Wednesday, December 10, 2014

Οι πλούσιες κοινωνίες της Δύσης μπορούν και χωρίς υψηλή ανάπτυξη

Απλώς και μόνον θέτοντας κανείς την ερώτηση προκαλεί τη συμβατική τρέχουσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία ο βασικός στόχος μιας κοινωνίας είναι να αυξάνει αενάως τα εισοδήματά της.

Και όμως, η Δύση, ειδικότερα η Δυτική Ευρώπη, μπορεί να αναγκαστεί να απαντήσει στο ερώτημα. Η Ευρώπη δεν βιώνει απλώς τα απόνερα μιας έντονης κυκλικής ύφεσης. Πιθανότατα έχει μπει σε μια εποχή χαμηλής ανάπτυξης. Η τάση αύξησης του ΑΕΠ είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η επιβράδυνση οφείλεται εν μέρει στην ταχεία γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Μπορεί όμως να οφείλεται κατά ένα μέρος και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε κάποιο βαθμό η επιβράδυνση μπορεί να οφείλεται και στα μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, μέτρα που αυξάνουν το κόστος της ενέργειας.

Αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα πως μπορεί να μετατραπεί σε δυστοπία μια οικονομία που αναπτύσσεται αργά: η υψηλή ανεργία των νέων μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες γενιές. Η ύπαρξη μη βιώσιμου δημοσίου χρέους μπορεί να αναγκάσει κυβερνήσεις να περικόψουν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τμήματα της κοινωνίας μπορεί να παγιδευτούν στη φτώχεια. Το πολιτικό κλίμα μπορεί να γίνεται όλο και πιο οξύ.

Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε με χαμηλότερη ανάπτυξη; Η αρχή της απάντησης πρέπει να είναι η αναγνώριση πως η οικονομία πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι αντιστρόφως. Πράγμα που σημαίνει ότι κοινωνικό καθήκον της οικονομίας είναι να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να ζουν καλά τη ζωή τους. Η οικονομική ανάπτυξη στη Δύση συνοδεύθηκε από αυξανόμενη μοναξιά και κατάθλιψη. Πράγμα που σημαίνει ότι μια υλιστική και μόνο φιλοσοφία δεν βρίσκεται σε αρμονία με την ανθρώπινη φύση. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι πλούσιες κοινωνίες της Δύσης είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καλή ζωή χωρίς μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης.

Θα έπρεπε να εστιάσουν περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Θα εξακολουθήσουν να εκτιμούν τον οικονομικό δυναμισμό, αλλά δεν θα ταυτίζουν την επιτυχία πρωτίστως με τα χρήματα. Και θα πρέπει να προσέχουν τον κοινωνικό ιστό. Θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει απαντήσεις στο κίνημα των Πρασίνων, που μιλάει επί δεκαετίες περί μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης. Ωστόσο, πρόσφατα το Green House, βρετανικό think tank, εξέδωσε συλλογικό τόμο δοκιμίων που δεν περιλαμβάνουν πειστικές απαντήσεις.

