Friday, September 10, 2010

ΟΣΕ: Πολύ σκληρά για να πεθάνουν τα golden boys...

Έγγραφο - φωτιά αποκαλύπτει ότι ακόμη και σήμερα στον ΟΣΕ και συγκεκριμένα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την θυγατρική εταιρεία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών, αποφασίζονται προσλήψεις στελεχών με αστρονομικές απολαβές.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το Capital.gr (δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία), τον περασμένο Αύγουστο, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενέκρινε την πρόσληψη, για διάστημα ενός χρόνου, εσωτερικού ελεγκτή με μηνιαίες μικτές απολαβές, ύψους 5.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση (85/5/05-08-2010), το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής του ΟΣΕ ενέκρινε τους όρους σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών εσωτερικού ελεγκτή, σύμφωνα με την από 20/07/2010 απόφαση της πρώτης επαναληπτικής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Μάλιστα, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του δ.σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο να υπογράψει τη σχετική σύμβαση του ελεγκτή.

Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις, καθώς η συγκεκριμένη πρόσληψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και μάλιστα στον πιο ζημιογόνο δημόσιο οργανισμό της Ευρώπης. Το έλλειμμά του αγγίζει σήμερα το 4% του εγχώριου Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος και οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ.

Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση του δ.σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλεί σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι πολύ σύντομα θα δουν την πόρτα εξόδου.

Απάντηση

Ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Πηνελόπη Οικονομοπούλου, την γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου που υπογράφει την απόφαση, όπως και με τον Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, ο οποίος εξουσιοδοτείται να υπογράψει τη σύμβαση του εσωτερικού ελεγκτή προκειμένου να σχολιάσουν την πρόσληψη. Απάντηση ωστόσο δεν δόθηκε, με αποτέλεσμα η «επίσημη» τοποθέτηση της εταιρείας να διατυπωθεί από συνεργάτη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που χειρίζεται τα θέματα δημοσίων σχέσεων και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως επισημαίνει, η πρόσληψη του ελεγκτή και ο προσδιορισμός των ετήσιων μικτών απολαβών, οι οποίες διαμορφώνονται στα 63.600 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση του βασικού μετόχου, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν αποφασίστηκαν από την εταιρεία», αναφέρει.

Εξηγώντας την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα της πρόσληψης του εσωτερικού ελεγκτή επικαλείται το νόμο 3429 περί ΔΕΚΟ που προβλέπει την ύπαρξη εσωτερικού ελεγκτή στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις αποδοχές του εσωτερικού ελεγκτή σημειώνει ότι: «Στις 20/07/10 συγκλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων στην οδό Καρόλου (σ.σ.: έδρα του ΟΣΕ), στο πλαίσιο της λήξης του διαχειριστικής περιόδου. Στη συνέλευση συμμετείχε υπάλληλος του γενικού λογιστηρίου του κράτους, ο οποίος καθόρισε το όνομα του εσωτερικού ελεγκτή, όπως και το ύψος των αποδοχών του, λαμβάνοντας υπόψη διατάξεις των νόμων 3833 και 3845/2010».

Πρόκειται για τους νόμους «προστασία της εθνικής οικονομίας – επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (3833) και «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Με άλλα λόγια, η «ανώνυμη» πηγή, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι η υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος τοποθετήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο.

Απολαβές από... χρυσάφι

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος των αποδοχών των εσωτερικών ελεγκτών δεν προσδιορίζεται βάσει κάποιου πλαφόν που θέτει ο κλάδος των ελεγκτών, αλλά καθορίζεται αποκλειστικά από τις διαπραγματεύσεις υπαλλήλου - εργοδότη.

Με την εγκύκλιο του Φ. Σαχινίδη τέθηκε πλαφόν 5.981 ευρώ (τόσο είναι οι μικτές αποδοχές γενικών γραμματέων) για όσους απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.ο.κ.

Και όλα αυτά, την στιγμή που στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό PayScale, ο ανώτατος μέσος ετήσιος μισθός (συμπεριλαμβανομένων υπερωριών και επιδομάτων) υψηλόβαθμου εσωτερικού ελεγκτή ανέρχεται στα 82.000 δολάρια, δηλαδή 64.490 ευρώ...

Ανακοινώνονται τα μέτρα

Πάντως, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ θα συζητηθεί σήμερα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης που θα συσταθεί στην Θεσσαλονίκη.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντική μείωση αποδοχών, περικοπή επιδομάτων στο 10% του μισθού, μείωση του προσωπικού στους 3.600 εργαζόμενους από 6.050 και εκποίηση ακίνητων-φιλέτων.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...