ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αυτό φαίνεται να είναι το «τέλος του δρόμου».
Είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη νομισματική της πολιτική με ακραίες μορφές έκτακτης ανάγκης είτε το ευρώ θα εισέλθει σε τροχιά «παρακμής».
Όπως έδειξαν τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι πολιτικοί δεν μπορούν να την σταματήσουν, οι τράπεζες δεν έχουν την ικανότητα να την αποτρέψουν και η εμπιστοσύνη για το κοινό νόμισμα είναι στα πρόθυρα κατακόρυφης πτώσης.
Αυτή τη στιγμή, το ευρώ μπορεί να κινείται πάνω από το επίπεδο των 1,30 δολαρίων, ωθούμενο από την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει.
Ωστόσο, εκτός κι αν η ΕΚΤ ανοίξει τις «κάνουλες» ρευστότητας για τη στήριξη των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης μέσω της αύξησης του προγράμματος εβδομαδιαίων αγορών ομολόγων, οι πιθανότητες είναι ότι το ευρώ θα κινηθεί πτωτικά προς το χαμηλό έτους κάτω από τα 1,20 δολάρια.
Αντί για συζητήσεις εξόδου από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική και μείωσης των τραπεζικών χορηγήσεων σε σταθερό επίπεδο, η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει στους διεθνείς επενδυτές ότι στηρίζει με κάθε τρόπο το ευρώ.
Αν όχι, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές που έχουν διατηρήσει μέχρι στιγμής θέσεις long στο κοινό νόμισμα, θα αρχίσουν να τις κλείνουν.
Παρά το πακέτο διάσωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου για την Ιρλανδία, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί όχι μόνο για τις περισσότερο χρεωμένες χώρες της «περιφέρειας» όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά ακόμη και για τις λιγότερο προβληματικές οικονομίες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι αυξήσεις μπορεί να μην ήταν μεγάλες όμως θα μπορούσαν να επιταχυνθούν αν το φαινόμενο απουσίας των αγοραστών εξαπλωθεί.
Και τα σημάδια των αγοραστούν που χάνουν το ενδιαφέρον γίνονται αντιληπτά από όλες τις κατευθύνσεις. Η αύξηση του κόστους δανεισμού κατά τη δημοπρασία ύψους 500 εκατ. ευρώ της Πορτογαλίας την Τετάρτη ήταν σαφώς αναμενόμενη. Ωστόσο, η… με το ζόρι κάλυψη σε ποσοστό 1,1% σημαίνει ότι χωρίς την στήριξη της Bundesbank ακόμη και η πρόσφατη δημοπρασία της Γερμανίας στην ουσία δεν υπερκαλύφθηκε.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία δεν συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στο ευρώ όπως παλαιότερα, και η είδηση ότι ο οίκος Standard & Poor’s Corp., αποφάσισε να τοποθετήσει την Πορτογαλία σε negative watch το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση.
Για το ευρώ, έχει προφανώς έρθει το σημείο του «ή θα γίνει κάτι ή θα πεθάνει».
Οι αισιόδοξοι ίσως υποστηρίξουν ότι τα πακέτα διάσωσης που οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη δημιουργήσει για να σώσουν την Ιρλανδία και είναι σε αναμονή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα έχουν αποτέλεσμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να ζημιώνουν το σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό που θα καθορίσει τη μοίρα του ευρώ είναι η ανάγκη να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Χωρίς τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ, οι επενδυτές θα αρχίσουν να εγκαταλείπου τις πολλές θέσεις long που ακόμη διαθέτουν στο κοινό νόμισμα, οδηγώντας το κόστος δανεισμού ακόμη υψηλότερα, τις τραπεζικές μετοχές ακόμη χαμηλότερα και το θάνατο του ευρώ ακόμη πιο κοντά.
No comments:
Post a Comment