Για παράδειγμα το Green House προτείνει το «μοίρασμα» της εργασίας ως έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται υπερβολικά θα περιορίσουν τις ώρες εργασίας τους ώστε να μπορέσουν να μπουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Μπορεί όσοι εργάζονται πολύ να μη θέλουν να εργαστούν λιγότερο. Ακόμη και αν τους αναγκάσουμε να το κάνουν, αυτό μπορεί να μην οδηγήσει στη μείωση των ανέργων διότι αυτοί μπορεί να μην έχουν τα απαραίτητα εφόδια. Αντί να μοιραζόμαστε την εργασία, θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση στη διά βίου μάθηση. Η λύση που προτείνει το Green House για το πρόβλημα του υψηλού χρέους είναι να κάνουμε λογιστικούς ελέγχους ώστε να διαπιστώσουμε αν το χρέος συσσωρεύθηκε με τη συναίνεση του λαού και προς όφελός του. Το τμήμα του χρέους που δεν εμπίπτει σε αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να χαρακτηριστεί απεχθές και να ακυρωθεί. Τέτοιες προτάσεις αναπαράγουν αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, όπως οι Podemos της Ισπανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας. Είναι λογικό οι διάδοχοι ενός τυράννου όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν να προσπαθήσουν να ακυρώσουν το χρέος που αυτός συσσώρευσε. Ομως οι δυτικές δημοκρατίες δεν βρίσκονται ούτε κατά διάνοια σε αυτήν την κατάσταση. Οι μονομερείς διαγραφές χρέους θα προκαλέσουν οικονομικό όλεθρο και θα αυξήσουν την ανεργία. Δεν αποτελούν λύση. Ακόμη όμως και αν το κίνημα των Πρασίνων δεν έχει ικανοποιητικές απαντήσεις, ένα πράγμα είναι σαφές: Δεν θα τις βρούμε, αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, αν δεν αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη αξία στην καλή ζωή έναντι της οικονομικής ανάπτυξης.

Τι γίνεται τελικά με το γάλα; Τι σημαίνουν οι αριθμοί στο κάτω μέρος της συσκευασίας;

Ενα εξαιρετικό άρθρο για της αλήθειες σχετικά με το γάλα και τους αριθμούς που βρισκονται τυπωμένοι στο κάτω μέρος των συσκευασιών.

Αλήθειες και ψέματα πάνω σε ένα από τους πιο πολυσηζητημένους αστικούς μύθους του ιντερνετ. Το WE μίλησε με όλους όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης του γάλακτος


