Monday, November 1, 2010

Περαίωση: Στέλνουν εκκαθαριστικά σε νεκρούς και συνταξιούχους! ...



Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στις εφορίες, στο ΚΕΠΥΟ και σε χιλιάδες φορολογούμενους από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης, που έχουν ήδη αποσταλεί. Την προηγούμενη εβδομάδα ταχυδρομήθηκαν πάνω από 400.000 «ραβασάκια», τα οποία όμως περιέχουν σημαντικά λάθη τόσο σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου, όσο και σε ό,τι αφορά το είδος του φορολογούμενου !

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώματα έχουν σταλεί ακόμα και σε φορολογούμενους, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά και σε μισθωτούς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις καταλογισμού φόρου, άλλης κατηγορίας βιβλίων.

Σε γνώση του Capital tax έχει περιέλθει πλήθος περιπτώσεων με τρανταχτά λάθη.

Για παράδειγμα, εστάλη εκκαθαριστικό σε ιδιοκτήτη επιχείρησης, ο οποίος απεβίωσε το 2007 και του ζητείται να περαιώσει για το 2001 και το 2003, χωρίς επιπλέον να υπάρχει το 2002 !

Σε άλλη περίπτωση, γιατρός – που έχει ήδη λάβει το εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2009 -, πήρε σημείωμα περαίωσης το οποίο του ζητά να κλείσει το 2007 και το 2008, όχι όμως και το 2009 ! Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ποσό ανά χρήση, που αναγράφεται, προβλέπει φόρο 500 ΕΥΡΩ ανά χρήση, ενώ ο ίδιος – ως ελεύθερος επαγγελματίας – πρέπει να πληρώσει φόρο 700 ΕΥΡΩ ανά χρήση !

Η κατάσταση αυτή θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία της περαίωσης, από την οποία το οικονομικό επιτελείο περιμένει πολλά στο σκέλος των εσόδων, ενώ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ και του Capitaltax, που εδώ και δέκα ημέρες ανέδειξαν το θέμα, αναφέροντας το καμπανάκι, που είχε χτυπήσει το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών προς την ηγεσία, με εκτιμήσεις ότι ένα στα πέντε σημειώματα θα έχουν σημαντικά λάθη. Αποδεικνύει ακόμα την προχειρότητα της όλης διαδικασίας από πλευράς του οικονομικού επιτελείου και το γεγονός ότι βασικό μέλημα είναι απλά να εγγραφούν έσοδα στον προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως του πότε και αν θα εισπραχθούν. Τι πρέπει να κάνουν, όμως, οι φορολογούμενοι, που λαμβάνουν λάθος εκκαθαριστικά;

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση φορολογούμενου, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, οι κληρονόμοι του είναι υπόχρεοι φορολογικά, ακόμα και αν η επιχείρηση έχει κλείσει. Σε περίπτωση, λοιπόν, που λάβουν εκκαθαριστικό περαίωσης και επιθυμούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την εφορία – θυμίζουμε ότι η περαίωση είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική – πρέπει να προσέλθουν στην εφορία και να δηλώσουν το λάθος και το ποιος βαρύνεται πλέον με τις φορολογικές αυτές υποχρεώσεις. «Μπορεί η περαίωση να είναι προαιρετική, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει πεθάνει, απαλλάσσονται οι κληρονόμοι του από τις υποχρεώσεις του», σχολιάζει στο Capitaltax ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.

Τις ίδιες κινήσεις, να προσέλθουν δηλαδή στις εφορίες για διευκρινίσεις, πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν λάβει εκκαθαριστικά με κάθε είδους λάθη.

Για αυτό το σκοπό, άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρότεινε – και προβλέπεται σε εγκύκλιο – να συσταθούν σε κάθε εφορία γραφεία υποδοχής των προβληματικών αυτών περιπτώσεων (θέμα, που είχε αποκαλύψει το Capitaltax). Μέχρι, όμως, και την Παρασκευή, σε πολλές εφορίες δεν είχαν λειτουργήσει ακόμα αυτά τα γραφεία. Ο λόγος; Η εγκύκλιος, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, δεν είχε φτάσει από το υπουργείο !

Γιατί, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί το υπουργείο οικονομικών δεν γνωρίζει αν κάποιος έχει αποβιώσει και ποιος έχει κληρονομήσει τις υποχρεώσεις του (όταν, μάλιστα, έχει γίνει και αποδοχή κληρονομιάς); Γιατί σε πολλά σημειώματα υπάρχουν χρήσεις, για τις οποίες – χωρίς λόγο – δεν ζητείται να περαιωθούν;

Γιατί το τμήμα κεφαλαίου των εφοριών δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το υπόλοιπο σύστημα του υπουργείου οικονομικών, ώστε να γίνονται άμεσα οι επαληθεύσεις και οι διασταυρώσεις. Επιπλέον, οι εφορίες δεν έχουν άμεση ενημέρωση μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για το αν έχει γίνει αλλαγή έδρας μιας επιχείρησης ή όχι.

Γεγονός είναι ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, και – κατά συνέπεια – σε πιθανή νέα παράταση των προθεσμιών. Θυμίζουμε ότι η αρχική προθεσμία αποδοχής των σημειωμάτων ήταν η 12η Νοεμβρίου και παρατάθηκε στις 18 του ίδιου μήνα και στις 29, για όσους έχουν σημειώματα με λάθη και πρέπει να τα διορθώσουν.
Πηγή: capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...