"Δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής" για την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Bertrand Benoit σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg, ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν "πρόωρη".
"Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ένα ιστορικό εφαρμογής του προγράμματος, κάτι που κάνει έως σήμερα", σημείωσε. "Το πρόγραμμα για τον περιορισμό του ελλείμματος είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπου ώστε, αν εφαρμοστεί πλήρως, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάγκη για παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής".
Εκτίμησε παράλληλα ότι από το 2012, όταν το πρόγραμμα θα λήξει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω των αγορών.
Υπογράμμισε τέλος ότι "είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων" που ανακοινώνει η Ελλάδα.
Έτοιμο το ΔΝΤ να δώσει παράταση
Τα σχόλια του ακολουθούν τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn για πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Όπως σχολίασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τηλεόραση του Bloomberg, «οι Έλληνες αξιωματούχοι κάνουν ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνουν» προκειμένου να συγκρατήσουν τις δαπάνες και να πετύχουν τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη χορήγηση βοήθειας.
«Εάν η Ελλάδα χρειάζεται την επέκταση, εξαρτάται από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Kahn προσθέτοντας πως «εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, σίγουρα θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς.
Μπορούμε να το κάνουμε και ίσως είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι».
Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους είχε αναφερθεί ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Κεφάλαιο" τον Αύγουστο.
Από την πλευρά του το πρώην μέλος του δ.σ. του ΔΝΤ, Domenico Lombardi, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει δανειστεί πολύ, για αυτό υπάρχουν πραγματικά προβλήματα σχετικά με το πώς θα εξυπηρετηθεί όλο αυτό το χρέος, στο πλαίσιο του συρρικνούμενου ΑΕΠ και των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης (…) Διευρύνοντας το χρόνο αποπληρωμής, θα δώσει περισσότερες ανάσες στην Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες ότι τα δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν ή να αντικατασταθούν εάν οι ανησυχίες αναχρηματοδότησης επιστρέψουν εκ νέου στις αγορές, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.
«Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το πρόγραμμα αποπληρωμής σε συνάρτηση με την επίσημη στήριξη.
Εάν οι ανησυχίες αυτές παραμείνουν, υπάρχουν αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων δανείων με μακροπρόθεσμα, η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή ακόμη και συμφωνία για νέο πρόγραμμα όταν το ισχύον πρόγραμμα λήξει».
Η εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχουν ακριβή σχέδια αυτή τη στιγμή για τέτοιες κινήσεις, εξαιτίας της πρόσφατης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα.
Χθες εξάλλου το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi, τόνισε στο πλαίσιο διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου ότι «το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής του βραχυπρόθεσμου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας σε πρόγραμμα πιο μακράς διάρκειας, μια κίνηση που θα δώσει σίγουρα χρονική παράταση στη χώρα για να αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές της από του «πακέτου».
«Είναι μια τυπική διαδικασία όταν το ΔΝΤ μετατρέπει ένα βραχυπρόθεσμο δανειακό πρόγραμμα σε μακροπρόθεσμο ενώ το πρώτο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ», δήλωσε ο Lorenzo Bini Smaghi.
«Υπάρχουν μηχανισμοί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την επέκταση του ‘πακέτου’ της Ελλάδας... και σίγουρα το Ταμείο εξετάζει αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.
www.capital.gr
No comments:
Post a Comment