, δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης και δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα ο Αλέξς Τσίπρας «ανοίγει» το παιχνίδι της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι θετικός για να επισκεφθεί την Μόσχα ύστερα από την πρόσκληση του Πούτιν, και μάλιστα στην συμβολική ημερομηνία της 9ης Μαΐου.
Πριν από τον πρωθυπουργό θα έχουν πάει στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Thursday, February 5, 2015

H EKT στην υπηρεσία του Βερολίνου

Του Κωνσταντίνου Βέργου 

Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) αποφάσισε να άρει την παραίτηση που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία από 11/2/2015, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει άμεση αύξηση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες. Το αμέσως φτηνότερο μέσο που έχουν οι Τράπεζες, είναι η χρηματοδότηση μέσω του ΕLΑ, σε επιτόκια  1%-1,5% περίπου υψηλότερο. Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη αντανάκλαση στην χώρα μας, για λόγους οικονομικούς  και διαδικασίας.

Για λόγους οικονομικούς, καθώς σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τις Τράπεζες και για την Ελληνική οικονομία, και αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας των Τραπεζών, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο το κόστος μπορεί να μετακυληθεί στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού που υφίσταται η χώρα λόγω της ύφεσης, του προγράμματος λιτότητας και της απίστευτης φοροεπιδρομής που έχει εφαρμοστεί ώστε να πληρώνονται οι πιστωτές.

Η απόφαση αυτή εκ πρώτης όψεως θα ήταν απολύτως λογική, με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, αν είχε ληφθεί στο παρελθόν, όταν έγινε η υποβάθμιση των χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, διότι θα συμβάδιζε με τους γενικούς κανόνες που έχει η ΕΚΤ, να μην χρηματοδοτεί χρεόγραφα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Όμως δεν ελήφθη τότε. Και εφόσον εδόθη εξαίρεση, αυτή θα έπρεπε να διατηρηθεί. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Η διαδικασία.

Ότι δηλαδή παρακάμπτονται οι θεσμοί και οι αποφάσεις κατά το δοκούν, όπου συμφέρουν την Γερμανία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεφύγει από τον ρόλο της, που είναι η χρηματοδότηση του συστήματος και έχει περάσει στον ρόλο μηχανισμού άσκησης πολιτικής ‘κατά το δοκούν’ στα χέρια της Γερμανικής ηγεσίας και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Παρακάμφθηκε, δηλαδή, στο παρελθόν ο κανονισμός, με μια προσωρινή απόφαση καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόζει το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που ήθελε το διευθυντήριο των Βρυξελλών, που απλά επέβαλε τα συμφέροντα της Γερμανίας και που μας οδήγησε ήδη σε 6 έτη ύφεσης και 30%, σχεδόν, ανεργία.  Και σε αυτή τη φάση, που η χώρα είναι σε διαπραγμάτευση της χρονικότητας λήξης του χρέους, κάτι που θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση, η ΕΚΤ λειτουργεί ως ‘παραμάγαζο’ των Γερμανών. Ίσως αυτές φαίνονται αυστηρές φράσεις, αλλά είναι μια πραγματικότητα που προβληματίζει γενικότερα για την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα αν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε ένα μηχανισμό που όχι μόνο δεν έχουμε τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής αυτοτελώς, αλλά όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται αντί από τα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο, από ένα διευθυντήριο που λαβαίνει αποφάσεις κατά τα δικά του συμφέροντα, όποτε αυτό θέλει, όπως τις θέλει.

