Thursday, October 28, 2010

"Οι Έλληνες δεν πληρώνουν τα χρέη τους από το 400 π.Χ.!"





Καταιγισμός ερωτήσεων και συχνές αναφορές για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της οικονομίας της χώρας μας κυριάρχησαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου της IQPC, «European Investing in Distressed Debt Forum 2010», το οποίο πραγματοποιείται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή κορυφαίων fund managers από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά το γεγονός ότι οι ενότητες του συνεδρίου δεν είχαν να κάνουν συγκεκριμένα με τη χώρα μας –με εξαίρεση μία–, η ελληνική οικονομία και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας ήταν στην πρώτη γραμμή συζήτησης.

«Θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση χρέους; Αν ναι, πότε;». «Θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή όχι;». «Τι γίνεται με τις μεταρρυθμίσεις; Μαθαίνουμε ότι έχουν αρχίσει. Προχωρούν, εφαρμόζονται;».

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που και εγώ δέχθηκα στα διαλείμματα των ενοτήτων, από όσους ενημερώνονταν ότι ήρθα από την Ελλάδα. Το ζητούμενο παραμένει η εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα μας, η οποία –όπως φαίνεται– έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να αποκατασταθεί: «Οι Έλληνες δεν πληρώνουν τα χρέη τους από το 400 π.Χ.! Θα πληρώσουν τώρα;», ήταν η πλέον χαρακτηριστική απάντηση, που έδωσε ο ιδρυτής της Better Capital, Jon Moulton, σε σχετική ερώτηση για την ελληνική οικονομία. Τον προσέγγισα μετά την παρουσίαση που έκανε και τον ρώτησα γιατί το πιστεύει ακόμα αυτό. Αφού μου εξήγησε ότι θεωρεί πως τίποτα δεν δείχνει ακόμα ότι οι Έλληνες είναι αξιόχρεοι, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης: «Η Ευρωζώνη είναι σίγουρα σε κατάσταση αστάθειας και η Ελλάδα έχει συμβάλλει πολύ σε αυτό. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πολύ δύσκολο».

«Θα αλλάξει αυτό το κλίμα;», ήταν η επόμενη ερώτησή μου. «Εξαρτάται από το μέχρι πότε και πόσο οι Γερμανοί θέλουν να πληρώνουν για τους υπόλοιπους», απάντησε.

«Όσο η δημοσιονομική και η εποπτική πολιτική βρίσκεται σε ένα χέρι, είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την κατάσταση», είναι η άποψη του γενικού διευθυντή του επενδυτικού group Tenzor, Igor Zax, για το πώς λειτουργεί και αποφασίζει η Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σημείωσε ότι, «η Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλη για να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη. Μπορεί το κοινό νόμισμα να μην σας δίνει τη δυνατότητα υποτίμησης, όμως αν δεν ήσαστε στο ευρώ, δεν θα είχατε τη στήριξη, που έχετε σήμερα», υποστηρίζει και εφιστά ταυτόχρονα την προσοχή: «Είστε τυχεροί τώρα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αν προκύψουν προβλήματα και με άλλη χώρα, πολύ μεγαλύτερη της Ελλάδας», υπονοώντας χωρίς να την κατονομάζει την περίπτωση της Ισπανίας.

Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...