Wednesday, September 14, 2011

Στάση πληρωμών συστήνει στην Ελλάδα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής...

Να κάνει στάση πληρωμών και να σταματήσει την συρρίκνωση της οικονομίας, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Mario Blejer, ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής την επαύριο της χρεοκοπίας της.
Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Blejer, ο οποίος ήταν και ένας από τους συμβούλους του διοικητή της Bank of England, Mervyn King, την περίοδο 2003 – 2008. Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, και αυτή η χρεοκοπία δεν θα είναι μικρή, αλλά μεγάλη. Μία μικρή χρεοκοπία είναι χειρότερη από μία μεγάλη, ενώ η μη χρεοκοπία είναι χείριστη, ανάφερε ο Blejer.
Τα προγράμματα που επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα δημιουργούν ύφεση, με την Ελλάδα να δέχεται την σημαντική αύξηση του χρέους της καθώς η οικονομία συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τον Blejer, μία ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να πιέσει την Πορτογαλία να κάνει το ίδιο, ενώ και η Ιρλανδία θα βρεθεί υπό τρομερή πίεση. Όμως είναι γελοίο. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι χώρες κάνουν τα πάντα όπως ορίζουν τα προγράμματα, όλες τις προσαρμογές και τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε ο λόγος χρέους/ΑΕΠ το 2012 θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με φέτος.
Ο Blejer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να δίνει κανείς χρήματα στην Ελλάδα, ώστε αυτή να πληρώνει τους Γερμανούς πίσω. Δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική σ’ αυτά τα προγράμματα.

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...