Thursday, October 14, 2010

Έλληνες μεταλλωρύχοι στο πλευρό των Χιλιανών συναδέλφων τους ...

Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα ξεχασμένη ίσως. Πάνω και πέρα από το μνημόνιο τη διαφθορά και την κρίση. Υπάρχει η Ελλάδα με αντανακλαστικά και αλληλεγγύη εργατική. Χωρίς διλήμματα και ψευτο-συνδυκαλισμούς. Όσο κι αν ακούγεται μελό, μια χώρα που θυμάται ακόμη πώς είναι ο αγώνας για τη ζωή και η ανάγκη να δεις το φως του ήλιου. Η χώρα του Ξένιου Δία. Ψήγματά της υπάρχουν ακόμη. Κάτω από τη γη, στα υπόγεια μεταλλεία βωξίτη.

Αυτήν τη χώρα ήρθαν να θυμίσουν σε όλους εμάς περίπου 200 Έλληνες μεταλλωρύχοι, συμπαραστεκόμενοι στους απεγκλωβισμένους πλέον συναδέλφους τους στο μεταλλείο στο Copiapo της Χιλής. Με μια πρωτοβουλία ανθρώπινη που το καλύτερο και ίσως πλέον πολυδάπανο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν μπορούσε να συλλάβει.

Με μια λιτή επιστολή –10 γραμμές συνολικά– οι εργαζόμενοι της ΕΛΜΙΝ, μιας εταιρείας μάλλον άγνωστης στο ευρύ κοινό, απεύθυναν ανοικτή πρόσκληση φιλοξενίας των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους, στη χώρα μας. Πρόσκληση για διακοπές στη χώρα του ήλιου, που τις αχτίδες του είχαν να αντικρύσουν οι συνάδελφοί τους από τις 5 Αυγούστου.

Το Capital.gr επικοινώνησε με την εταιρεία και η μόνη απάντηση που έλαβε από εκπροσώπους της διοίκησης ήταν «είναι πρωτοβουλία των συναδέλφων μας, δεν θέλουμε να την πιστωθούμε εμείς, δεν θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση». Έστω κι αν η εταιρεία θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα όλων όσοι έρθουν εντέλει στην Ελλάδα για διακοπές.

Η επιστολή συμπαράστασης των μεταλλωρύχων της ΕΛΜΙΝ παραδόθηκε στην πρεσβευτή της Χιλής στην Ελλάδα, κυρία Κάρμεν Ιμπάνιεζ και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι εμείς οι μεταλλωρύχοι της ΕΛΜΙΝ, από τα υπόγεια μεταλλεία βωξίτη της Ελλάδας, στέλνουμε τη συμπαράστασή μας σε σας και τις οικογένειές σας.

Με τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά, σας καλούμε όταν θα έχετε αφήσει πίσω σας αυτή την περιπέτεια, να έρθετε στην Ελλάδα καθένας από εσάς με ένα συγγενικό πρόσωπο που θα επιλέξει, να σας φιλοξενήσουμε, να σας γνωρίσουμε από κοντά και να ξεκουραστείτε στον ήλιο και τη θάλασσά μας για μια εβδομάδα.

Για τις επόμενες μέρες να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε κοντά σας και θα παρακολουθούμε τον αγώνα σας.
Καλή Δύναμη!

Οι μεταλλωρύχοι της ΕΛΜΙΝ»


Ποια είναι η ΕΛΜΙΛ


Η Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις - ΕΛΜΙΝ Α.Ε. διατηρεί σημαντική παραγωγική δραστηριότητα και ήταν η πρώτη εξαγωγός εταιρεία βωξίτη στην Ελλάδα την διετία 2008-2009.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, διαθέτει μεταλλεία στην Κεντρική Ελλάδα (Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια) και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις φόρτωσης, εξάγοντας το 99% της παραγωγής της σε Αμερική, Ν. Αφρική και Ευρώπη.

Η ΕΛΜΙΝ Α.Ε. ιδρύθηκε το 2000 από τον κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο όταν εξαγόρασε κατόπιν δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση εταιρείας Α.Ε. Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας (πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη). Από την έναρξη της λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει συνολικά επενδύσεις πλέον των 23εκατ. ευρώ.

Τι είναι ο βωξίτης και που χρησιμοποιείται ! κλικ εδω

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...