Thursday, April 14, 2011

Bernie Madoff: Καθηγητής δεοντολογίας σε MBA;



Εάν πιστεύετε τον Bernie Madoff, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν λόγους να μην τον εμπιστεύονται, σύντομα οι φοιτητές των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να ακούν τη διδακτική ιστορία -σωστά μαντέψατε- του Bernie Madoff.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε από τη φυλακή στους Financial Times, ο πρώην χρηματιστής και σύμβουλος επενδύσεων της Νέας Υόρκης (ο οποίος αυτό τον καιρό είναι γνωστός ως τρόφιμος υπ’ αριθμόν 61727-054), ενορχηστρωτής μιας από τις μεγαλύτερες πυραμίδες τύπου Πόνζι όλων των εποχών, δήλωσε ότι τον έχουν προσεγγίσει αρκετές Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ζητώντας του να διδάξει μαθήματα που πραγματεύονται ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, «Του αρέσει η ιδέα. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στο Harvard και το Northwestern».
Εάν η δήλωση αυτή υπαινίσσεται ότι οι ανωτέρω δύο διακεκριμένες Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ίσως έχουν κάνει κάποια πρόταση στον Madoff, ή του έχουν τηλεφωνήσει για μια πρώτη διερευνητική επαφή, οι ίδιες οι Σχολές δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο απέχει έτη φωτός από την αλήθεια. Η Meg Washburn, εκπρόσωπος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Kellogg του Northwestern, δήλωσε ότι το Kellog «δεν τον έχει προσεγγίσει για να του ζητήσει να διδάξει». Ο Jim Aisner, εκπρόσωπος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Harvard, είπε ότι αυτό είναι «απολύτως ψευδές», προσθέτοντας ότι το Harvard ουδέποτε προσέγγισε τον Madoff.
Εάν ο Madoff πράγματι καταλήξει σε μια αίθουσα διδασκαλίας μιας σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας οικονομικός εγκληματίας μοιράζεται τη δακρύβρεχτη ιστορία του με σπουδαστές προγραμμάτων MBA. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του UC-Berkeley, του Purdue University και του Pennsylvania State.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι οι ιστορίες των επιχειρηματιών που ξέφυγαν από τον ίσιο δρόμο και πλήρωσαν τα εγκλήματά τους με την ελευθερία τους θα αποτελέσουν τρανό παράδειγμα προς αποφυγή για τους φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα MBA και σύντομα θα βγουν στον επαγγελματικό στίβο με τα καινούρια τους ακαδημαϊκά εφόδια –ή έστω αφορμή για συζητήσεις περί δεοντολογίας.

Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία των ενόρκων; Οι πρώην κατάδικοι (ή νυν κατάδικοι, στην περίπτωση του Madoff, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 150 χρόνων) έχουν θέση στις αίθουσες διδασκαλίας των MBA;

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...