Kωστής Χριστοδούλου & Λεωνίδας Λιάμης
“Ένας αριθμός στο πάτο του μπουκαλιού καθορίζει τη διατροφική αξία του γάλακτος, το πόσες φορές έχει παστεριωθεί και τελικά πόσο υγιεινό είναι.Αν έχει τον αριθμό 3 ή αν λείπει ο αριθμός 3 - υπάρχουν οι αριθμοί 1,2, κενο,4,5, τότε το γάλα έχει λήξει 2 φόρες και έχει αναπαστεριωθεί.
Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο;Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού”.
Ένα viral κείμενο που έρχεται και φεύγει σε συνομοσιολογικά σάιτς έχει κάνει ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών αντί να προσέχουν το πότε λήγει το γάλα να γυρίζουν συσκευασίες, να ψάχνουν νούμερα και να προσπαθούν να τα “μεταφράσουν”. Στην διαιώνιση αυτή της ιστορίας συνωμοτεί – στην κυριολεξία – και κάποιος κουμπάρος, κάποιος “γνωστός του ξαδέλφου της γυναίκας μου” που δουλεύει σε εργοστάσιο γάλακτος που πρωταγωνιστεί στα σχόλια που γράφονται κάτω από τα κείμενα ή στα σχόλια του facebook. Το WE του news247 συνομίλησε με εμπλεκόμενους σε όλους τους τομείς της παραγωγής του γάλακτος, την συσκευασία του και τον έλεγχο του (ΕΦΕΤ) για να μάθει την αλήθεια. Από τις εταιρείες που επιλέξαμε (οι μεγαλύτερες στην αγορά φρέσκου γάλακτος) ζητήσαμε να μας δώσουν σαφείς απαντήσεις. Πόσες φορές παστεριώνουν το γάλα; τι κάνουν το γάλα που μένει απούλητο μετά την ημερομηνία λήξης του και το τι σημαίνουν οι αριθμοί στην βάση της συσκευασίας;
Vivartia (Γάλα ΔΕΛΤΑ)
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της εταιρείας “δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα όσα αναφέρονται είναι ψευδή και αποτελούν ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος. Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός είναι απαραίτητος στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις εταιρείες. Κάθε συσκευασία του φρέσκου γάλακτος Δέλτα φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται.
Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα και προωθείται σε τρίτες εταιρείες αδειοδοτημένες για διαχείριση ζωικών προϊόντων, με σκοπό όχι μόνο όχι μόνο την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και άλλες επεξεργασίες όπως βιοαέριο ή λιπασματοποίηση.
ΟΛΥΜΠΟΣ
“Το γάλα της εταιρίας Όλυμπος, το οποίο προέρχεται νωπό από τις αγελαδοτροφικές μονάδες, το εμφιαλώνει, αφού το παστεριώνει μία και μοναδική φορά και το διανέμει στην αγορά. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υφίσταται καμία περίπτωση εκ νέου παστερίωση” αναφέρει ο εκπρόσωπος της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας. Παράλληλα σημειώνει “Το γάλα του οποίου έχει παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης και το οποίο η εταιρία Όλυμπος περισυλλέγει από τα σούπερ μάρκετ, το διαθέτει στην εταιρία Τυράς προκειμένου αυτή, εν συνεχεία, να το διαχειριστεί μέσω του συστήματος αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων. Η ως άνω επεξεργασία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας – βιοαερίο”. Τέλος επισημαίνεται ότι “οι αριθμοί οι οποίοι εμφαίνονται στην κάτω όψη των συσκευασιών του γάλακτος, αφορούν την γραμμή παραγωγής στην οποία παρήχθη το προϊόν. Είναι μία επισήμανση στα πλαίσια των αρχών HACCP , την οποία, εκ του νόμου,  είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε για να είναι εφικτή η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων”.
