Friday, November 12, 2010

Ενεργοποίηση πακέτου στήριξης της τάξης των 48 - 50 δισ. ευρώ στη Ιρλανδία!!!...

Στα βήματα της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα η Ιρλανδία, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν/ ΕΚΤ έχουν αρχίσει, για την ενεργοποίηση ενός πακέτου στήριξης της τάξης των 48 - 50 δισ. ευρώ.

Οι αγορές επαληθεύτηκαν στην πρόβλεψή τους ότι η Ιρλανδία θα υποχρεωνόταν να καταφύγει στο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. όταν τα spreads πλησίαζαν τα 650 - 700 bp όπως και έγινε. Η ενεργοποίηση του πακέτου θεωρείται, από πλευράς χρόνου, θέμα ημερών και αναμένεται να συζητηθεί στην ατζέντα του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη αν και στελέχη της κομισιόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν όχι τόσο την βοήθεια προς την Ιρλανδία, αλλά τους κινδύνους της επόμενης ημέρας καθώς η κηλίδα της κρίσης του χρέους εξαπλώνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο πλέον πέραν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης.

Στην ατζέντα του Eurogroup την Τρίτη έχει τεθεί προς συζήτηση ο νέος Μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων που εμπλέκει σύμφωνα με την γερμανική πρόταση τις ιδιωτικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Στο μεταξύ, στις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός «αγοραστής» που έχει απομείνει για τα ομόλογα των προβληματικών χωρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ορισμένα από τα κρατικά ιταλικά ομόλογα δυσκολεύονται να βρουν τιμές στην δευτερογενή αγορά...

Στον προβληματισμό των ισχυρών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχει ενταχθεί πάντως και η συνιστώσα των εκτεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που άρχισαν να εφαρμόζονται. Μετά τα γεγονότα στη Μ. Βρετανία και τις πρόσφατες γενικευμένες κινητοποιήσεις στην Γαλλία, η ανησυχία που αρχίζει να διαμορφώνεται στα επιτελεία Βρυξελλών και Φρανκφούρτης είναι το κατά πόσο οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν τα οικονομικά τους προγράμματα.

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...