Με την ίδια ‘φιλοσοφία’ λήψης της σημερινής απόφασης, αύριο μπορεί να ληφθούν αποφάσεις πλήρους στραγγαλισμού της ρευστότητας στην Ελλάδα, με μια απλή άρνηση επέκτασης του ύψους του ποσού μέσω ΕLA. Καταστατικά, οι Ελληνικές Τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τη ρευστότητα τους μέσω ELA μονομερώς από  500 εκατομμύρια ως 2 δις ΕΥΡΩ εκαστη ενημερώνοντας εκ των υστέρων την ΕΚΤ, ισοδύναμο του να τυπώνουν χρήμα, χωρίς όμως να δύναται αυτό το ποσό να χρησιμοποιηθεί για δημόσιο δανεισμό. Για μεγαλύτερα όμως ποσά, χρειάζεται συμφωνία του Δ.Σ. της ΕΚΤ με διευρυμένη πλειοψηφία. Δια του καταστατικού, η ΕΚΤ νομιμοποιείται να επιτρέψει πολύ υψηλότερο δανεισμό, που φτάνει αρκετές δεκάδες επιπλέον δις, υπό τον όρο να υπάρχει αιτιολογημένη ανάγκη, κατ ουσίαν ανάγκες σαν αυτές που τώρα αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Άρα τυπικά η Ελλάδα από καταστατικής απόψεως θα συνεχίζει να έχει ρευστότητα και δικαιούται να ‘τυπώνει χρήμα’, με την ευρεία έννοια. Γνωρίζοντας όμως την σημερινή απόφαση, αντιλαμβανόμαστε ότι η Γερμανία μπορεί να παρακάμψει τις διαδικασίες και να επιχειρεί να στραγγαλίσει την Ελλάδα. Η σημερινή απόφαση, εν ολίγοις, διαφέρει από την διαπραγμάτευση και μπαίνει στη σφαίρα του πολέμου. Η Γερμανία όχι απλά έχει καταλύσει τις αρχές ισοτιμίας μελών της ΕΕ, αλλά κήρυξε οικονομικό πόλεμο χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, προφανώς εμπνεόμενη από την ιστορία της, με βάση της οποία ξεκίνησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Αυτό είναι κάτι που απειλεί όχι απλά τα συμφέροντα της χωράς μας αλλά και το Ευρωπαϊκό ιδεώδες, πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά, αν θέλουμε να μείνουμε στο δίλημμα ύφεση ή οικονομικός στραγγαλισμός, ή να εξετάσουμε κάτι άλλο εναλλακτικό.

Κωνσταντίνος Βέργος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία


*(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

πηγή capital.gr


Αποφάσισαν να τελειώσουν (;) γρήγορα με την Αθήνα

Του Γ. Αγγέλη 

Τρείς εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε απροειδοποίητα την μία από τις δύο στρόφιγγες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών χθες το βράδυ περιορίζοντας τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο ...ελάχιστο.

Εμβρόντητος ο κ. Βαρουφάκης πληροφορήθηκε λίγες ώρες πριν συναντήσει τον κ. Σόιμπλε ότι ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ - που λίγες ώρες πριν είχε συναντήσει τον κ. Τσίπρα - του είχε τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια αυξάνοντας στο κόκκινο την πίεση στο πιο ευαίσθητο σημείο, στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

  Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ακραία πολιτική καθώς συνέδεσε άμεσα την αναγνώριση του αξιόχρεου των ελληνικών εγγυήσεων με την ύπαρξη μνημονιακού προγράμματος στήριξης την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Με άλλα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάει στην Σύνοδο Κορυφής γνωρίζοντας οτι η κλεψύδρα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μετράει πλέον τα χρονικά περιθώρια ανάποδα... Η μοναδική διέξοδος που έχει αφεθεί ανοικτή από την πλευρά της Ευρωζώνης είναι η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας έχει ήδη φθάσει (!) από την γερμανική καγκελαρία στην EWG ως non paper και αποτελεί copy paste αυτής του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία; Η πλειονότητα των ευρωπαίων αναλυτών συμφωνεί ότι αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον απίθανο.

Τι θα ακολουθήσει ; Τα όρια της απάντησης σ΄ αυτό το ερώτημα είναι πολύ πιθανό οτι θα διερευνηθούν σε έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα δηλαδή που θα τίθεται σε ισχύ η αποκοπή των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά δισ. ευρώ ομολόγων του EFSF με τα οποία έχει ενισχυθεί η κεφαλαιοποίησή τους από το 2013 και λογιστικά το 2014. Πέραν αυτών όμως τα χαρτοφυλάκιά τους μπορούν να τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μόνο δια μέσω της ΤτΕ με τον ELA.

Χθες βράδυ από την ΤτΕ έγινε γνωστό ότι οι “απώλειες” ρευστότητας από την μη αναγνώριση των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου θα καλυφθούν ισόποσα με κεφάλαια από τον  ELA.

