Monday, November 22, 2010

Οι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή γράφει η εφημερίδα «Independent»




Πορτ-Ο-Πρενς, Αϊτή
Οι κατηγορίες ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ευθύνονται για το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή ερευνώνται πλέον επίσημα από τον οργανισμό, αλλά πολύ αργοπορημένα γράφει η εφημερίδα «Independent». Αλλα 64 θύματα της χολέρας από την Παρασκευή έως την Κυριακή με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 1.300.

Παρά τις διαψεύσεις, επί εβδομάδες, από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι το θανατηφόρο βακτήριο, έφτασε στη χώρα από στρατιώτες του ΟΗΕ που είχαν προσβληθεί απ' αυτό στο Νεπάλ, όπου είχαν αρκετές φορές ξεσπάσει επιδημίες χολέρας εφέτος το καλοκαίρι, αναφέρει στο δημοσίευμά της η δημοσιογράφος Νίνα Λακάνι.

Οι διαψεύσεις του ΟΗΕ ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Αϊτή την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, καθώς τα επεισόδια εξαπλώνονταν από το βορρά στην πρωτεύουσα την Πέμπτη, και η αγανάκτηση εντάθηκε λόγω της αδιαλλαξίας των στελεχών του Οργανισμού.

Οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας παρέλυσαν την περασμένη εβδομάδα αφού προμήθειες και προσωπικό δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εξαιτίας αποκλεισμένων δρόμων και κλειστών αεροδρομίων. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε οχήματα του ΟΗΕ. Η Oxfam ανέστειλε πλήρως την διανομή σαπουνιού, πακέτων υγιεινής και αλάτων ενυδάτωσης στο Καπ-Αϊτιέν, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι το υψηλότερο στη χώρα.

Η έρευνα του ΟΗΕ για την προέλευση της επιδημίας ανακοινώθηκε, ενώ οι φήμες για την «ξένη αρρώστια» έχουν ενσταλάξει φόβο κι έχουν προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Αϊτινούς. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό Αρτιμπονίτ, όχι μακριά από μια βάση του Οργανισμού όπου στρατωνίζονται περίπου 500 στρατιώτες από το Νεπάλ. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν συχνά για τον όζοντα υπόνομο που βγαίνει από τη βάση και μολύνει τον ποταμό από τον οποίο εξαρτώνται για πόσιμο νερό. Στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας του ΟΗΕ θεάθηκαν να παίρνουν δείγματα από ένα σπασμένο σωλήνα κοντά στις τουαλέτες της βάσης και από έναν βόθρο που ξεχείλιζε. Ο ΟΗΕ συμφώνησε, αργοπορημένα, να επανεξετάσει όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής που διαθέτει στην Αϊτή, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η τελευταία αποστολή από το Νεπάλ έφθασε στην Αϊτή τον Οκτώβριο, μετά το ξέσπασμα χολέρας στο Νεπάλ το καλοκαίρι. Η εμμονή του ΟΗΕ ότι ουδείς από τους κυανόκρανους εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους ειδικούς που επισημαίνουν ότι το 75% των ανθρώπων που προσβάλλονται από χολέρα είναι ασυμπτωματικοί αλλά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μολύνουν άλλους. Όσο οι διαψεύσεις διαδέχονταν η μια την άλλη οργανώσεις αρωγής πάσχιζαν να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη καλής υγιεινής ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ολόκληρη η περιφέρεια μπορεί κινδυνεύει από το συγκεκριμένο στέλεχος της χολέρας, που το κέντρο ελέγχου επιδημιών των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσε ότι είναι αυτό που απαντάται κυρίως στη Νότια Ασία. Κρούσματα καταγράφηκαν στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα.

Η ασθένεια αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ 26ης και 29ης Νοεμβρίου στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ, από όπου η ασθένεια μπήκε στην πρωτεύουσα πριν τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με επιδημιολόγους των MSF.

Ο Στέφανο Ζανίνι, επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Αϊτή, δηλώνει: «Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες κορυφώσεις της χολέρας, που θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες. Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και δεν έχουμε αρκετούς επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να αντεπεξέλθουμε. Λαμβάνουμε δραστικά μέτρα και καλούμε όσους και όσες νοσοκόμους, γιατρούς και όσο επικουρικό προσωπικό δεν απασχολείται στην Αϊτή να έρθει να βοηθήσει. Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να μας διαθέσει φοιτητές της Ιατρικής στο πέμπτο έτος. Χρειαζόμαστε γιατρούς και νοσοκόμους από άλλες χώρες να έρθουν στην Αϊτή αμέσως τώρα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...