Friday, October 8, 2010

Αποζημίωση για τους νεκρούς του πρωθυπουργικού Falcon Πηγή:www.capital.gr...


Του Παναγιώτη Στάθη

Έντεκα χρόνια μετά την μοιραία πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Falcon που παρέσυρε στο θάνατο τον τότε αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, τον υιό του και μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής για το Βουκουρέστι, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τελεσίδικα την καταβολή αποζημίωσης στη μητέρα ενός από τα θύματα.

Ενώ ακόμα η ποινική διαδικασία δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα «ποιός ευθύνεται για τη μοιραία πτήση», αφού πιλότοι και τεχνικοί απαλλάχτηκαν από το Εφετείο (ο κυβερνήτης μόνο καταδικάστηκε σε ολιγόμηνη φυλάκιση γιατί δεν έδωσε εντολή πρόσδεσης των επιβατών) η αναίρεση που υπέβαλαν στον Άρειο Πάγο οι διάδοχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εναντίον της οποίας είχε υποβληθεί η αγωγή αποζημίωσης, απορρίφθηκε αμετάκλητα.

Έτσι, συγγενικό πρόσωπο του άτυχου δημοσιογράφου Δημ. Πανταζόπουλου, ο οποίος έχασε την ζωή του μαζί με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, τον γιο του Νικόλαο και άλλα τέσσερα άτομα κατά την πτώση του μοιραίου Falcon (14.9.1999), θα εισπράξει αποζημίωση 161.408 ευρώ για ηθική βλάβη λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρεοπαγίτες επισημαίνουν πώς η αποζημίωση δεν έχει χαρακτήρα «αποκατάστασης ζημίας, αλλά δίδεται για την ανακούφιση και την άμβλυνση της βεβαρυμμένης ψυχικής κατάστασής της».

Ευθύνες στην Dassault

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, που ακόμα επί της ουσίας εκκρεμεί, το Εφετείο μετά την ουσιαστική απαλλαγή του κυβερνήτη (αφού καταδικάστηκε μόνο για τις ζώνες ασφαλείας), δέχτηκε πώς ο θάνατος 7 ανθρώπων και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων 4 οφείλεται στις 11 απότομες ταλαντώσεις (δελφινισμούς) που υπέστη το αεροσκάφος εντός 24 δευτερολέπτων, λίγη ώρα πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και ενώ είχε λάβει καθοδική πορεία και βρισκόταν σε ύψος 14.898 ποδιών.

Όπως αναφέρεται, όσο διήρκεσαν οι ταλαντώσεις αυτές οι επιβάτες που δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας «κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, τα τοιχώματα, το δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους».

Μετά το πέρας της διαδικασίας με απόφαση του δικαστηρίου ο εισαγγελέας έστειλε αντίγραφα της δικογραφίας στην εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εκπροσώπου της Dassault (γαλλικής εταιρίας, κατασκευάστριας του Falcon) διότι οι δελφινισμοί αποδόθηκαν σε «κατασκευαστικό λάθος». Τελικώς ο εκπρόσωπος της Dassault διώχθηκε και με βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη για «διατάραξη ασφάλειας πτήσεων», όμως η εταιρία που αρνείται αυτή την εκδοχή έχει υποβάλλει αναίρεση κατά του βουλεύματος
.

No comments:

Έφυγε ο Ντάισελμπλουμ και ομολογεί αυτό που όλοι λέγανε !!! Ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτες....

του  Θάνου Καμήλαλη απο το thepressproject O Ντάισελμπλουμ περνάει μία κρίση… ειλικρίνειας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου ότ...