Αυτό σημαίνει ότι προσωρινά δεν θα τεθεί πρόβλημα αρκεί να μη αυξηθούν κατακόρυφα οι απαιτήσεις των αποταμιευτών σε ρευστότητα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης...

Αλλά αυτό ισχύει προσωρινά, όπως προσωρινή είναι και η χρηματοδότηση από τον ELA μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η ΕΚΤ ...απέσυρε προσωρινά την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι να αποκατασταθεί η ισχύς του προγράμματος στήριξης με βάση τις αξιολογήσεις της τρόικα.

Πάντως ορισμένοι αγγλοσάξωνες αναλυτές ήδη συνδέουν την πιθανή άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί, παρά την ασφυκτική αυτή πίεση, μια συμφωνία για νέο πρόγραμμα (με την τρόικα), με ρηξικέλευθες “λύσεις” που αναφέρονται είτε σε περιορισμούς της πρόσβασης αποταμιευτών στις καταθέσεις τους, είτε στην έκδοση “βοηθητικών” νομισματικών εργαλείων.

Στις Βρυξέλλες πάντως που η απόφαση του κ. Ντράγκι δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, επιμένουν ότι η δυνατότητα μιας συμφωνίας είναι πολύ μεγάλη και σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ρήξης κάνοντας λόγο για “αποτελέσματα” ακόμα και πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι οι πιθανότητες αυτές συσχετίζονται με την συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα δύο μόλις 24ωρα πριν από την ενεργοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Η αλήθεια είναι οτι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο εκτιμούν πως ένας νέος κύκλος αναταραχής στις αγορές εξ αιτίας της κρίσης με την Ελλάδα θα βλάψει το εγχείρημα ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας.

Η προσοχή που δίνεται στο ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός οτι ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή στην Ευρώπη κλιμακίου του αμερικάνικου οικονομικού επιτελείου που θα παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έπεσε χθες βράδυ κάτω από το 1,14 με προοπτικές περαιτέρω διολίσθησης. Κατά πως φαίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει...


Ενα πολύ καλά περιγραφικό άρθρο της σημερινής κατάστασης 
πηγή capital.gr

Sunday, February 1, 2015

Κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα τους.

