Thursday, June 16, 2011

Για τον κίνδυνο «ελληνικού ατυχήματος» προειδοποιούν οι Financial Times



Aθήνα
Στον κίνδυνο η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο που θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία αναφέρονται οι Financial Times σε δημοσίευμα αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει τροφοδοτήσει ένα «νέο στοίχημα» το οποίο σχετίζεται με την διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, οι Financial Times επικαλούνται δήλωση κορυφαίου επενδυτή που δεν τον κατονομάζουν σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει «ελληνικό ατύχημα» φέτος το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν προκαταλήψεις για την Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο οι φόβοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε στοιχήματα στις αγορές μονοετών ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps) και συγκεκριμένα στο αποκαλούμενο «σενάριο ατυχήματος». Το στοίχημα αυτό θα προσφέρει μεγάλα κέρδη στην περίπτωση «σκληρού» χρεοστασίου, ήτοι εάν δεν υπάρξει αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει μικρό μέρος κεφαλαίων σε τέτοιου είδους στοιχήματα, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν καταδεικνύει τους αυξανόμενους κινδύνους για την Ευρωζώνη.

Οι Financial Times σημειώνουν πως ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς στην Ευρωζώνη και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, άλλως η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...