ΜΕΒΓΑΛ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή διαχείρισης ποιότητας της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ Γιώργο Τριανταφυλλίδη αναφέρει: «Είναι ανάξιο περαιτέρω συζήτησης. Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στη βάση της χάρτινης συσκευασίας του γάλακτος, εκφράζουν την ιχνηλασιμότητα του χαρτιού για λόγους ποιότητας και ασφάλειας. Έτσι μας έρχεται από τη χαρτοβιομηχανία».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι συγκεκριμένοι αριθμοί, είτε είναι τυπωμένοι, είτε ανάγλυφοι έχουν να κάνουν με τις παρτίδες των χαρτιών και τυπώνονται από την εταιρεία, η οποία παράγει τις συσκευασίες είτε τον αριθμό του ακροφυσίου ή της εμφιαλωτικής μηχανής στην οποία συσκευάστηκε το γάλα.
«Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναπαστερίωσης του γάλακτος», υπογραμμίζει ο κ.Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας με έμφαση ότι «κάτι τέτοιο άλλωστε αντιβαίνει και στην κείμενη νομοθεσία, για την εφαρμογή της οποίας υφίστανται διαρκείς και συνεχείς έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς». Σε ό,τι αφορά δε, το γάλα που δεν καταναλώνεται και επιστρέφεται από τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα σημεία πώλησής του, ο συνομιλητής μας λέει ότι «στη ΜΕΒΓΑΛ το διαχειριζόμαστε πάλι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και αφού υποστεί μια κατεργασία, πηγαίνει για ζωοτροφή, σε συγκεκριμένες μονάδες για την πάχυνση χοίρων κ.α» και χαρακτηρίζει μυθοπλασίες τα περί χρήσης του για παρασκευή άλλων προϊόντων, όπως σοκολατούχου γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού κ.λπ.
Κρι Κρι
Για φημολογία που διακινείται τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσα από το internet, η οποία είναι τελείως ανυπόστατη, αναφέρουν από τη γαλακτοβιομηχανία Κρι - Κρι. «Φυσικά έχει διαψευστεί στο παρελθόν, όχι μόνο από τις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και από τις εταιρίες που παράγουν τα συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας, όπου υπάρχουν αυτές οι αριθμήσεις», τονίζεται από τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία και προστίθεται: «ο αριθμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία των γαλακτοβιομηχανιών. Αφορά την ασφάλεια των προϊόντων από τυχόν αστοχία της εκτύπωσης. Με λίγα λόγια εκτυπώνεται από τον παραγωγό, στα πλαίσια της ιχνηλασιμότητας, για να υποδεικνύει τον εκτυπωτικό κύλινδρο από τον οποίο πέρασε το κάθε χαρτόκουτο και έτσι τα παραλαμβάνουμε». Σε ότι αφορά τις επιστροφές αναφέρεται: «τηρώντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία όταν το γάλα επιστρέφεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, διαχωρίζεται η συσκευασία (η οποία ανακυκλώνεται) από το προϊόν το οποίο καταστρέφεται ή με ειδική επεξεργασία χρησιμεύει για ύλη ζωοτροφής»
Εβροφάρμα
Σε επικοινωνία που είχε το WE του news247 με τον πρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα κ. Αθ. Παπαζηλάκης, αυτός ανέφερε: «Προμηθευόμαστε τις χάρτινες συσκευασίες από τον προμηθευτή με κάποια σήμανση ήδη. Όπως εμείς βάζουμε στο κουτί μας, ένα κωδικό Λ ή Μ, που αποδεικνύει ότι το προϊόν έχει παραχθεί από συγκεκριμένη μηχανή, έτσι και αυτός που μας προμηθεύει τις συσκευασίες έχει τις δικές του γραμμές παραγωγής και για δικούς του ελέγχους ή παραγωγικούς λόγους βάζει και τη σχετική αρίθμηση», μας λέει ο κ. Παπαζηλάκης. Ξεκαθαρίζει μάλιστα σε όλους τους τόνους πως «η παστερίωση γίνεται μια φορά και τελείωσε».
Ως προς τη διαχείριση των όγκων πρώτης ύλης που προκύπτουν από τις επιστροφές, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής της ακριτικής γαλακτοβιομηχανίας, η Εβροφάρμα το αξιοποιεί ως τροφή για την σίτιση μικρών μοσχαριών. «Άλλες γαλακτοβιομηχανίες που δεν έχουν ενδεχομένως αυτή τη δυνατότητα, ψάχνουν εναλλακτικές αξιοποίησής του, γιατί είναι ένα προϊόν το οποίο όχι μόνο δεν φέρνει έσοδα, αφού επιστρέφεται, αλλά ίσως να χρειαστεί και έξοδα για καύση».
Tetra Pak (εταιρεία συσκευασίας)