Λοιπόν, πάμε πάλι συνοπτικά (πολύ μου αρέσει αυτή η σύνοψη τελευταία):
1. Είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι να έχουν δρομολογηθεί τόσες πολιτικές εξελίξεις μαζεμένες με την εκλογή νέας κυβέρνησης, ΠΡΙΝ ακόμα γίνουν οι προγραμματικές της δηλώσεις.
2. Διαβάζω από εδώ κι από κει διάφορα πικρόχολα σχόλια για τις ανακοινώσεις των υπουργών αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα λέγανε όλοι αυτοί οι επικριτές αν οι υπουργοί δεν έλεγαν ακριβώς όσα δεσμεύτηκαν να πράξουν και ξεκινούσαν τις κωλοτούμπες και τα στρογγυλέματα.
3. Μερικοί επίσης βλέπουν ότι όλο αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι "περίεργο", "αναχρονιστικό" και τα τοιαύτα, υποτιμώντας σαφώς το ότι για αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ το πρόγραμμα ψήφισε ο ελληνικός λαός αυτήν την κυβέρνηση.
4. Οι περισσότερες των πρώτων κινήσεων έχουν μέσα τους βαθειά συμβολικό χαρακτήρα αλλά και με πρακτικά αποτελέσματα. Τα κάγκελα από τη Βουλή έφυγαν, οι φρουροί των υπουργών μετακινούνται στην αστυνομία, τα πανάκριβα υπουργικά αυτοκίνητα βγαίνουν στο σφυρί για εξοικονόμηση εσόδων και γελοιότητας, οι πολλοί υπουργικοί σύμβουλοι πάνε σπίτι τους.
5. Ως προς τη διαπραγμάτευση, όποιος περίμενε ότι όλο αυτό το ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία θα έληγε μέσα σε μία ημέρα ή εβδομάδα είναι τουλάχιστον αφελής. Και σύγκρουση θα υπάρξει και αμοιβαίοι συμβιβασμοί και υπερβολές εκατέρωθεν. Πάντως όλο αυτό το διπλωματικό παιχνίδι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το μονοδιάστατο "ναι σε όλα" στο οποίο είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.
6. Η χώρα απευθύνεται και σε τρίτες δυνάμεις με σκοπό να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Αν θα την ωφελήσει ή όχι, μένει να το δούμε στην πράξη.
7. Η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών ΕΠΑΛ δεν μπορεί επουδενί να χαρακτηριστεί ως "κρατισμός", διότι ομιλούμε για εντελώς άδικες και παράνομες απολύσεις που οδήγησαν στην πείνα και την εξαθλίωση μερικές χιλιάδες οικογένειες μέσα σε ένα βράδυ.
8. Είναι λογικό να υπάρχουν "μουδιάσματα" σε κάμποσους πολίτες με αφορμή "επιθετικές" δηλώσεις της κυβέρνησης προς τους εταίρους και τους λοιπούς θεσμούς. Όταν έχεις συνηθίσει να σκύβεις τόσα χρόνια και να μη διεκδικείς ούτε τα ελάχιστα, τώρα όλο αυτό φαίνεται "αλλόκοτο".
9. Η τρόικα, αυτή η μισητή τριάδα εντεταλμένων ελεγκτών του ελληνικού λαού δεν ήρθε κι όπως όλα δείχνουν δεν θα ξανάρθει. Στον αγύριστο.
10. Μετά από πολλά χρόνια, ασχέτως αν διαφωνεί κανείς ή όχι, νιώθω ότι η χώρα μου αποκτά πάλι φωνή, ορθώνει ανάστημα, συζητά φωναχτά και με θάρρος για την υπόστασή της. Μια αποικία χρέους γίνεται πάλι κράτος που επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή έχει δική του κυριαρχία και βούληση.
11. Κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα τους και την καταδίκη τους από τον ελληνικό λαό. Ειδικά μερικά έβδομα κόμματα που έχουν το θράσος να εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις πολιτικές εκείνες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δεινή θέση. Θα το χαρακτήριζα όλο αυτό ως "μνημονιακό αντίλαλο", έτσι καθώς σκάνε όλοι αυτοί στο πάτωμα της ιστορίας.
12. Επειδή διάφοροι επίσης έχουν την τάση να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να κάτσουν στον καναπέ τους, να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να κλείσουν τα μάτια και να φανταστούν το ΠΑΣΟΚ να κάνει και να λέει τα μισά έστω από όλα αυτά τα ριζοσπαστικά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας. "Δεν διαπραγματευόμαστε ξανά με την τρόικα, μια σαθρά δομημένη επιτροπή", εντελώς αναμενόμενη πασοκική δήλωση, σίγουρα.
13. Το μεγάλο πάρτυ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Όταν θα αναλάβει η Ζωή και τυπικά την προεδρεία της Βουλής και φέρει στο φως όλες τις σκανδαλώδεις δικογραφίες και σχηματιστεί η πρώτη εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο θα αρχίσει η δημοκρατία να λειτουργεί με τέτοιους ρυθμούς που μερικοί θα ψάχνουν τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα.
14. Στις 17 Φεβρουαρίου διοργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Πρώτη φορά θα δούμε το λαό στο δρόμο ΥΠΕΡ μιας κυβέρνησης.
15. Η τούρτα της κάθαρσης σιγά-σιγά φτιάχνεται. Το κερασάκι θα είναι η αναθεώρηση του καθεστώτος των παράνομων αδειών που έλαβαν τα διεφθαρμένα ΜΜΕ και που εξακολουθούν και ποτίζουν τις ψυχές μας με φόβο και παραπληροφόρηση.
Τα υπόλοιπα, από βδομάδα. Μη μασάτε.

