Thursday, December 23, 2010

Ψέματα τότε ψέματα τώρα...

Γράφει η Κουκίδα

Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε ότι από τον Ιούνιο του 2009 τόσο η κυβέρνηση Καραμανλή όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου ειδοποιήθηκαν από το ΔΝΤ ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελλάδας έφτασε στο κόκκινο ...
και ότι η μόνη λύση είναι «να ενταχθεί η χώρα στο Ταμείο». Στην εκπομπή «Έρευνα», του Παύλου Τσίμα, αποκαλύφθηκε επίσης ότι τον Ιανουάριο του 2010, την ημέρα που τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Νταβός, όσο και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευδαν κατηγορηματικά ότι η χώρα θα προσφύγει στο ΔΝΤ, οι διεργασίες είχαν ήδη ξεκινήσει και ο ΓΑΠ ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος φέρεται μάλιστα να του είπε ότι «κάθε μήνα που αργείτε, προσθέτετε και ένα χρόνο επιτήρησης». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Γ. Ρουμελιώτης δεν μάσησε τα λόγια του και φανέρωσε ότι η κατάσταση ήταν γνωστή πριν τις εκλογές. Δηλαδή ο Παπανδρέου γνώριζε πάρα πολύ καλά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και παρόλα αυτά βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία πάνω σε ψευδείς υποσχέσεις και πάνω σε μια πολιτική και οικονομική πλατφόρμα που δεν υπήρχε περίπτωση να εφαρμόσει. Έδωσε παραπλανητική ατζέντα 100 ημερών, (θυμάστε, όχι φόρους, όχι στο πάγωμα συντάξεων, μισθών, υπάρχουν λεφτά), και συνειδητά πήρε μια «κλεμμένη» ψήφο. Μάλιστα , οι μήνες από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, που υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, η κωλυσιεργία της ομάδας του ΓΑΠ, ήταν καταστροφική για την χώρα και την οικονομία της, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρωτοβουλία και διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα η μόνη λύση να είναι η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, αφού τα σπρεντ του δανεισμού εκτοξεύθηκαν εν τω μεταξύ από τις 150 στις 1000 μονάδες βάσης.
Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλες, που μίλησε στην εκπομπή, δήλωσε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας συζητιόταν στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2009. Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπήρχαν μυστικές συναντήσεις των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, του τότε επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια και του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ για το «αν θα στηριχθεί η Ελλάδα ή εάν πρέπει να αφεθεί, ώστε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της». Τελικά, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, επιλέχθηκε η στήριξη και ο τότε Γερμανός υπουργός οικονομικών Πιρ Στάινμπρουκ (αυτός που είπε ότι ο ΓΑΠ είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης από τον Ιανουάριο του 2009) προχώρησε σε μια κωδικοποιημένη δήλωση με αποδέκτη τις αγορές ότι «καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα αφεθεί στην τύχη της». Τον Ιούνιο του 2009 ο Χοακίν Αλμούνια υπέβαλε απόρρητη έκθεση στο Γιούρογκρουπ σύμφωνα με την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας άγγιζε τον διψήφιο αριθμό. Όλοι ήξεραν, αλλά δεν προχωρούσαν σε επίσημες δηλώσεις για να μην διαταράξουν τον εκλογικό κύκλο. Ο Καραμανλής, βλέποντας που πάει το πράγμα, επέλεξε την φυγή. Και ο Παπανδρέου το ψέμα. Με ψέμα εξελέγη και πάνω σε ψεύτικες υποσχέσεις πορεύεται. Είπε ψέματα για το τι γνώριζε. Είπε ψέματα ότι δεν διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ ενώ το σχέδιο είχε τελειώσει μήνες πριν ανακοινωθεί και μήνες πριν μπει ενεργά στο παιχνίδι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο και ο υπουργός οικονομικών. Σίγουρα και οι δύο έχουν βαρύτατες ευθύνες για την περίοδο Οκτωβρίου-Μαΐου όταν άφησαν την χώρα να βυθιστεί περισσότερο στην κρίση χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Όλα αυτά τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Όμως , όταν τα ακούς και επισήμως από τα χείλη των αρμοδίων, παίρνουν άλλη, ανατριχιαστική διάσταση. Πώς μπορεί ο λαός τώρα να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση η οποία από την πρώτη στιγμή ψεύδεται; Και η δικαιολογία ότι και οι προηγούμενοι έτσι έκαναν, δεν μπορεί να σταθεί. Γιατί διανύουμε την ισχυρότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ύφεση της μεταπολίτευσης. Και χρειαζόμαστε ηγέτες. Όχι Πινόκιο-χαχανούληδες.
ΥΓ : «Δεν θα χρεοκοπήσουμε, το 2012 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το 2013 θα βγούμε από το μνημόνιο. Τα σκληρά μέτρα είναι πίσω μας». Αυτά είπε χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο ΓΑΠ. Και το δούλεμα συνεχίζεται..


http://topontiki.gr/article/12544

Tuesday, December 14, 2010

Ο κόσμος υποφέρει αλλά οι μεγάλοι ωφειλέτες θα έχουν διαγραφή χρεών!!!!

Αθήνα
Σε άλλο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η ρύθμιση για τη διαγραφή οφειλών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Διευκρινίζοντας την κίνησή του αυτή, ο Υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο διαγραφής χρεών» - κάτι που καθιστά απαραίτητη την θεσμοθέτησή του.

«Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ’ το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

» Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες. Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο.

» Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών.»

