Thursday, November 11, 2010

Με παρέμβαση της ΕΚΤ υποχωρούν spreads και CDS στην Ευρώπη που εκπέμπουν σήματα κινδύνου - Απαξιώνονται το ΧΑ και οι τράπεζες...

Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων είναι έως δραματική, τα spreads τα CDS έχουν εκτροχιασθεί καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μερτά το άλλο. Για να αποτραπούν ανεξέλεκτες καταστάσεις παρενέβη για μια ακόμη φορά η ΕΚΤ αγοράζοντας Πορτογαλικά και Ιρλανδικά ομόλογα συμβάλλοντας έτσι στην μείωση των preads και των CDS.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς είναι απογοητευτική. Το κυρίαρχο στοιχείο η απαξίωση στο χρηματιστήριο, ο εκτροχιασμός των ομολόγων και βεβαίως οι ανησυχίες για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και 2010 την ερχόμενη Δευτέρα.
Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 στο 15,5% και του 2010 στο 9,3% με βάση εκτιμήσεις θα κρίνουν την πορεία της αγοράς.
Αν η αναθεώρηση καταδείξει ότι το έλλειμμα είναι υψηλότερο τότε το spread θα εκτοξευθεί προς τις 1000 μονάδες βάσης, ενώ θα υπάρξει μεγάλη πίεση στο ελληνικό χρηματιστήριο με πιθανότητα να κινηθεί προς τις 1350 μονάδες.
Αν η αναθεώρηση για το έλλειμμα είναι καλύτερη των εκτιμήσεων τότε το spread θα κλείσει προς τις 880 με 850 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο θα επιχειρήσει κίνηση προς τις 1520 μονάδες, θα αντιδράσει θετικά.
Αν η αναθεώρηση βρίσκεται ακριβώς εκεί που έχει προεξοφλήσει η αγορά, τότε τα spreads στα ομόλογα θα κινηθούν με βάση την ευρύτερη αρνητική κατάσταση στις ομολογιακές αγορές της Ευρώπης ενώ το ΧΑ θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται και να ταλαιπωρεί τους επενδυτές.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat την Δευτέρα και το ΧΑ έχει επανέλθει στην γνώριμη της εικόνα. Οι τράπεζες υποχωρούν εκ νέου καθώς ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια και μεταξύ αυτών και η HSBC πουλάνε τράπεζες.
Το ΧΑ στις 1490 μονάδες με πτώση 1,5% ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει στοχοποιηθεί καταγράφοντας απώλειες έως 3%.
Να ληφθεί υπόψη ότι πάνω από 6 τράπεζες καταγράφουν απώλειες άνω του 3%. Η Εθνική στα 7,28 ευρώ υποχωρεί 3% πλησιάζει το κρίιμο τεχνικό σημείο των 3 ευρώ το ΤΤ η Πειραιώς υποχωρεί στα 3,06 ευρώ. Η Πειραιώς θα τεθεί εκτός των δεικτών της MSCI standard index στο τέλος Νοεμβρίου και αυτό αποτελεί αφορμή ρευστοποιήσεων στην μετοχή.
Η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς παρατηρείται εκτροχιασμός των spreads και CDS.
Στην Ελλάδα το spread εκτινάχθηκε στις 938 μονάδες βάσης ενώ τα CDS έχουν ξεπεράσει τις 910 μονάδες βάσης, αρχικά ενώ μετά τις επιλεκτικές αγορές που σημειώθηκαν υποχώρησαν τα spreads στην Ελλάδα στις 931 μονάδες βάσης.
Από τα αξιοσημείωτα σε νέα ιστορικά υψηλά τα CDS της Πορτογαλίας 520 μονάδες βάσης, υποχώρησε στην συνέχεια στις 510 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό υψηλό το CDS της Ιρλανδίας 620 μονάδες βάσης, έφθασε έως τις 655 μ.β. και της Ισπανίας επίσης νέο ιστορικό υψηλό στις 293 μονάδες βάσης με υψηλό ημέρας 298 μ.β.
Οι αγορές ομολόγων στέλνουν ένα μήνυμα ο κίνδυνος κατάρρευσης δεν είναι εξωπραγματικός αλλά υπαρκτός.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την επόμενη μέρα και προβληματίζονται και έτσι στρέφονται στο CDS για να προστατευθούν καθώς λειτουργουν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.

www.bankingnews.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...