Monday, May 9, 2011

Κάλπες α λα Πορτογαλία;

Της Μαρίνας Μάνη

Σε όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ωρών με παράγοντες της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης η λέξη που κυριαρχεί είναι «Πορτογαλία». Με ειδικές αναφορές στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την (σοσιαλιστική) κυβέρνηση Σόκρατες, επειδή η εκεί (κεντροδεξιά) αντιπολίτευση Κοέλιο δεν ψήφισε τη λήψη του «πακέτου μέτρων», και στην μετέπειτα «τρίπλα» των δανειστών να θέσουν ως προαπαιτούμενο την αποδοχή του πορτογαλικού Μνημονίου για να γίνει δεκτή η υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης...

Το σενάριο των 180 ψήφων

Μετά το θρίλερ της Παρασκευής γύρω από τη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου, τα εγχώρια πολιτικά στελέχη τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το πορτογαλικό μοντέλο θα μεταφερθεί στην Αθήνα… αυτούσιο. Κι εννοούν ότι η επικείμενη νέα συμφωνία με τους δανειστές για τη «διόρθωση του ελληνικού προγράμματος» (σ.σ. το αποκαλούν «νέο Μνημόνιο») θα ζητηθεί να εγκριθεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων – δηλαδή, με τη συναίνεση (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τα ενδεχόμενα είναι δύο:

Πρώτον, η ΝΔ να συμφωνήσει «υπό το βάρος της ευθύνης και της κατάστασης της χώρας» και να τεθούν όροι και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων.

Δεύτερον, η ΝΔ να μη συμφωνήσει. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα καταψηφισθεί το πρόγραμμα και «θα πάμε αμέσως σε εκλογές», είτε θα διαφοροποιηθεί ένας αριθμός βουλευτών της – ικανός για να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι.

Εάν συμβεί το δεύτερο, το μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα, η κυβέρνηση όμως δεν θα έχει το «άλλοθι» να πάει σε εκλογές – «θα πορευθούμε με τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα έχουν ταχθεί υπέρ», λέει παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, εννοώντας το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, το ΛΑΟΣ, πιθανώς το κόμμα του Φ. Κουβέλη και τους «αντάρτες» της ΝΔ. Προοπτική που δεν δείχνει να τον ενθουσιάζει.

«Νωρίτερα το εκλογικό δίλημμα»

Για τον λόγο αυτό, συνεργάτες του Α. Σαμαρά θεωρούν πολύ πιο πιθανό το «σενάριο» να μην προλάβει καν να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά το δίλημμα του πρωθυπουργού («συναίνεση ή εκλογές») να τεθεί νωρίτερα – ενδεχομένως και κατά την παρουσίαση του προγράμματος την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουν κάλπες στα μέσα Ιουνίου. Λίγο μετά, δηλαδή, τις εκλογές στην Πορτογαλία που έχουν προγραμματισθεί για τις 5 Ιουνίου.

Τα ηγετικά στελέχη της Λ. Συγγρού αποφεύγουν δημοσίως οποιαδήποτε αναφορά στα παραπάνω σενάρια. Όλοι παραπέμπουν στην παρουσίαση από τον Α. Σαμαρά της νέας, επικαιροποιημένης, οικονομικής πρότασης της ΝΔ που θα γίνει την Πέμπτη στο περιστύλιο του Ζαππείου, αλλά και στη συνάντηση που θα έχει την επομένη με τους επικεφαλής της τρόικας. Προς το παρόν, η γαλάζια ηγεσία καταγγέλλει την έλλειψη επίσημης πληροφόρησης από την κυβέρνηση για τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου, από την οποία εξαρτά και την τελική της στάση. «Σε σενάρια και πληροφορίες δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ρίξει φως στο μυστήριο της Παρασκευής», λένε. Και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΝΔ πρόωρες εκλογές για να προλάβει τις εξελίξεις -χωρίς ωστόσ να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Στο Λουξεμβούργο (και) η Μπακογιάννη

Ενημέρωση και μάλιστα από πρώτο χέρι, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, είχε η κ. Μπακογιάννη, η οποία γιόρτασε τα διπλά της γενέθλια (τα φυσικά και την συμπλήρωση ενός χρόνου εκτός ΝΔ)… στο Λουξεμβούργο το πρωί της Παρασκευής.

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ προσκλήθηκε να μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Μελετών, του οποίου είναι μέλος, στο περιθώριο της οποίας μίλησε κατ’ ιδίαν με τον επικεφαλής του Eurogroup, παίρνοντας μία γεύση του τί θα ζητούσαν αργότερα οι υπουργοί Οικονομικών στη «μυστική σύσκεψη».

Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...