Monday, September 27, 2010

Οσμή σκανδάλου με γιατρούς και φαρμακοποιούς, σε βάρος του ΙΚΑ...


Της Ρούλας Σαλούρου

Αποτέλεσμα αρχίζουν να έχουν οι έλεγχοι των ασφαλιστικών ταμείων αναφορικά με την υπέρμετρη συνταγογράφηση, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων ξεδιπλώνει υποθέσεις με έντονη την οσμή σκανδάλου. Αν και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είναι ενθαρρυντικά για την πορεία των εσόδων, πληθαίνουν και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς πληθαίνουν οι έλεγχοι και εκσυγχρονίζονται οι μέθοδοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο 2010 και για τους Ασφαλιστικούς Φορείς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, υπάρχει μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η συνολική μείωση της είναι της τάξης των 163 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και την ανατιμολόγηση του Σεπτεμβρίου, αναμένεται αντίστοιχη εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ. Συνολικά το β΄ εξάμηνο του 2010 η εξοικονόμηση των φαρμακευτικών δαπανών, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, θα ανέλθει σε ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται πως με σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία (όπως π.χ. η μη συνταγοράφηση των ΜΗΣΥΦΑ, η αλλαγή του τρόπου διάθεσης και του ποσοστού κέρδους των ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και η λειτουργία φαρμακείων στις ιδιωτικές κλινικές), θα υπάρξουν επιπρόσθετα έσοδα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι έλεγχοι βέβαια, φέρνουν συνεχώς, στο φως, και... παράξενες υποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που ανέδειξε η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Περίπου 900 γιατροί του ΙΚΑ, είχαν αποκλειστική «συνεργασία» με τον... προσωπικό τους φαρμακοποιό, αφού, οι συνταγές που έγραφε κάθε ένας από τους συγκεκριμένους γιατρούς, αποκαλύφθηκε πως στο σύνολό τους, εκτελούνταν από ένα φαρμακείο. Ο κάθε γιατρός δηλαδή, είχε τον αποκλειστικό του φαρμακοποιό.

Αναλυτικά, οι υπηρεσίες του ταμείου σε συνεργασία με την εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) του υπουργείου Εργασίας, έπεσαν επάνω σε ένα –αν μη τι άλλο– παράδοξο φαινόμενο: 892 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, συνταγογραφούσαν φάρμακα, κόστους 8,831 εκατ. ευρώ και οι συνταγές του κάθε ένα, εκτελούνταν κατά 100%, από ένα φαρμακείο. Τα «ζευγάρια» που εντοπίστηκαν από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών του Ιδρύματος έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ ελέγχεται και ο ρόλος των ενδιάμεσων, ασφαλισμένων που πήγαν στους συγκεκριμένους γιατρούς και εκτέλεσαν τις συνταγές από τα εν λόγω φαρμακεία.

Τα ευρήματα αφορούν σε ελέγχους που έγιναν μέσω ηλεκτρονικής σάρωσης των συνταγών, κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, διενεργούνται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι, βάσει των αρχικών ευρημάτων της σάρωσης, ώστε οι πραγματικές υποθέσεις παρανομίας να πάρουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, σημειώνει, θα ληφθούν και διοικητικά μέτρα, όπως διακοπή όλων των συμβάσεων τόσο των γιατρών όσο και των εμπλεκόμενων φαρμακοποιών, οι οποίοι θα μπουν σε μαύρη λίστα, προκειμένου να μην μπορούν να συνεργαστούν ούτε με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διασταυρώθηκε, για παράδειγμα, γιατρός, που μέσα σε τρεις μήνες συνταγογράφησε σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, φάρμακα ύψους 91.534 ευρώ. Όλες οι συνταγές, εκτελέστηκαν από ένα φαρμακείο.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν αποκλείουν να πρόκειται και για εικονικές συνταγές, τουλάχιστον για κάποιες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν συνταγές ύψους 10.000 έως και 60.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς στα ταμεία, όπως για παράδειγμα η προκλητή, κατευθυνόμενη ή παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ, στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κ. Δρέττα, τέτοια φαινόμενα θα διασταυρώνονται και θα διαπιστώνονται άμεσα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου στις αρχές του επόμενου χρόνου, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ.
ww.capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...