Απο το facebook της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Συγκροτήθηκε κυβέρνηση σε ένα 24ωρο αιφνιδιάζοντας ευχάριστα όχι μόνο για την ταχύτητα αλλά και για τη σύνθεση. Αμέσως μετά την ορκομωσία με πολιτικόόρκο , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσκύνησε τη μνήμη της Ιστορίας στην Καισαριανή , ενώ σε μια κορυφαία πράξη συμβολισμού είχαν πέσει ήδη τα κάγκελα στο κέντρο της Αθήνας .Ακολούθησε το πρώτο μήνυμα ανυπακοής πού έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες , δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά,αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη συνέχεια ταρακουνήθηκε το σύμπαν απο το ΟΧΙ του δημοφιλέστερου υπουργού Οικονομικών όλων των εποχών, στον θλιβερό υπαλληλίσκο των κορακιών, Ντάισεμπλουμ , ένα ΟΧΙ που θα μνημονεύεται για χρόνια, ως η απαρχή του big bang στο ευρωπαικό σκηνικό , με καταλυτικό παράγοντα την Ελλάδα. Το ίδιο βράδυ η Νάντια Βαλαβάνη ξήλωνε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ , που είναι σύμφυτο με το ξεπούλημα της χώρας.Το Σάββατο πλημμύρισε η Αθήνα απο χιλιάδες αντιφασίστες , κόντρα στο ναζιστικό σώου λίγο πιο δίπλα, και δεν άνοιξε ρουθούνι , καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των διαδηλώσεων δεν υπήρχαν ΜΑΤ . Απο την περασμένη Κυριακή που άλλαξε η ιστορία, όλος ο πλανήτης ασχολείται με την Ελλάδα, με όρους αβάσταχτα θετικούς για τα μέτρα ενός λαού που στα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας έδωσε νεκρούς, ταπεινώθηκε, ευνουχίστηκε , και δεν τολμά να πιστέψει ότι ένας πιτσιρικάς πρωθυπουργός ,το παιδί της διπλανής πόρτας στην Κυψέλη, βγαλμένος όχι απο τους νταβατζήδες , αλλά απο την πραγματική κοινωνία στην οποία παραμένει πεισματικά ενταγμένος , αλλάζει τη μοίρα μας. Αν δεν είναι το μετατραυματικό σόκ που παραλύει, τότε μάλλον παράγουμε περισσότερες ανατροπές, από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε ...


*Η Κατείινα Ακριβοπούλου είναι δημοσιαγράφος στο Real fm και στο παρελθόν στο ΣΚΑΪ

Δήλωση Ομπάμα για την κατάσταση στην Ελλάδα. "Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση"

«Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.
Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.
Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».
Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:
«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Foreign Affairs: Λιτότητα κατά Δημοκρατίας στην Ελλάδα



"Εάν οι κρατούσες ελίτ της Ευρώπης θέλουν να σώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο και το ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρό του, θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται ενεργά με τα αριστερά κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, αντί να τα αποφεύγουν. Εάν δεν το πράξουν θα οδηγήσουν ορισμένα από αυτά τα κόμματα σε ευκαιριακές συνεργασίες δεξιάς-αριστεράς, ή στην αποτυχία της διακυβέρνησής τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε πολιτικές δυνάμεις με θέσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές από την αναδιάρθρωση χρέους ή την αντίθεση στη λιτότητα». Την παραπάνω θέση καταγράφουν σε εκτενές άρθρο τους για την Ελλάδα στο Foreign Affairs ο Mark Blyth, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Brown University και ο Cornel Ban, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Boston University, με τίτλο: «Λιτότητα κατά Δημοκρατίας στην Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «το διακύβευμα τώρα δεν είναι απλά οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτά είναι συμπτώματα όχι αίτια». Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, «το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές, που καθοδηγούνται από τη Γερμανία, επιβάλλουν πολιτικές αποπληθωρισμού, υπό έναν επίπλαστο κανόνα χρυσού, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν αιώνια για την περαιτέρω φτωχοποίησή τους, ώστε να διασώσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτών. Σε έναν τέτοιο κόσμο, τόσο οι ακροαριστερές όσο και οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν μπορούν παρά να κερδίζουν ολοένα έδαφος σε πολλές υποτιθέμενα σταθερές χώρες και πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε. Για να αποφευχθεί αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιτύχουν συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, καθώς αυτό που ενδεχομένως θα ακολουθούσε θα ήταν πολύ χειρότερο».
 Επίσης, διατυπώνεται η άποψη, ότι «μπορεί να φαίνεται παράξενη η χρήση μιας ρωμαϊκής παρομοίωσης για να χαρακτηρίσει κανείς τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εύστοχη. Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας διάβηκε τον ποταμό Ρουβίκωνα επειδή μπορούσε, παρά τις προειδοποιήσεις της ρωμαϊκής Γερουσίας να μην το πράξει, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας, αποφάσισε να θέσει τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα, παρά τις αρνητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Εάν θα επιτύχει ο κ. Τσίπρας παραμένει ακόμη άγνωστο, αλλά ότι και να συμβεί η νίκη του αποτελεί κρίσιμο σημείο καμπής για την Ευρώπη. Ένα μήνυμα, ότι ο χρόνος για τις πολιτικές λιτότητας έχει τελειώσει».

