Σε λίγο καιρό όλες οι εταιρίες θα απολύσουνε τους 50- ρηδες με μειωμένες αποζημιώσεις και θα προσλάβουν νέους με μειωμένους κατά 20% μισθούς... Γι'αυτό και ο ΣΕΒ όταν η κυβέρνηση συζήτησε μείωση 13-14 μισθού και στον ιδιωτικό τομέα είπε όχι... Γιατί ζήτησε αυτά τα μέτρα που είναι και περισσότερο κερδοφόρα ...
Για παράδειγμα αν ένας εργαζόμενος με μισθό 1200 ευρώ το μήνα 50 χρονών έχανε το 13-14 μισθό θα έχανε το χρόνο 2400 ευρώ… Τώρα με 25 χρόνια δουλειά θα έπαιρνε περίπου 24 μισθούς αποζημίωση δηλαδή 24*1200=28.800 ευρώ. Με μια μείωση κατά 40% της αποζημίωσης θα πάρει 17.280. Το νέο υπάλληλο η επιχείρηση θα τον προσλάβει με 580 μεικτά δηλαδή κόστος στην επιχείρηση 580*14= 8.120 ευρώ. Άρα σε 2 χρόνια (17.280/8.120=2,1 χρόνια) θα αντισταθμιστεί το κόστος της αποζημίωσης του παλαιού υπαλλήλου. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο νέος υπάλληλος θα έχει και επιδότηση από τον ΟΑΕΔ τότε η επιχείρηση μέσα σε 1 χρόνο μόλις θα έχει κάνει απόσβεση.
Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα ΑΝΕΡΓΙΑΣ των ηλικιών 45 χρονών και πάνω στον ιδιωτικό τομέα!
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας και να αντιδράσουμε !
Φτάνει πια …
Παραθέτω και το άρθρο από το in.gr και ΤΑΝΕΑ.
Με διαδικασίες-εξπρές, εντός του καλοκαιριού, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει μέτρα-«φωτιά» για τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές.
Στις 16 Ιουνίου λήγει η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου, γραπτώς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Οι βασικές ανατροπές που επέρχονται, προβλέπουν:
1) Τον επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης των απολυομένων (ιδιωτικός τομέας). Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-40%, δεν θα ισχύει η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις) και θα καταβάλλεται σε δόσεις.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μείωση μπορεί να ανέλθει στο 50%. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να υποστηρίζει μικρότερες περικοπές, της τάξεως του 20%.
2) Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ήδη έχει καθοριστεί στο 4% από 2% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους και συζητείται να αλλάξει και η ισχύουσα διαδικασία της έγκρισης των απολύσεων.
3) Μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.
4) Χαμηλότερες αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (το σχέδιο προβλέπει αμοιβή ίση με το 80% του κατώτατου μισθού).
5) Ειδικούς, ευνοϊκούς για τις επιχειρήσεις, όρους απασχόλησης και ασφάλισης, κυρίως μέσω επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, των νέων που απασχολούνται με συμβάσεις μαθητείας.
6) Τον επανακαθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
7) Την αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να παρεμβαίνει για να επιλύει διαφορές, εργατικές ή μισθολογικές, εφόσον το ζητήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργοδότες (και όχι μόνο τα συνδικάτα).
No comments:
Post a Comment