Έντονες αντιδράσεις - Διεύρυνση της διαδικασίας

Με την έναρξη της συζήτησης, σύσσωμη η Αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος --κάτι που ισοδυναμεί με συζήτησή του σε μία συνεδρίαση, τοποθέτηση μονάχα των εισηγητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ειδικών αγορητών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων, αλλά όχι και των απλών βουλευτών -και μικρά χρονικά περιθώρια στις τοποθετήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αυτογελοιποίηση της Βουλής» και ζήτησε από τον πρόεδρο Φ.Πετσάλνικο να διευρύνει τη συζήτηση, ως προς τα χρονικά της περιθώρια και ως προς την συμμετοχή.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, με δεδομένο το ότι δεν εδικαιούτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποχωρεί από τη διαδικασία, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της τρόικας και όχι οι Έλληνες βουλευτές».

«Ξεπέρασμα του τυπικού της διαδικασίας», ζήτησε από το Φ.Πετσάλνικο ο Γ. Βρούτσης (ΝΔ) και «δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου» ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

«Φίμωση της Βουλής» κατήγγειλε ο Φ. Κουβέλης, «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις εκλογές», διαπίστωσε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) - ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το κατεπείγον της διαδικασίας κρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών, όπου εκεί, η κυβερνητική πλειοψηφία χθες υπερψήφισε.

«Καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εκτίμησε πως υπήρξε πλειοψηφία, παρ' ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν σήκωσαν το χέρι τους» διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία», απάντησε ο Φ. Πετσάλνικος.

«Ωστόσο, επειδή το κατεπείγον γίνεται κατ΄εξαίρεση, ανέλαβα πρωτοβουλία να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να προστεθεί και δεύτερος ομιλητής από κάθε κόμμα, καθώς και δύο ομιλητές από τους ανεξάρτητους» συμπλήρωσε.

Thursday, December 2, 2010

Η επιβίωση του ευρώ... στα χέρια της ΕΚΤ...

Του Nicholas Hastings

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αυτό φαίνεται να είναι το «τέλος του δρόμου».

Είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη νομισματική της πολιτική με ακραίες μορφές έκτακτης ανάγκης είτε το ευρώ θα εισέλθει σε τροχιά «παρακμής».

Όπως έδειξαν τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι πολιτικοί δεν μπορούν να την σταματήσουν, οι τράπεζες δεν έχουν την ικανότητα να την αποτρέψουν και η εμπιστοσύνη για το κοινό νόμισμα είναι στα πρόθυρα κατακόρυφης πτώσης.

Αυτή τη στιγμή, το ευρώ μπορεί να κινείται πάνω από το επίπεδο των 1,30 δολαρίων, ωθούμενο από την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει.

Ωστόσο, εκτός κι αν η ΕΚΤ ανοίξει τις «κάνουλες» ρευστότητας για τη στήριξη των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης μέσω της αύξησης του προγράμματος εβδομαδιαίων αγορών ομολόγων, οι πιθανότητες είναι ότι το ευρώ θα κινηθεί πτωτικά προς το χαμηλό έτους κάτω από τα 1,20 δολάρια.

Αντί για συζητήσεις εξόδου από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική και μείωσης των τραπεζικών χορηγήσεων σε σταθερό επίπεδο, η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει στους διεθνείς επενδυτές ότι στηρίζει με κάθε τρόπο το ευρώ.

Αν όχι, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές που έχουν διατηρήσει μέχρι στιγμής θέσεις long στο κοινό νόμισμα, θα αρχίσουν να τις κλείνουν.

Παρά το πακέτο διάσωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου για την Ιρλανδία, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί όχι μόνο για τις περισσότερο χρεωμένες χώρες της «περιφέρειας» όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά ακόμη και για τις λιγότερο προβληματικές οικονομίες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι αυξήσεις μπορεί να μην ήταν μεγάλες όμως θα μπορούσαν να επιταχυνθούν αν το φαινόμενο απουσίας των αγοραστών εξαπλωθεί.

Και τα σημάδια των αγοραστούν που χάνουν το ενδιαφέρον γίνονται αντιληπτά από όλες τις κατευθύνσεις. Η αύξηση του κόστους δανεισμού κατά τη δημοπρασία ύψους 500 εκατ. ευρώ της Πορτογαλίας την Τετάρτη ήταν σαφώς αναμενόμενη. Ωστόσο, η… με το ζόρι κάλυψη σε ποσοστό 1,1% σημαίνει ότι χωρίς την στήριξη της Bundesbank ακόμη και η πρόσφατη δημοπρασία της Γερμανίας στην ουσία δεν υπερκαλύφθηκε.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία δεν συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στο ευρώ όπως παλαιότερα, και η είδηση ότι ο οίκος Standard & Poor’s Corp., αποφάσισε να τοποθετήσει την Πορτογαλία σε negative watch το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση.

Για το ευρώ, έχει προφανώς έρθει το σημείο του «ή θα γίνει κάτι ή θα πεθάνει».

Οι αισιόδοξοι ίσως υποστηρίξουν ότι τα πακέτα διάσωσης που οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη δημιουργήσει για να σώσουν την Ιρλανδία και είναι σε αναμονή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα έχουν αποτέλεσμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να ζημιώνουν το σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που θα καθορίσει τη μοίρα του ευρώ είναι η ανάγκη να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Χωρίς τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ, οι επενδυτές θα αρχίσουν να εγκαταλείπου τις πολλές θέσεις long που ακόμη διαθέτουν στο κοινό νόμισμα, οδηγώντας το κόστος δανεισμού ακόμη υψηλότερα, τις τραπεζικές μετοχές ακόμη χαμηλότερα και το θάνατο του ευρώ ακόμη πιο κοντά.

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...