Εδώ και αρκετό διάστημα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία αλληλογραφία σχετικά με τη διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και σε έναν αριθμό που βρίσκεται στο κάτω μέρος χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak. Ο αριθμός αυτός τυπώνεται στο εργοστάσιο παραγωγής της χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αριθμός (web lane number) τυπώνεται για λόγους ιχνηλασιμότητας και επιτρέπει στην Tetra Pak να προσδιορίσει σε ποιό σημείο του εργοστασιακού ρολού παράγεται μία συγκεκριμένη συσκευασία. Με τον τρόπο αυτό η Tetra Pak μπορεί να ελέγξει την παραγωγική διαδικασία και να διασφαλίσει ότι οι συσκευασίες που φτάνουν στον καταναλωτή είναι άριστης ποιότητας. Συνεπώς, οι αριθμοί που βρίσκονται στο κάτω μέρος της χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την επεξεργασία και την ποιότητα του προϊόντος που βρίσκεται στη συσκευασία.
Οι έλεγχοι
Σε επικοινωνία που είχε το WE με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννη Τσιάλτα ανέφερε ότι μέσα στις υποχρεώσεις που έχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είναι και αυτός του ελέγχου συσκευασμένου γάλακτος που επιστρέφεται στις βιομηχανίες αν αυτό δεν πωληθεί εντός της ημερομηνίας λήξης. Σύμφωνα με αυτούς τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει σε όλες τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τον τρόπο καταστροφής των ληγμένων προϊόντων (π.χ. να μην γίνεται στον χώρο παραγωγής).
Από την πλευρά του, ο έμπειρος πρώην επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ενός φορέα  που έχει ως αποστολή του και την ευθύνη των ελέγχων στην εγχώρια αλυσίδα γάλακτος, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που η πρώτη ύλη θα καταλήξει στη βιομηχανία, γελά και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
«Πρόκειται για τερατώδες ψεύδος. Σας διαβεβαιώνω πως όλη η διαδικασία γίνεται μόνο μια φορά. Ισχύει μόνο μία παστερίωση κάθε φορά και αυτά τα νούμερα στο κάτω μέρος της συσκευασίας είναι οι κωδικοί αριθμοί των μονάδων παραγωγής των συσκευασιών, που δεν έχουν καμία σχέση με την παστερίωση», λέει κατηγορηματικά ο κ. Πολυνίκης Φάσσας.
Ο συνομιλητής μας, που διετέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν για πολλά χρόνια στη θέση του προέδρου του ΕΛΟΓΑΚ, κάνει πάντως και μια απαραίτητη διευκρίνιση προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, λέγοντας ότι κάποιες φορές μπορεί να γίνει και προθέρμανση (ή αλλιώς θέρμισμα) της πρώτης ύλης. «Αυτό συμβαίνει όμως, μόνον όταν η εισκόμιση αφορά σε γάλα από απομακρυσμένες φάρμας, ώστε να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και το γάλα να μεταφερθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, στο εργοστάσιο για να παστεριωθεί και να εμφιαλωθεί, πριν φθάσει στο ράφι να το πάρει ο καταναλωτής», τονίζει χαρακτηριστικά. Εξηγεί δε, πως στην περίπτωση της προθέρμανσης η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, όταν στην ήπια παστερίωση χρησιμοποιούνται θερμοκρασίες περίπου 72 βαθμών Κελσίου.
Περαιτέρω ο κ. Φάσσας θυμίζει ότι οι βιομηχανίες είναι ελεγχόμενες, όσο και ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού. «Κυρίως όμως, δεν τους συμφέρει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Το ελληνικό γάλα μέσα σε 24 ώρες συλλέγεται, παστεριώνεται και βρίσκεται στα ράφια και δεν νομίζω ότι θα ρίσκαρε κανείς τη φήμη του για ένα πρόσκαιρο όφελος», αναφέρει. Όσο για το γάλα που προέρχεται από επιστροφές, σημειώνει πως εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, το γάλα είναι κατάλληλο και θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί σε άλλα προϊόντα, χωρίς να προκύπτει κανένας κίνδυνος.

