Wednesday, July 14, 2010

"Δεχόμουν πιέσεις να προσλάβω υπαλλήλους που δεν είχα καν δει!"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποκτά το σκάνδαλο της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και των προσλήψεων, που πραγματοποιούνταν με αμιγώς κομματικά, πελατειακά κριτήρια ή υπό το πρόσταγμα συνδικαλιστών τα τελευταία χρόνια στην ΑΜΕΛ, την εταιρεία λειτουργίας του Μετρό.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κεφάλαιο» το προηγούμενο Σάββατο στους κόλπους της εταιρείας είχε στηθεί ένας πρωτόγνωρος μηχανισμός προσλήψεων εργαζομένων που δεν υπόκεινταν σε κανένα έλεγχο. Αλλά και δύο μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, τον περασμένο Δεκέμβριο μετατράπηκαν σε αόριστες 22 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ως αποτέλεσμα, όπως ήλθε στην επιφάνεια έπειτα από τη σχετική έρευνα, προσελήφθησαν στην εταιρεία υπάλληλοι που δεν εκπλήρωναν ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους. Μερικές μόνο από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

- Εργαζόμενος, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την είσπραξη των προστίμων, τα χρήματα όμως, κατέληγαν στις τσέπες του

- Ελεγκτές εισιτηρίων, οι οποίοι σπάνια πραγματοποιούσαν ελέγχους

- Υπάλληλοι που προσελήφθησαν στην εταιρεία και αμείβονταν, χωρίς ούτε οι προϊστάμενοί τους να γνωρίζουν ποια θέση καλύπτουν...

Ομολογία

Το μεγάλο φαγοπότι που λάμβανε χώρα στον οργανισμό τα τελευταία χρόνια, πιστοποιεί ο κ. Δ. Γ. (τα στοιχεία του όπως και οι επίσημες καταγγελίες που πραγματοποίησε βρίσκονται στην διάθεση του Capital.gr), πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Ασφαλείας του Μετρό, ο οποίος εργαζόταν στην ΑΜΕΛ από το 1999 και απομακρύνθηκε τον Ιούνιο του 2009.

Ο ίδιος έχει καταθέσει αγωγή κατά της ΑΜΕΛ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αρνήθηκε να λάβει μέρος στην φαύλη διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνταν οι προσλήψεις στην εταιρεία».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο ιστορικό της αγωγής που έχει κατατεθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, «από τα τέλη του έτους 2008 ξεκίνησε μια διαμάχη με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εναγόμενης εταιρείας κ. Δρακάκη. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της, πολλές φορές με έβρισκε αντιμέτωπο κάθε φορά που θεωρούσα ότι παραβιαζόταν ο νόμος, κάθε φορά που θεωρούσα βάσιμα και νόμιμα ότι προέχει η υπηρεσία αυτή καθεαυτή και όχι οι «εξυπηρετήσεις» στις οποίες στόχευε».

«Με πίεζαν να προσλάβω προσωπικό που ποτέ δεν είχα δει»

Και συνεχίζει: «[...] Δεχόμουν πιέσεις εκ μέρους του (σ.σ. κ. Δρακάκη) να προσλάβω κόσμο χωρίς να έχει τηρηθεί έστω κάποια τυπική διαδικασία πρόσληψης, μου θέτανε κριτήρια εντελώς αυθαίρετα, με πιέζανε να εξυπηρετήσω δικές τους υποθέσεις προσωπικές, να υπογράψω φύλλα μισθοδοσίας για υπαλλήλους που δεν είχα καν γνωρίσει και ουδέποτε είχαν προσφέρει εργασία. [...] Πράγματα που δεν έκανα και διαμαρτυρήθηκα γραπτώς και εντόνως. Επιπλέον σε όσα δίκαια αιτήματά μου για θέματα που έχρηζαν άμεση αντιμετώπιση έβρισκα αντίθετη τη διοίκηση, η οποία με απέφευγε συστηματικά».

Πολύ καιρό πριν το επιτελείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή αναλάβει δράση και αποκαλύψει τις «από το παράθυρο» προσλήψεις που πραγματοποιούνταν στην εταιρεία ο κ. Δ. Γ. ανέφερε στην αγωγή του τα εξής περιστατικά:

"Ελάμβαναν χώρα κάποιες προαγωγές χωρίς υπηρεσιακά σημειώματα και χωρίς εισηγήσεις μου στην υπηρεσία μου, με πράξεις του τότε Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΜΕΛ κ. Δρακάκη".

Περί τα μέσα του μηνός Ιουλίου του 2008, προήχθη ο υπάλληλος Ι. Γ. στην υπηρεσία μου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μου, ο οποίος είχε χειροδικήσει εις βάρος συναδέλφου του - γυναίκας, εν ώρα υπηρεσίας και είχε χειροδικήσει και κατά του άμεσου προϊστάμενου του, όταν πήγε να διευθετήσει την κατάσταση. Ο συγκεκριμένος με 18μηνη προϋπηρεσία προήχθη εις βάρος συναδέλφου του με 9ετή προϋπηρεσία και με περισσότερα τυπικά προσόντα».

«Συνδικαλιστές πίεζαν για προσλήψεις»

Αναφερόμενος στην παραπάνω σκανδαλώδη πρόσληψη, ο κ. Δ.Γ. αποκαλύπτει επίσης, ότι: «Όπως όμως μου είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ήταν απαραίτητο να γίνει η προαγωγή για κομματικούς λόγους και λόγω πίεσης συγκεκριμένου συνδικαλιστή. Για το γεγονός αυτό διαμαρτυρήθηκα εγγράφως και κοινοποίησα την διαμαρτυρία μου και σε όλο το προσωπικό της υπηρεσίας μου, για να λάβουν γνώση ότι δεν είχα καμία ανάμειξη στην σκανδαλώδη αυτή προαγωγή, προκαλώντας την μήνιν του Δρακάκη εναντίον μου».

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...