Εκλογικό σκηνικό στήνει η κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις που προκαλούν οι δρομολογημένες οικονομικό-κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρώτο πραγματικό crash test για τις αντοχές της, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Παρότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει αυτές τις ώρες στο εξωτερικό, βρισκόμενος στις ΗΠΑ για τις εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει διαμηνύσει «ότι δεν μπορώ να κυβερνήσω με 153-154 βουλευτές, ούτε και θα καθίσω να με εκβιάσουν», προφανώς αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Είναι σαφές ότι αρκετοί βουλευτές, αφουγκραζόμενοι τις κοινωνικές αντιδράσεις στις περιφέρειές τους, εκφράζουν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους για εργασιακό-ασφαλιστικό, γεγονός που απειλεί την ασφάλεια της κυβέρνησης.
Πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει δεύτερο αντάρτικο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν οι δρομολογημένες αλλαγές περάσουν με σοβαρές εσωκομματικές απώλειες.
Γι' αυτό τον λόγο, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει -κυρίως- την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προ των κομματικών ευθυνών της.
Είναι προφανές διαμηνύουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι απώλειες στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό θα σημάνουν εκλογές. Ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και οι αλλαγές στα εργασιακά να περάσουν με νομοσχέδιο από τη Βουλή.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δύο μεταρρυθμίσεις που προωθούν στο εργασιακό και το ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» πολιτικής επιβίωσης που έχει τεθεί έως τώρα και δεν νοείται καμία απόκλιση.
Το εργασιακό-ασφαλιστικό «αγκάθι»
Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν τις τελευταίες ώρες, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, αύριο ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, ενώ, εντός της ημέρας, αποστέλλει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για γνωμοδότηση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, στο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με τον χρόνο προειδοποίησης πριν από την απόλυση ενός εργαζομένου.
Το Προεδρικό Διάταγμα, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, προβλέπει μειωμένη αποζημίωση έως και 50%, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του από έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα. Χρόνος προειδοποίησης, ο οποίος εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας του. Στις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ο ανώτατος χρόνος προειδοποίησης να αυξηθεί στους έξι μήνες.
Εκτός από το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τεθεί αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου.
Ζητείται παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια
Παρέμβαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ζητούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντάται το μεσημέρι με τον Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα εκφράσει τις κάθετα αντίθετες απόψεις της για τις αλλαγές που θα «επικυρώσει» η υπογραφή στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αμέσως μετά τις θέσεις του θα διατυπώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε επίσης συνάντηση.
No comments:
Post a Comment