Thursday, April 22, 2010

Η Καλοταϊσμένη Κατσαρίδα !

Στην Goldman Sachs επιρρίπτει τις ευθύνες για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα ο αρθρογράφος της Sydney Morning Herald, Peter Hartcher, καθώς κέρδισε υπέρογκα ποσά από αυτή την υπόθεση.

Η αμερικανική τράπεζα, την οποία ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως "καλοταϊσμένη κατσαρίδα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος" είναι αυτή που συμβούλευε όλο αυτό τον καιρό την ελληνική κυβέρνηση βοηθώντας τη να κρύψει το χρέος της το 2001.

Η τράπεζα βέβαια παρείχε τις συμβουλές της με το αζημίωτο, καθώς υπολογίζεται ότι έλαβε το ποσό των 300 εκατ. δολαρίων για την παροχή των υπηρεσιών της στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Hartcher αναφέρει ότι η Goldman Sachs ήταν πίσω από τις αιτήσεις της Ελλάδας για έκτακτο δανεισμό, πίσω από τη χρήση πολύπλοκων επενδυτικών προϊόντων για την κάλυψη του χρέους, τις συναντήσεις με πιθανούς δανειστές στην Κίνα και πάνω από όλα πίσω από το στημένο ποντάρισμα υπέρ της χρεοκοπίας της στις αγορές.

Η Goldman Sachs, άλλωστε, ήταν αυτή που ξεκίνησε τη λειτουργία του δείκτη iTraxx SovX Western Europe* για πονταρίσματα υπέρ της χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με τα πονταρίσματα υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας να φτάνουν τα 85 εκατ. δολάρια ήδη από τον Φεβρουάριο και την Goldman να βάζει στην τσέπη της τα δικαιώματα.

Από την υπόθεση των "κατασκευασμένων" subprime προϊόντων στις ΗΠΑ για την οποία την καταδιώκει η SEC μέχρι την χρεοκοπία της Ελλάδας, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Goldman δουλεύει επιμελώς για να αποκομίσει χρήματα, φροντίζοντας να δημιουργήσει το πρόβλημα και να βγάλει κέρδος ληστεύοντας τα ερείπια.

Πρόκειται περί καλοταϊσμένης κατσαρίδας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πλάσμα το οποίο θα επιβιώσει από έναν πυρηνικό Αρμαγεδών στο σύστημα.

*Ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe ξεκίνησε επίσημη διαπραγμάτευση την 28η Σεπτεμβρίου του 2009, μέσω των εξής διαπιστευμένων αντιπροσώπων: Bank of America / Merrill Lynch; "βαρκαπ"; BNP; Κοίτη Credit Suisse; Deutsche Bank; Goldman Sachs; HSBC; JP Morgan; Morgan Stanley; Nomura; Royal Bank of Scotland και UBS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπεύθυνης για το λανσάρισμα του δείκτη, "μαρκιτ", ο δείκτης έχει σχεδιαστεί για την πιο διαφανή παρακολούθηση της αγοράς των credit default swaps και την άμεση πρόσβαση σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα.

Ο δείκτης στην ουσία παρακολουθεί την πορεία των CDS σε 15 χώρες της Ευρώπης, επιτρέποντας στους επενδυτές να ποντάρουν υπέρ της χρεοκοπίας κάποιας χώρας βασισμένοι στις κινήσεις των CDS

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...