Ο Στουρνάρας ζητάει εξαίρεση απο το ΕΝΦΙΑ των ακινήτων της ΤτΕ !!!

Σε ένα νόμο που ο ίδιος ο Στουρνάρας εισηγήθηκε τωρα ζητά εξαίρεση της Τράπεζας της Ελλάδας !!!
Τελικά η Τραπεζα της Ελλάδος να μη πληρώσει , η Βουλτεψη να μην πληρωνει οσα της αναλογούν ... οι άλλοι ;;;; Γιατι ;;;;


Του Στέλιου Κραλογλου

Με το σκεπτικό... ότι η Τράπεζα της Ελλάδας πάντα εξαιρείται από τη φορολόγηση των ακινήτων ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας να εξαιρεθούν τα ακίνητα της κεντρικής τράπεζα από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο κεντρικός τραπεζίτης αιτιολογεί το σκεπτικό του αιτήματος του στη βάση ότι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας αποτελεί φορέα δημόσιου συμφέροντος... εξ ου και η λογική της φοροαπαλλαγής.

Επίσης πολλά από τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ιστορικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το κεντρικό κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα ακίνητα της Τράπεζας της είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα με διευκρινίσεις.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η "ΔΡΑΣΗ", στην οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι "όπως έλεγε κι ο Όργουελ όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα…"

Αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζοντας την επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Οι κεντρικές τράπεζες δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Υπάρχει σχετική νομολογία. Στην Ελλάδα μάλιστα έρχεται μια η άλλη καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ως μέρισμα στο δημόσιο το 90% των κερδών της".

Η ανακοίνωση του κόμματος "ΔΡΑΣΗ" 
"Όπως αποκαλύπτεται σήμερα στον τύπο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας ζητά την απαλλαγή των 29 ακινήτων της Τράπεζας από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο που ο ίδιος εμπνεύστηκε και εισηγήθηκε! Ο κ. Στουρνάρας ζητά να απαλλαγεί η ΤτΕ από έναν φόρο που πληρώνουν όλες οι άλλες Ανώνυμες Εταιρίες [1], πολλές από τις οποίες οδηγήθηκαν σε πτώχευση, στέλνοντας χιλιάδες στην ανεργία, επειδή αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο διαρκώς αυξανόμενο φορολογικό βάρος.

Πρόκειται για τον ίδιο φόρο που ο κ. Στουρνάρας θεωρεί «κοινωνικά δίκαιο», όταν τον πληρώνουν βεβαίως οι άλλοι. Πρόκειται για μια από τις πιο προκλητικές επιδείξεις της αντίληψης του συστήματος που κυβερνά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Συστήματος έναντι του οποίου η Δράση είναι το μόνο κόμμα που έχει πετύχει μια ουσιαστική νίκη με την απόφαση που πέτυχε στο ΣτΕ με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αντικαταστήσει τις ληστρικές αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές.

Το πιο ανησυχητικό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι την ώρα που η χώρα βίαια εισέρχεται σε περίοδο όπου κινδυνεύει με σοβαρό οικονομικό ατύχημα, με πιθανότερο πρώτο θύμα τον τραπεζικό χώρο, ο θεσμικά υπεύθυνος για την αποφυγή του αντί να ασχολείται με τα σοβαρά θέτει ως προτεραιότητα του την απαλλαγή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον ΕΝΦΙΑ!

[1] Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εντάσσεται στον κύκλο των νομικών προσώπων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ  και οποιοδήποτε ειδική απαλλαγή είχε στο παρελθόν με ρητή διάταξη δεν εφαρμόζεται στην  περίπτωση του ΕΝΦΙΑ".


