Tuesday, October 5, 2010

Αποφυλακίζεται άμεσα το 10% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές...

Ποσοστό άνω του 10% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αποφυλακίζεται άμεσα, με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης για τη δυνατότητα εξαγοράς των ποινών μέχρι 5 έτη.

Με τις ρυθμίσεις αυτές που, όπως είπε ο κ. Καστανίδης, «εναρμονίζουν την ελληνική ποινική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή και κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ουσιαστικά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες φυλάκισης για αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος (ποινές έως πέντε χρόνια).

Αυτό γίνεται αφενός με τη δυνατότητα μετατροπής σε χρηματικές των ποινών έως 3 χρόνια και τη δυνατότητα αναστολής της ποινής έως 5 χρόνια σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος δεν έχει καταδικαστεί προηγουμένως σε ποινής φυλάκισης έως 1 χρόνο (δεν είναι δηλαδή λευκό το ποινικό του μητρώο).

Ποιοι βγαίνουν

Με τα νέα μέτρα απαγορεύεται η κράτηση για μη καταβολή δικαστικών εξόδων και αποφυλακίζονται άμεσα 130 άτομα που κρατούνται για αυτό το λόγο (!!!). Επίσης, αποφυλακίζονται άμεσα 1.100 άτομα που, ενώ έχει μετατραπεί η ποινή τους σε χρηματική, δεν είχαν να πληρώσουν και γι' αυτό το λόγο κρατούνται στις φυλακές. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση είτε θα καταβάλλουν τμηματικά τα χρήματα (σε ορίζοντα 2-3 ετών) είτε θα υπαχθούν σε καθεστώς κοινωφελούς εργασίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

- Οι ποινές μέχρι 3 έτη μετατρέπονται υποχρεωτικά σε χρηματικές, ενώ μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε για ποινές μέχρι 2 έτη.

- Αυξάνεται η ημερήσια αποζημίωση για εξαγορά της ποινής σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια από τα 60 ευρώ στα 100 ευρώ και μειώνεται για τους μη έχοντες, από τα 10 στα 5 ευρώ.

- Όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν άμεσα το ποσό της μετατροπής της ποινής τους, με απόφαση του δικαστηρίου, θα υπάγονται σε ρύθμιση και θα το καταβάλουν τμηματικά εντός δύο έως τριών ετών.

- Σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής αδυναμίας, παρέχεται η δυνατότητα για κοινωφελή εργασία, οι ώρες τις οποίας μειώνονται ως εξής:

Για ποινή έως 1 έτους από 100-240 ώρες κοινωφελούς εργασίας

Για ποινή από 1 - 2 έτη από 241-480 ώρες και

Για ποινή από 2-3 χρόνια από 481-720 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Αναστολή στα πέντε χρόνια

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα πώς παρέχεται η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής έως πέντε χρόνια φυλάκιση αν ο δράστης δεν βαρύνεται με άλλη ποινή έως 1 έτους από προηγούμενη δίκη. Μέχρι τώρα η αναστολή δινόταν σε ποινές έως 2 χρόνια και εφόσον δεν υπήρχε καταδίκη σε ποινή άνω των 6 μηνών.

Επίσης:

- Προβλέπεται η απόλυση υπό όρους από τη φυλακή (για πλημμελήματα έως 5 χρόνια) όταν ο κρατούμενος έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του και εξαγοράσει το υπόλοιπο 1/5.

- Θα εκτίουν την ποινή τους σε περιορισμό κατ΄οίκον όσοι κρατούμενοι με ποινές έως πέντε χρόνια έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους. Το μέτρο αυτό ίσχυε μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για οφειλές στο δημόσιο ή στα Ν.Π.Δ.Δ

- Ο ευεργετικός υπολογισμός της μιας ημέρας για δύο (που ίσχυε μόνο για όσους κρατούμενους εργάζονταν) θα ισχύει πλέον και για άτομα με βαριά νοσήματα (καρκινοπαθείς, οροθετικούς, τυφλούς, παραπληγικούς, με αναπηρία άνω του 80% κλπ που υπολογίζεται ότι μόνο στον Κορυδαλλό είναι 70 άτομα) και μητέρες με ανήλικα παιδιά έως τριών ετών που κρατούνται στις φυλακές.

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...