Wednesday, June 16, 2010

Η δημοκρατία μπορεί να καταρεύσει!!!!

Λόγω της κρίσεως η δημοκρατία κινδυνεύει στην Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, και αυτό δε το λέει κάποιος μελλοντολόγος κινδυνολόγος αλλά ο θεωρούμενος σοβαρός και αξιόπιστος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόσο!!!
Η δημοκρατία μπορεί να ‘καταρρεύσει’ στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία εκτός εάν ληφθεί επειγόντως δράση καταπολέμησης της κρίσης χρέους, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόσο. Σε μια ενημέρωσή του την προηγούμενη εβδομάδα προς την Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων, ο Μπαρόσο παρουσίασε ένα ‘αποκαλυπτικό’ όραμα στο οποίο η κρίση στην Νότια Ευρώπη θα μπορούσε να επιφέρει πραξικοπήματα ή εξεγέρσεις καθώς τα επιτόκια θα αυξάνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες θα καταρρέουν καθώς οι κυβερνήσεις θα ξεμένουν από χρήματα.
Η αυστηρή προειδοποίηση ήλθε την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να δουλεύουν ένα έκτακτο πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, πολλών δισ. €.

Ο John Monks, επικεφαλής της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων, είπε ότι ‘σοκαρίστηκε’ από την αυστηρότητα της προειδοποίησης του Μπαρόσο, ο οποίος μάλιστα είναι πρώην πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Ο Monks, είπε: ‘Είχα μια συζήτηση με τον Μπαρόσο την προηγούμενη Παρασκευή σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την Ελλάδα, Ισπανία , Πορτογαλία και τους υπόλοιπους και η απάντησή του ήταν κοφτή και απόλυτη: “Κοίτα, εάν δεν εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα λιτότητας, αυτές οι χώρες μπορεί και να εξαφανιστούν με τον τρόπο που τις γνωρίζαμε ως δημοκρατίες. Δεν έχουν άλλη επιλογή, αυτή είναι.”
‘Είναι πολύ, πολύ ανήσυχος. Μας σόκαρε με το αποκαλυπτικό του όραμα ευρωπαϊκών δημοκρατιών που καταρρέουν λόγω των υπέρμετρων κρατικών δανειακών υποχρεώσεων.’
Η Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες έγιναν δημοκρατίες στην δεκαετία του 1970, όλες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά τους. Και οι τρεις χώρες έχουν ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων.
Η Ελλάδα ήδη ταλαιπωρείται από μια σειρά απεργιών και ταραχών φέτος, που ακολούθησαν την ανακοίνωση των μέτρων προσαρμογής. Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν επίσης μέτρα λιτότητας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ότι αυξάνει η ανησυχία των διεθνών αγορών ότι μπορεί να υπάρξει παύση πληρωμών στο χρέος τους.
Άλλες χώρες της ΕΕ ταλαιπωρούνται από διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, Ιταλίας και Ρουμανίας.
Η προειδοποίηση του κ. Μπαρόσο απογυμνώνει την ανησυχία υψηλοτέρου επιπέδου των Βρυξελλών ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση όχι μόνο του πολιορκούμενου ευρώ, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, μαζί με μια σειρά από εύθραυστες δημοκρατίες.
Διακινδυνεύει να υπάρξει οργή κατά των κυβερνήσεων στη νότια Ευρώπη που ήδη αγωνίζονται για να διαχειριστούν την δημόσια οργή, καθώς ‘οδηγούν’ τις χώρες μέσα από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καταστροφή. Ο κ. Monks χθες προειδοποίησε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας από μόνα τους, θα μπορούσαν να μπορούσαν να φέρουν την Ευρώπη ‘πίσω στη δεκαετία του 1930’.
Σε μια συνέντευξή του στην Observer, είπε: "Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτό είναι το 1931, γυρίζουμε πίσω προς την δεκαετία του 1930, με τη Μεγάλη Ύφεση και καταλήγουμε με μιλιταριστικές δικτατορίες. Δεν λέω ότι βρισκόμαστε ήδη εκεί, αλλά η κατάσταση είναι δυνητικά πολύ σοβαρή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά επίσης πολιτικά."
Ο κ. Monks είπε ότι οι συνδικαλιστικοί ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν μια συντονισμένη «ημέρα δράσης» κατά των περικοπών στις 29 Σεπτεμβρίου, με εκδήλωση εθνικών απεργιών και διαμαρτυριών.

1 comment:

Anonymous said...

Κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκεται το spread των ισπανικών ομολόγων, εν όψει της συνάντησης του Ισπανού πρωθυπουργού την ερχόμενη Παρασκευή με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σχόλιο: Γιατί να συναντούνται άραγε;

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...