Πώς αντιμετώπισαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι βράδυ της εκλογικής Κυριακής, σχεδόν μεσάνυχτα, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Γιάννης Μηλιός, από τους βασικούς οικονομικούς συμβούλους του Αλέξη Τσίπρα, μιλάει στο ραδιόφωνο του BBC. «Η λιτότητα πέθανε», αναφωνεί, παρασυρμένος από τη μέθη της ευρείας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δημοσιογράφος τον διακόπτει. «Η εκστρατεία τελείωσε», του λέει. Πώς θα μπορέσει τώρα το κόμμα του να πείσει τους Ευρωπαίους για το δίκαιο των αιτημάτων του;

Ο σκεπτικισμός αυτής της μορφής διέτρεχε τις ανταποκρίσεις αρκετών διεθνών μέσων που συνέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. O γνωστός αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον, του Reuters Breakingviews, σε τοποθέτησή του τη Δευτέρα σημείωνε ότι η «εκκωφαντική» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο Ντίξον χαρακτήρισε «κακή είδηση» την επιλογή των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως κυβερνητικών εταίρων και παρατήρησε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν να δανείζουν την Αθήνα αν δεν κάνει περισσότερη πρόοδο στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με το Economist, το ερώτημα στην Ευρώπη είναι: «Πόσο σθεναρά θα επιμείνει ο κ. Τσίπρας στο αίτημά του για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης;». Η «ασυμβίβαστη ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας «έχει εμπνεύσει πολλούς Ευρωπαίους, προκαλώντας παράλληλα ρίγη στις κυβερνήσεις τους», σημειώνει το διεθνούς κυκλοφορίας βρετανικό περιοδικό.

Περίοδος μεταβλητότητας

Ακόμα και ο αριστερός Guardian, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρθηκε σε «μια νέα περίοδο υψηλής μεταβλητότητας» που ξεκινά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Στο editorial για τις εκλογές, πάντως, αναφέρθηκε στον «εκπληκτικό εκλογικό θρίαμβο» του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και κατέληξε: «Είναι ώρα ο Βορράς να ακούσει τον Νότο».

Στους New York Times, παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν χαιρέτισε το αποτέλεσμα των εκλογών, στο πλαίσιο της δριμείας κριτικής που ασκεί στους διαχειριστές της ευρωπαϊκής κρίσης. Οπως έγραψε, «ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από αξιωματούχους που θέλουν τον ξυλοδαρμό να συνεχιστεί μέχρι να βελτιωθεί το ηθικό. Η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να του δώσει μία ευκαιρία να τερματίσει τον εφιάλτη της χώρας του».

Ο Τζόζεφ Στέρνμπεργκ, αρχισυντάκτης των σελίδων γνώμης της ευρωπαϊκής έκδοσης της Wall Street Journal, που βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλώνει στην «Κ» σχετικά με την επάνοδο της ελληνικής κρίσης στα πρωτοσέλιδα: «Πολλοί εκτός Ελλάδος είχαν πιστέψει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είχε περίπου λήξει, ή τουλάχιστον ότι οι Ελληνες το είχαν πάρει απόφαση να υπομείνουν τη λιτότητα μέχρι τέλους. Τώρα που αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει, πολλοί εστιάζουν ξανά στην Ελλάδα, εν μέρει γιατί αναζητούν σημάδια για το αν η στάση της κοινής γνώμης είναι εξίσου μη κατασταλαγμένη και σε άλλες χώρες υπό διάσωση, ή στα πρόθυρα διάσωσης».

Οι Podemos

Ο Χουάν Χινέρ, o βετεράνος δημοσιογράφος που κάλυψε τις εκλογές για την ισπανική El Mundo, αναφέρεται στη σχέση των Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ. To ανερχόμενο αριστερό ισπανικό κόμμα «αρχικά θεωρούσε τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Χινέρ. «Τώρα, ελπίζουν ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα τους βοηθήσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, θα πουν ότι δεν ήταν αρκετά ριζοσπαστικός».

