Monday, September 27, 2010

Σε απεργιακό κλοιό οι χώρες της Αν. Ευρώπης...


Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Ρουμανία αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών, εν μέσω ενός γενικότερου κύματος διαμαρτυρίας στα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να διατηρήσει ο πρωθυπουργός Emil Boc. Περίπου 34.000 δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν να μην εργαστούν μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για τη μείωση των μισθών κατά 25%, με στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα και να συμμορφωθεί η χώρα με τους όρους της διάσωσης από το ΔΝΤ.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ευελπιστεί τον Οκτώβριο η κυβέρνηση του Boc να αποτελεί παρελθόν, καθώς στην τελευταία ψηφοφορία του Ιουνίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός με 258 έδρες σε σύνολο 471, είχε πλειοψηφία μόλις 8 εδρών. Ακόμη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,9% φέτος, διευρύνοντας τη χειρότερη ύφεση που έχει περάσει η Ρουμανία, στην μετά τον κομμουνισμό εποχή.

Τοπικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν τα εργατικά συνδικάτα καταφέρουν και βγάλουν πολύ κόσμο στους δρόμου, τότε μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους βουλευτές. Η Ρουμανία, στηρίζεται σε δάνεια 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και άλλους δανειστές προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη.

Αλλά για να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων, η κυβέρνηση του Boc έχει περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αύξησε το ΦΠΑ κατά 5% στο 24% και αύξησε το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 74.000 εργατικές θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι εργαζόμενοι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές. Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πράγα κατά των περικοπών των μισθών, ενώ τα εργατικά σωματεία της Σλοβακίας σχεδιάζουν κινητοποιήσεις έναντι των προτεινόμενων φορολογικών αυξήσεων.

Πριν από το τέλος του μήνα αναμένονται κινητοποιήσεις και από τους Σέρβους, κατά μιας προτεινόμενης αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού, που θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και θα περιλαμβάνει και μειώσεις επιδομάτων.
www.capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...