Wednesday, April 6, 2011

Oι υπερχρεωμένες χώρες θα αποφασίσουν τη χρονική στιγμή της χρεοκοπίας

Με τον τίτλο «οι υπερχρεωμένες χώρες θα αποφασίσουν τη χρονική στιγμή της χρεοκοπίας», ένα ακόμη άρθρο των Financial Times θέτει στο επίκεντρο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αναλύοντας τρεις λόγους για τους οποίους οι τρεις χώρες έρχονται ακόμη πιο κοντά στη στάση πληρωμών, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα γίνει πριν από το 2013, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο Μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ευρώπης, οδηγούν ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, λόγω της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το περιβάλλον το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος του δρόμου που επιλέχθηκε είναι τόσο μεγάλο που θα καταστεί αφόρητο και δυσβάσταχτο γι’ αυτές τις χώρες.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 90% του εξωτερικού χρέους της περιφέρειας προς τους ιδιώτες πιστωτές, υπάγεται στην βρετανική ή την αμερικανική νομοθεσία. Για το υπόλοιπο μπορεί να αποφασίσει η ίδια η χώρα προχωρώντας απλά σε μία αλλαγή του εθνικού δικαίου, σε βάρος των ξένων ιδιωτών πιστωτών.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η διαρκής καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης χρέους μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης, και να δυσχεράνει περισσότερο τις προσπάθειες προσαρμογής.
Παράλληλα, η γερμανική έκδοση των Financial Times (Deutschland), αναφέρει ότι πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πλέον έχουν σταματήσει να απορρίπτουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι τον επόμενο χρόνο η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...