Tuesday, September 27, 2011

Βενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο...

Το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των υπαλλήλων που θα βγει σε εργασιακή εφεδρεία αφήνει η κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών Eυ. Βενιζέλος,  έκανε λόγο για φιλικές συμπεριφορές μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων οργανισμών, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή του μέτρου.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί να τρεξουν την εφαρμογή του μέτρου, καθορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για τους υπαλλήλους που για τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν το 60% του μισθού τους.
Τα κριτήρια αυτά θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, οι σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, η εγγύτυτα προς την αποχώρηση και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σε ότι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, όσοι είναι άνω των 65 ετών κλπ. Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξει ενίσχυση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πολύ πιο πάνω του ορίου του 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος που ισχύει σήμερα.
Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που έχουν να κανουν με την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι αλλαγές τόσο στο αφορολόγητο, όσο και στις αποδείξεις, θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.
Το θέμα του ενιαίου μισθολογίου που καίει 900.000 δημοσίους υπαλλήλους θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει μια περαιτέρω μείωση κατά 20% της μισθολογικης δαπάνης.
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός απάντησε ότι δεν αλλάζει ο στόχος των 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και ότι η περικοπή του 1 δισ ευρώ από τον φετινό στόχο των 5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί τον επόμενο χρόνο.
Εάν αποτύχουμε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με πολεμική ήττα, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουμε τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: τη ρευστότητα και την αρνητική πιστωτική επέκταση. Μάλιστα, διέψευσε τις φήμες για τροποποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ουσιαστικά αναιρώντας τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προ ημερών είχε αναφέρει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα λάβει την 6η δόση του δανείου εντός του Οκτωβρίου.
Είναι άδικο να μην πέφτει το φως της δημοσιότητας και στα επιτεύγματα της χώρας την τελευταία διετία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή 10% του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια. Από ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. στο τέλος του 2011 θα είναι μόλις 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε προσαρμογή 10% του ΑΕΠ σε δυο χρόνια με σωρευτική ύφεση 12% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η ύφεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, γι’ αυτό και απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες, για να αποκαταστήσουμε την επωνυμία της χώρας και να ενισχύσουμε τη θέση μας, ανέφερε ο Βενιζέλος.
Στη συνέχεια, διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή γραμμή.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες». Ο φαύλος κύκλος για την Ελλάδα πρέπει να σπάσει, ακόμη και μέσα σε αυτό το επισφαλές διεθνές περιβάλλον. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα δεν μπορεί να σώσει ούτε τον εαυτό της. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, εδώ που έχουμε φτάσει, ανέφερε, δηλώνοντας ότι όταν το 2012 πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο.
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά τα μεγάλα προβλήματα είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι αρνητικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Αυτήν την εβδομάδα η Τρόικα θα είναι στην Αθήνα, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός.
Είναι άδικο όμως να μην πέφτει φως και στα επιτεύγματα της χώρας, αλλά μόνο στις καθυστερήσεις. Η ελληνική Βουλή έχει λάβει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ήδη το 2011 θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το 2012 θα έχουμε επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις με μεγάλο κόστος. Δε μας λείπει όμως η ευαισθησία στο τι τραβάνε οι έλληνες πολίτες. Ποιος Έλληνας πιστεύει ότι μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις και δεν τις πήραμε; Δε θέλουμε να γίνουμε αγαπητοί;, αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος.
Αυτό που κάνουμε είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, να μην έχουμε να πληρώσουμε. Και σ’ αυτό το εγχείρημα δεν έχουμε την αντιπολίτευση κοντά μας. Η αντιπολίτευση ασκεί εύκολη κριτική και η ΝΔ ασκεί δημαγωγική πολιτική. Δημιουργούμε καχυποψία στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.
Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.

www.bankingnews.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...