Πηγή:www.capital.gr

Καταγγελία Φωτόπουλου προς τη Βούλτεψη για το ΕΝΦΙΑ του σπιτιού της

Επίθεση εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, η κ. Βούλτεψη δεν έχει πληρώσει το χαράτσι για ακίνητο που διαθέτει στη Γλυφάδα. Ο ίδιος χρησιμοποιεί σκληρά λόγια, είναι επικριτικός και χλευαστικός (δίνετε και μαθήματα ηθικής), ενώ αναφέρει πως η κυβερνητική εκπρόσωπος απαιτεί από έναν «οικονομικά γονατισμένος λαό» να συμπορευθεί με τις εντολές της κυβέρνησης.
Αναλυτικά, η καταγγελία του κ. Φωτόπουλου αναφέρει:
Κυρία Βούλτεψη, πως ως κυβερνητική εκπρόσωπος, κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε μαθήματα ηθικής, σε μία εξοντωμένη από τα μνημόνια κοινωνία, όταν εσείς η ίδια, δεν είστε συνεπής στις υποχρεώσεις σας απέναντι στο κράτος; Υποχρεώσεις, στις οποίες, καθημερινά και με υπερβάλλοντα ζήλο, ζητάτε να ανταπεξέλθει ένας οικονομικά γονατισμένος λαός;.
Κύριοι δημοσιογράφοι,
Σε έξι ημέρες από σήμερα, τη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη μετά από συνεχόμενες αναβολές στο Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα διεξαχθεί η δίκη των 10 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και 5 πολιτών που στις 24 Νοέμβρη του 2011 καταλαμβάνοντας το κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ εμπόδιζαν (μεταξύ αυτών κι εγώ) να εκδοθούν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας που αδυνατούσαν να πληρώσουν το χαράτσι.
Θυμίζω ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές (σχεδόν τα ίδια πρόσωπα) στον ίδιο χώρο, ένα χρόνο μετά την πρώτη σύλληψή μας και συγκεκριμένα στις 7/10/2012 ξανασυλληφθήκαμε και διωκόμαστε για δεύτερη φορά. Τη δεύτερη φορά που συλληφθήκαμε, είχαμε εισέλθει στο κτίριο πληροφοριακών συστημάτων προκειμένου να βρούμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε μια σειρά καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση μας για φοροαποφυγή και χαριστικές ρυθμίσεις σχετικά με το χαράτσι. Θυμίζουμε ότι μεταξύ όσων αποκαλύψαμε τότε, αφού πρώτα προλάβαμε (πριν μας συλλάβουν) να τα επιβεβαιώσουμε, ήταν και το ότι ο ΣΚΑΙ δεν είχε πληρώσει ούτε ένα σεντς χαράτσι αλλά και ΤΑΠ!! Γεγονός αδιαμφισβήτητο παρ' ότι επιχείρησε να μας βγάλει τρελούς και συκοφάντες.
Στις λίγες ώρες που μπορέσαμε να μείνουμε στο χώρο πριν μας συλλάβουν, εκτός από την περίπτωση του ΣΚΑΙ που δεν πλήρωνε ούτε ΧΑΡΑΤΣΙ ούτε και ΤΑΠ (ενώ θα έπρεπε να πληρώνει και τα δύο για 7.446 τ.μ.), διαπιστώσαμε και αποκαλύψαμε πολλά απαράδεκτα και ύποπτα, όπως για παράδειγμα το ότι σχεδόν όλα τα κτίρια συγκεκριμένου κύριου επί της οδού Κηφισίας εμφανίζονταν με δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα λιγότερο!! γλυτώνοντας και ΤΑΠ και χαράτσι εκατοντάδες χιλιάδες €!
Τα όσα προλάβαμε να δούμε τα καταγγείλαμε και με συνέντευξη τύπου αλλά και αυτοπροσώπως στην κυρία Εισαγγελέα που διεξάγει την έρευνα. Για το γεγονός αυτό, του ότι τους αποκαλύψαμε, όπως και το ότι εμποδίσαμε να σταλούν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών συνανθρώπων μας, τρία χρόνια τώρα συρόμαστε στα δικαστήρια.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τη δεύτερη φορά που εισήλθαμε στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων συλληφθήκαμε άμεσα και ο λόγος είχε να κάνει με τον κίνδυνο που διέτρεχε η κυβέρνηση αν παραμέναμε εκεί επί μακρόν, να βρούμε σωρεία συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποκάλυπταν και θα επιβεβαίωναν τα στοιχεία που ήδη είχαμε στα χέρια μας, αλλά και επιπρόσθετα για το πόσο ευνοήθηκαν τα πραγματικά αφεντικά της χώρας από τη χαριστική ρύθμιση Βενιζέλου σε σχέση με το χαράτσι όπου τους έδωσε έκπτωση 30% και 60% κάνοντάς τους δώρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος περί ισότητας όλων των πολιτών (άρθρο 4, παρ. 5).
Ανάμεσα στους ευνοημένους, για τους λόγους που εξηγώ πιο κάτω, συγκαταλέγεται και η κυβερνητική εκπρόσωπος κα. Σοφία Βούλτεψη. Η κυρία Βούλτεψη – βάσει των περιουσιακών της στοιχείων τα οποία κατέθεσε με τη δήλωση του πόθεν έσχες της στο ελληνικό κοινοβούλιο – κατέχει ακίνητο επί της οδού Κορίνθου 26 στη Γλυφάδα, 239 τετραγωνικών κύριων χώρων και 130 τετραγωνικών βοηθητικών χώρων.
Στη ΔΕΗ όμως έχουν δηλωθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο για Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο και ΤΑΠ 230 τετραγωνικά.