«Η Ελλάδα σαφώς εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Στέρνμπεργκ. «Η μεγάλη μου ελπίδα είναι ότι θα προκύψει από όλο αυτό το φιάσκο μια νέα προσέγγιση στις διασώσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που να είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη». Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει, πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα για δεκαετίες δαπανούσε πέραν των δυνατοτήτων της, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Παράλληλα, όμως, τόσο η Αθήνα όσο και η τρόικα πρέπει να σταματήσουν την εμμονική προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη, αγνοώντας πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης», καταλήγει.

kathimerini.gr

Μαδρίτη: Με ΣΥΡΙΖΑ και ελληνικά η διαδήλωση των Podemos




Έντονο ήταν το ελληνικό χρώμα και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλειώδη διαδήλωση των Podemos στη Μαδρίτη στην οποία έδωσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το παρών πάνω από 100.000 διαδηλωτές.

«Φυσάει άνεμος δημοκρατικής αλλαγής» είπε στα ελληνικά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκινώντας την ομιλία του, φράση που χρησιμοποίησε και στην παρουσία του στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το BBC η κίνηση αυτή του Podemos γίνεται για να αξιοποιήσει την πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Οι Podemos έχουν αυξήσει το προβάδισμά τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και λένε ότι θα επιδιώξουν να διαγράψουν μέρος του χρέους της Ισπανίας εάν κερδίσουν στις εκλογές.

 «Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η συνέντευξη του Γιανη Βαρουφάκη στο BBC

Όπως αναφέρει ο κος Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog ήτανε μια συνέντευξη στην οποία έμεινε έκθαμβος απο την ανακρίβεια του ρεπορτάζ του BBC που έλαβε χώρα πριν τη συνέντευξή του. Παρόλα αυτά και παρά το κρύο που είχε στο μπαλκόνι που έδωσε τη συνέντευξη, ήταν μια απολαυστική συνέντευξη.

Δείτε τη


Σύμβολα - του Μίκη Θεοδωράκη


Το Γιούρογκρουπ και ο Πρόεδρός του ο Ολλανδός είναι οι εικόνες που με βασανίζουν. Πέρασα τόσα και τόσα γιατί η Μοίρα με γέννησε Έλληνα που πρέπει να υπομένει τα καπρίτσια των ισχυρών, να σκύβει το κεφάλι και να μάθει ακόμα και να τους αγαπά! Αυτόν όμως τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω, αν και μικρός έπινα γάλα Nestle.

Ήρθε λοιπόν φουριόζος με την έπαρση του Αφεντικού, για να τραβήξει τα αυτιά των άτακτων υπηκόων μιας φυλής για γέλια και για κλάματα που σήκωσε κεφάλι ξεχνώντας πως είναι αποπαίδι της Ευρώπης, του Γιούρογκρουπ και του Προέδρου του κυρίου Γερουν Νταϊσελμπλουμ.

Και τότε συνέβη ένα θαύμα, σαν κι αυτά τα ξεχασμένα στα βάθη της μνήμης μου. Δύο εκπρόσωποι αυτού του Λαού της β΄ κατηγορίας, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, με σπάνια ψυχραιμία και ευγένεια, τον τύλιξαν μέσα σε δυο φωτεινά και ωραία ΟΧΙ, που τον κεραυνοβόλησαν, σε σημείο που να ξεχάσει την ευγενική του καταγωγή του Άρχοντα Ευρωπαίου και να μην ξέρει πώς και από πού να φύγει.

Εδώ, στο σημείο αυτό, τα ξεχνάμε όλα. Ξαναγινόμαστε Ωραίοι Έλληνες. Και ψηλώνουμε κι εμείς. Πώς και γιατί έγινε και πού θα οδηγήσει, είναι λεπτομέρειες για τον Έλληνα που έζησε και επέζησε με τα Σύμβολα. Και θεωρώ μικρόψυχο το να μετράμε κουκιά σε μια στιγμή εθνικής αναλαμπής.
 
Αθήνα, 31.1.2015
 
Μίκης Θεοδωράκης

http://www.mikistheodorakis.gr

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...