Monday, September 20, 2010

Διαψεύδει περι προσφυγής στο ΔΝΤ η Ιρλανδία αλλά...


Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις διεθνείς χρηματαγορές ότι μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα όμως που το κόστος δανεισμού έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Ανοησίες: είναι εντελώς αβάσιμες είναι οι φήμες για την εξωτερική οικονομική βοήθεια», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο υπουργός των Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.

Τις φήμες για τη προσφυγή προκάλεσε έκθεση τράπεζας ότι η Ιρλανδία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, μόνο αν η οικονομία της βρεθεί σε χειρότερη θέση.

Λόγω των φημών για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης όπως η Ελλάδα, τα σπρεντ για τα 10ετή ομόλογα εκτινάχτηκαν πάνω από το 6% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν ακόμα και στο 6,331%, δηλαδή 390 μονάδες βάσης.

Είναι τα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ.

Τις φήμες για προσφυγή διέψευσε και το ΔΝΤ.

Το χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στα 87,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την εθνικοποίηση της AngloIrish Bank το 2009 ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, και άλλες τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα, ιδίως λόγω των ακάλυπτων στεγαστικών δανείων που σώρευσε η οικονομική κρίση. Για την κάλυψη των ζημιών η κυβέρνηση έχει διαθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

2 comments:

Anonymous said...

Οι φήμες ότι η Ιρλανδία μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαίκή Ένωση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και εκτοξεύσει τα ιρλανδικά spread και CDS. Το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώνονται στο ιστορικό υψηλό των 390 μονάδων βάσης, και το CDS στις 410 μονάδες βάσης. (από bankingnews.gr)

fs said...

Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιρλανδία θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, στην τηλεόραση του Reuters.

"Καμία από τις δυο δεν θα χρεοκοπήσει. Έχουν κάνει αποτελεσματικές και αποφασιστικές ενέργειες μέσω χρηματοοικονομικών βελτιώσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Rehn στο περιθώριο εκδήλωσης για την είσοδο της Εσθονίας στην ευρωζώνη.

"Πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε (καλή) πορεία και η Ιρλανδία βρίσκεται σε (καλή) πορεία, οπότε δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση (χρέους)", πρόσθεσε.

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...