Όμως είναι γνωστό ότι :
Στα τετραγωνικά του ΤΑΠ βάσει του άρθρου 24 του Ν. 2130/93 συμπεριλαμβάνονται τα «Πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως».
Η Εγκύκλιος 20 (Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2011, Α.Π.: 65282/10) του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ – ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ αναφέρει : «β.1) Το εμβαδόν των ημιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαμβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασμένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισμό του ύψους του τέλους καθαριότητας και φωτισμού και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (886/1987 Γνωμ. ΝΣΚ, 73/1991 ΣτΕ), χωρίς να εξετάζεται η πραγματική χρήση των χώρων αυτών. Επίσης, τα εκ της νομοθεσίας προβλεπόμενα πρόστιμα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση μη δήλωσης των χώρων αυτών και εν γένει λόγω της ανακρίβειας της δήλωσης ως προς το συνολικό εμβαδόν των στεγασμένων χώρων του ακινήτου (τ.μ.)».
Επί των τετραγωνικών του ΤΑΠ η ΔΕΗ υπολόγισε ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ για τρία χρόνια (2011-2013), πριν αντικατασταθεί από τον ΕΝΦΙΑ.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες πληρώνουν Δημοτικά Τέλη, Φόρο και ΤΑΠ και επί των βοηθητικών χώρων των ακινήτων τους. Επίσης πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ για τους βοηθητικούς χώρους, είτε αυτά ήταν αποθήκες, είτε γκαράζ.
Νομίζω από τα παραπάνω πηγάζουν κάποια εύλογα ερωτήματα :
Σε ποιο ειδικό καθεστώς ανήκει το ακίνητο της κυρίας Βούλτεψη ώστε να μη χρεώνονται οι βοηθητικοί του χώροι δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ, αλλά και ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ;
Γιατί το ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ της κυρίας Βούλτεψη για τα έτη 2011-2013 υπολογίστηκε με 230 τετραγωνικά στο ποσό των 5.244 ευρώ και όχι με 369 τετραγωνικά στο ποσό των 8.413,20απαλλάσσοντάς την από 3.169,20 ευρώ μόνο από ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ, χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφορά από τον υπολογισμό των τελών και φόρων του Δήμου;

Αν για κάποιο λόγο απαλλάσσονται οι βοηθητικοί χώροι του συγκεκριμένου ακινήτου γιατί δεν χρεώνονται ούτε καν οι κύριοι 239 τ.μ. (σύμφωνα με το πόθεν έσχες της) αλλά 230 τ.μ.;
Τελικά τι λάθος έχουν κάνει όλοι οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν τέλη, φόρους και χαράτσια και το σύνολο των κύριων και βοηθητικών χώρων των ακινήτων τους;
Μήπως μπορεί η κυρία Βούλτεψη να μας ενημερώσει σε ποιο νόμο, απόφαση ή εγκύκλιο βασίστηκε, ώστε να τον μάθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν αντίστοιχες περιπτώσεις;
Επειδή η κυρία Βούλτεψη, κατά τα λεγόμενά της, είναι τυπική και πληρώνει τους φόρους της, μπορεί να μας ενημερώσει αν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ που ενσωματώθηκαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τις εξόφλησε όλες ή μήπως κάποιες επέστρεψαν ως απλήρωτες στην εφορία;
Τέλος, η κυρία Βούλτεψη επειδή αρνήθηκε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα με τον ΕΝΦΙΑ, μήπως μπορεί να μας αναφέρει ποιο ήταν το ποσό που χρεώθηκε η ίδια για την οικία της με τον ΕΝΦΙΑ και ποιο με τον ΕΕΤΑ;
Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...